Cara Menetapkan Resolusi Tersuai untuk Paparan Luaran dalam Mac OS X

42

Sama ada anda menggunakan Mojave atau Catalina, Mac OS X biasanya mengendalikan resolusi paparan dan penskalaan secara automatik. Namun, mereka yang menggunakan paparan luaran (terutamanya paparan pihak ketiga) mungkin ingin memilih resolusi mereka secara manual. Begini cara anda boleh mengatasi cadangan automatik dan terhad OS X dan memilih sebarang resolusi yang disokong untuk monitor luaran anda.

  1. Untuk menukar resolusi paparan Mac anda, pergi ke Keutamaan Sistem > Paparan. Jika anda mempunyai lebih daripada satu skrin yang disambungkan ke Mac anda, tetingkap Keutamaan Paparan baharu akan muncul untuk setiap satu. Pilih tetingkap yang berada pada paparan yang ingin anda ubah suai.
  2. Secara lalai, dalam versi OS X terkini, anda akan melihat resolusi disyorkan “lalai” untuk paparan luaran anda. Jika anda lebih suka saiz skrin yang berbeza, OS X memberi anda empat pilihan lain. Resolusi yang tepat akan berbeza-beza bergantung pada spesifikasi paparan luaran anda. Klik pada “Skala” untuk melihat pilihan paparan.

Seperti yang dirujuk di atas, monitor luaran yang disambungkan ke Mac dalam tangkapan skrin ialah Phillips FTV HDTV, dengan resolusi asli 1080p. Monitor PC sebenar biasanya memaparkan resolusi “Nampak seperti #### x ####” di bawah imej TV dalam tetingkap pilihan.

Pada HDTV Phillips, OS X mencadangkan resolusi “lalai” setara 1080p berskala Retina, dan kami mempunyai pilihan untuk menetapkan resolusi lain (“berskala”) termasuk 1280 x 768, 720P, 1080i dan 1080p.

Walaupun mencukupi untuk majoriti pengguna, lima pilihan peleraian ini (lalai dan berskala) tiada beberapa pilihan paparan “di antara”, serta mod “peleraian rendah”, seperti 2560×1440 sebenar yang mesti ditingkatkan oleh memantau dan mungkin diperlukan untuk ujian atau tujuan keserasian perisian. Syukurlah, resolusi ini masih boleh diakses, dan berikut ialah cara untuk mengaksesnya.

  1. Tekan dan tahan kekunci Pilihan pada papan kekunci anda, dan kemudian klik pilihan “Skala” sekali lagi.
  2. Setelah anda menemui resolusi yang anda inginkan, klik entrinya dalam senarai untuk menukar paparan anda.
  3. Jika anda menyukai tetapan tertentu yang memenuhi skrin tetapi memotong bahagian tepi, luncurkan peluncur “Underscan:” sehingga ia sesuai dengan kawasan paparan anda dengan betul. TV Phillips di atas memerlukan langkah ini kerana kawasan atas dan bawah tidak boleh dilihat.

Apabila menggunakan langkah di atas, barisan lima resolusi yang disyorkan akan digantikan dengan senarai lengkap SEMUA resolusi yang disokong. Mereka yang menggunakan paparan 4K juga boleh mengklik “Tunjukkan mod resolusi rendah” untuk mengakses pilihan rez rendah yang disebutkan di atas yang akan ditingkatkan melalui peranti. Jika Mac anda disambungkan ke HDTV, senarai ini juga mungkin termasuk kadar penyegaran alternatif dan mod paparan jika disokong oleh perkakasan. Semua yang anda lihat adalah berdasarkan model TV atau monitor.

resolusi tersuai keutamaan sistem mac os x

Perkara hebat Mac OS X ialah pratonton yang anda peroleh apabila memilih resolusi menggunakan pilihan “Paparan Retina Terbina dalam”, yang terdapat di bawah bahagian “Optimumkan untuk:”.

Apabila anda menuding pada lakaran kecil resolusi dalam tetapan berskala, sistem membolehkan anda melihat rupa tetingkap di bawah tetapan tertentu itu.

Walaupun pilihan resolusi anda akan bertahan daripada but semula, senarai peleraian “semua serasi” yang diterangkan di atas tidak selalu kelihatan. OS X akan kembali kepada paparan lalai selepas anda menutup dan membuka semula Keutamaan Sistem. Cuma ingat untuk mengklik “Skala” sambil menahan kekunci Pilihan, dan anda akan melihat semua resolusi yang serasi sekali lagi.