Cara Mendapatkan Lebih Banyak Storan pada Peranti Android

5

Telefon kami adalah pelbagai fungsi. Kamera merakam foto hari jadi dan jam penggera membangunkan anda pada waktu pagi. Kemudian terdapat kalendar yang membantu anda merancang hari anda, buku resipi, rutin kecergasan, amalan pengantaraan dan banyak lagi.

Jika peranti anda mula tidak berfungsi kerana kehabisan ruang storan, ia boleh menyebabkan gangguan yang tidak terperi pada rutin anda. Di sini kita akan melihat cara untuk mendapatkan lebih banyak storan pada peranti Android anda dan memulihkan prestasi puncak.

Cara Mendapatkan Lebih Banyak Storan pada Telefon Android

Kehabisan storan pada telefon Android anda tidak menyeronokkan. Ia akan menghalang anda daripada memuat turun video, menyukarkan untuk mengambil foto dan pada asasnya menghalang telefon anda daripada berfungsi secara optimum. Jika anda mendapati diri anda dalam kesusahan ini, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membetulkan keadaan.

Cara Mendapatkan Lebih Banyak Storan pada Android Tanpa Kad SD

Telefon pintar moden didatangkan dengan banyak ruang storan, dengan banyak model mempunyai memori sehingga 128GB. Walau bagaimanapun, kehabisan ruang masih mungkin, terutamanya jika anda cenderung untuk memuat turun video dan kandungan media lain. Walaupun terdapat telefon di luar sana yang membolehkan anda mengembangkan storan menggunakan kad microSD, yang lain tidak menawarkan pilihan ini.

Berikut ialah cara untuk mengosongkan ruang pada telefon Android anda jika ia tidak menyokong pengembangan.

Padamkan WhatsApp Media

WhatsApp ialah platform hebat yang membolehkan berjuta-juta pengguna bertukar-tukar mesej dan berkongsi kandungan. Walaupun menerima aliran meme yang tidak berkesudahan daripada sepupu kegemaran anda adalah menyeronokkan, fail ini boleh mengambil banyak ruang. Terdapat cara mudah untuk mengehadkan kesan WhatsApp pada storan anda. Anda boleh menghalang apl pemesejan daripada memuat turun kandungan secara automatik ke telefon anda.

 1. Buka WhatsApp dan klik pada menu tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Tekan “Tetapan”, kemudian pergi ke “Storan & data.”
 3. Tatal ke “Muat turun Auto Media.”
 4. Ketik pada “Apabila menggunakan data mudah alih.”
 5. Nyahpilih semua pilihan yang dipilih dalam pop timbul.
 6. Ketik “OK” untuk menggunakan perubahan. Begitu juga dengan “Apabila Disambungkan ke Wi-Fi,” dan “Apabila Menggunakan Data Mudah Alih.”

Anda kini boleh meneruskan untuk menangani kandungan lain yang dihantar melalui apl pemesejan. Ikuti langkah di bawah untuk mengurus mesej anda:

 1. Lancarkan WhatsApp dan ketik menu tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Pergi ke “Tetapan”, kemudian “Storan dan data.”
 3. Klik pada “Urus Storan.”
 4. Ketik pada perbualan yang ingin anda padamkan di bawah pilihan “Sembang”.
 5. Tandai kotak pada pilihan “Pilih Semua”.
 6. Sebaik sahaja ia memilih semua mesej media yang menggunakan ruang paling banyak, tekan ikon “Sampah” di penjuru kanan sebelah atas untuk menghapuskannya.

Ambil perhatian bahawa anda sentiasa boleh menyimpan kandungan yang anda tidak mahu buang dengan menyahpilihnya daripada senarai.

Padamkan Apl yang Tidak Diingini

Ia adalah perkara biasa untuk memuat turun aplikasi dan melupakannya. Ia boleh menjadi permainan yang anda tidak boleh berhenti tetapi bosan selepas beberapa minggu. Atau mungkin ia adalah apl tema yang anda hanya gunakan sekali dan tidak pernah dibuka lagi. Walau apa pun keadaannya, ramai di antara kita mempunyai apl yang tersembunyi pada telefon kita yang tidak digunakan lagi.

Berikut ialah cara terbaik untuk mencari dan memadamnya:

 1. Buka “Tetapan” pada telefon anda dan klik pada “Apl.”
 2. Tatal melalui aplikasi, dan pilih aplikasi yang ingin anda padamkan.
 3. Ketik pada apl yang ingin anda padamkan dan tekan butang “Nyahpasang” di bahagian bawah skrin.

Apl yang tidak diingini pada telefon anda kini akan dipadamkan, mewujudkan lebih banyak ruang pada peranti anda.

Padam Muat Turun

Muat turun ialah fail licik yang sering dilupakan dalam folder yang tidak jelas. Sebaik sahaja anda telah melihat dokumen yang dimuat turun, anda akan menutupnya dan tidak pernah memikirkan di mana ia disimpan. Oleh itu, adalah penting untuk pergi melalui folder Muat turun sekali-sekala dan mengosongkan fail yang anda tidak perlukan lagi. Folder ini biasanya terletak di bahagian “Fail Saya” peranti Android anda.

Cara Mendapatkan Lebih Banyak Storan pada Android Tanpa Memadamkan Apa-apa

Storan anda mungkin penuh kerana bilangan foto dan dokumen berharga yang anda tidak mahu lepaskan. Atas sebab itu, memadam item penting ini mungkin bukan pilihan. Nasib baik, terdapat kaedah yang boleh anda gunakan untuk mengosongkan sedikit ruang pada peranti anda tanpa perlu memadamkan foto percutian anda atau video langkah pertama bayi anda.

Alihkan Foto dan Video ke Storan Awan

Foto dan video menggunakan sejumlah besar ruang pada peranti anda. Perkara yang memburukkan keadaan ialah kami sering mengambil lebih daripada satu foto perkara yang sama untuk memastikan kami mendapat “money shot”. Oleh itu, terdapat banyak imej yang mungkin perlu dipangkas dari timbunan.

Foto ini boleh mengisi memori anda dengan cepat jika anda tidak mempunyai kad SD. Mengalihkannya ke storan awan seperti Google Photos adalah yang terbaik untuk mengosongkan ruang berharga itu. Satu lagi kelebihan menggunakan perkhidmatan awan ialah ia adalah tempat yang lebih selamat untuk menyimpan kenangan yang berharga ini. Anda boleh memuat turun Google Photos mengikut langkah di bawah:

 1. Buka Foto Google dan navigasi ke ikon “Profil” anda di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik pada “Tetapan Foto.”
 3. Tatal ke “Sandaran & Segerakan”, dan ketik padanya.
 4. Pastikan alat dihidupkan.

Setelah imej penting anda selamat dalam storan awan anda, anda boleh memadamkannya daripada telefon anda, membebaskan ruang yang berharga.

Alihkan Fail ke Google Drive

Peranti Android anda berjalan pada OS milik Google. Oleh itu, masuk akal untuk menyimpan beberapa fail anda di Google Drive. Ini akan mengosongkan ruang pada telefon anda, meningkatkan storan yang tersedia. Fail mungkin tidak sebesar foto tetapi mengalihkannya masih membantu menyelesaikan situasi ingatan.

 1. Buka Google Drive dan tekan butang “Plus”.
 2. Ketik “Muat naik” dan klik pada fail yang ingin anda alihkan.

Fail anda kini akan dimuat naik ke Google Drive. Anda kemudian boleh memadamkan dokumen daripada telefon anda untuk mencipta lebih banyak ruang.

Gunakan Alat Free-Up-Space Android

Untuk membantu pengguna mengurus ruang storan mereka dengan lebih baik, Android telah membangunkan alat terbina dalam dikenali sebagai Free-Up-Space. Ia membantu menyingkirkan apl yang tidak digunakan, fail sampah, media sandaran dan item lain yang tidak lagi berguna. Begini cara menggunakannya:

 1. Buka “Tetapan” anda dan pergi ke “Perihal Peranti” pada telefon anda.
 2. Ketik pada “Storan.”
 3. Tekan “Bersih” untuk membuang fail.

Fail sampah anda kini telah dipadamkan, mewujudkan lebih banyak ruang pada telefon anda.

Rakam Video Resolusi Rendah

Telefon canggih hari ini boleh menangkap video dalam 4K. Dengan ledakan media sosial, dapat difahami mengapa orang ramai ingin menangkap video berkualiti terbaik yang mungkin. Mereka mahu kelihatan terbaik di Instagram atau TikTok. Walau bagaimanapun, video ini mengambil lebih banyak ruang berbanding kandungan HD penuh. Jika video 4K tidak benar-benar diperlukan untuk tujuan anda, anda harus mempertimbangkan untuk merakam pada resolusi yang lebih rendah untuk menjimatkan storan.

Cara Mendapatkan Lebih Banyak Storan pada Telefon Android Percuma

Terdapat banyak aplikasi yang hebat Gedung Google Play, masing-masing mempunyai tujuan yang berbeza. Anda boleh memuat turun beberapa daripadanya untuk menghiburkan anda, mengajar anda bahasa baharu, menjejaki perbelanjaan anda dan sebagainya. Walaupun kebanyakan program ini adalah percuma, yang bagus selalunya menelan belanja beberapa dolar. Walaupun langganan $5/bulan mungkin kelihatan tidak banyak, kos boleh ditambah jika anda mempunyai berbilang apl berbayar. Untuk menjimatkan wang, anda mungkin sedang mencari cara untuk meningkatkan kapasiti storan Android anda secara percuma.

Berikut ialah contoh program yang akan membolehkan anda berbuat demikian.

Files Go

milik Google Files Go apl membolehkan anda mencari dan mengosongkan ruang dengan cepat pada peranti anda. Ia akan mencadangkan fail yang harus dipadamkan sebelum mencapai had storan anda. Semak cara menggunakannya.

 1. Pergi ke Gedung Google Play dan muat turun apl Files Go dan “Buka” apl itu.
 2. Tatal untuk mencari “Apl” dan ketik padanya.
 3. Cari bahagian “Apl Tidak Digunakan”.
 4. Cari apl yang ingin anda padamkan.
 5. Pilih tiga titik pada apl yang ingin anda padamkan.
 6. Kemudian tekan “Nyahpasang.”

Files Go kini akan mengalih keluar apl dan mengosongkan beberapa ruang storan.

Manfaatkan Telefon Anda

Mengosongkan ruang pada peranti Android anda akan membolehkan anda menggunakan telefon anda lebih lama. Akhirnya, peranti anda akan berfungsi dengan lebih cekap apabila apl yang tidak digunakan tidak menghalangnya. Ia juga akan dapat menyimpan lebih banyak kenangan indah yang ingin anda simpan untuk rujukan masa hadapan.

Pernahkah anda mengosongkan ruang pada peranti Android anda? Apakah kaedah yang anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.