Cara mendayakan Pengasingan Suara untuk panggilan telefon dengan iOS 16.4

28
Bagaimana untuk mendayakan Pengasingan Suara pada iPhone anda

Bunyi latar belakang telah lama menjadi gangguan terbesar kepada komunikasi, menjadikan panggilan video dan audio sukar dan tertekan. Tahukah anda bahawa terdapat ciri tersembunyi pada iPhone anda yang menyerlahkan suara anda dan menghalang bunyi ambien semasa panggilan suara dan video? Teruskan membaca untuk mengetahui cara mendayakan dan menggunakan Pengasingan Suara untuk panggilan selular dalam iOS 16.4.

Apakah Pengasingan Suara iPhone?

Pengasingan Suara ialah ciri pengurangan hingar yang pertama kali ditambahkan pada iPhone dengan iOS 15, bersama-sama dengan senarai ciri hebat yang lain. Ia bertujuan untuk memudahkan orang lain mendengar suara anda dengan lebih baik semasa panggilan audio dan video dalam talian. Pada ketika itu, ciri ini hanya tersedia untuk panggilan FaceTime dan beberapa aplikasi pihak ketiga.

Walau bagaimanapun, dengan kemas kini iOS 16.4 terkini, Apple telah memperkenalkan Pengasingan Suara untuk panggilan selular pada iPhone. Pada asasnya, ia menggunakan pembelajaran mesin untuk membezakan suara anda daripada bunyi latar belakang ambien. Kemudian ia meredamkan frekuensi hingar yang tidak diingini daripada panggilan, mengasingkan suara anda dan meningkatkan kualitinya.

Faedah menggunakan Pengasingan Suara iPhone

Panggilan video dan audio dalam talian sejak itu telah menjadi cara pilihan bagi kebanyakan kita untuk berkomunikasi kerana kualiti, kemudahan penggunaan dan kebolehaksesannya. Berikut ialah beberapa situasi apabila Pengasingan Suara benar-benar boleh membantu:

 • Semasa membuat panggilan di kawasan yang sesak atau bising: Pengasingan Suara boleh membantu mengurangkan hingar ambien dan memastikan suara anda didengari dengan jelas melalui bunyi latar belakang.

 • Apabila bercakap dengan seseorang yang mempunyai masalah pendengaran: Pengasingan Suara boleh membantu mereka memahami anda dengan lebih baik dengan mengasingkan suara anda daripada bunyi latar belakang.

 • Apabila bercakap dengan kumpulan besar: Dengan Pengasingan Suara, apabila mengambil bahagian dalam panggilan persidangan besar, boleh membantu memudahkan orang membezakan suara anda daripada pembesar suara lain.

 • Apabila anda hanya mahu berbunyi sejelas dan sejelas mungkin: Pengasingan Suara boleh membantu dengan memastikan suara anda adalah satu-satunya yang didengar semasa panggilan.

iPhone manakah yang menyokong Pengasingan Suara?

Sebelum saya memberitahu anda cara anda boleh menggunakan ciri ini, semak dahulu sama ada model iPhone anda menyokong Pengasingan Suara. Di bawah ialah model yang menyokong ciri tersebut:

 • iPhone SE (generasi ke-2 dan lebih baru)
 • iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max
 • siri iPhone 11
 • siri iPhone 12
 • siri iPhone 13
 • siri iPhone 14

Perkara seterusnya yang perlu anda pastikan ialah mengemas kini perisian anda kepada iOS 16.4. Dengan berbuat demikian, anda akan dapat menikmati ciri ini pada kedua-dua apl Telefon dan FaceTime.

Bagaimana untuk mendayakan Pengasingan Suara pada iPhone anda

 1. Buka apl yang menyokong Pengasingan Suara, seperti apl Telefon atau FaceTime.
 2. Mulakan panggilan telefon audio atau panggilan video biasa.
 3. Semasa panggilan, buka Pusat Kawalan.
 4. Ketik Mod Mic → Pilih Pengasingan Suara.

  Dayakan Pengasingan Suara pada iPhone

Mengakhiri…

Pengasingan Suara ialah ciri yang sangat diperlukan, terutamanya kerana kebanyakan komunikasi kami berlaku dengan bantuan internet. Ini cara yang bagus untuk memastikan suara anda didengari dengan jelas dan jelas melalui hingar latar, membolehkan anda melakukan perbualan dengan lebih jelas.

Dah cuba ke belum? Adakah anda mendapati ia membantu? Beritahu kami dalam ulasan!

Baca lebih lanjut:

 • 25 ciri tersembunyi iOS 15 terbaik untuk dicuba pada iPhone anda
 • Cara menggunakan FaceTime pada iPhone seperti seorang profesional!
 • 35 petua dan helah AirPods terbaik