Cara Menetapkan Tersuai dalam Resolusi Windows 10

4

Sukar untuk dinafikan bahawa Windows 10 mempunyai pelbagai pilihan dalam hal resolusi paparan. Menukar peleraian kepada salah satu pratetap adalah mudah, tetapi menukarnya kepada tetapan yang tidak dipramuat adalah sedikit proses.

Terdapat banyak sebab mengapa Windows mungkin tidak menawarkan resolusi optimum yang anda perlukan. Jika anda mendapati diri anda mencari resolusi yang sempurna itu, terdapat dua pilihan untuk anda. Dalam artikel ini, anda akan mempelajari cara menyesuaikan paparan anda melalui penyesuai video dan dengan menggunakan perisian pihak ketiga.

Mengapa Mengubah Resolusi Anda?

Di antara banyak tujuan menggunakan resolusi di luar parameter yang ditetapkan ialah permainan. Salah satu kes yang paling biasa adalah untuk pengguna yang ingin mengalami permainan “retro” dalam resolusi asal mereka. Seperti teknologi lain, monitor komputer telah berjalan jauh dalam dekad yang lalu atau lebih, dan resolusi yang direka bentuk untuk banyak permainan lama tidak disokong lagi. Bagi pemain tegar yang mahukan pengalaman tulen, ini adalah cabaran yang patut ditempuhi.

Satu lagi aplikasi yang berpotensi adalah untuk merasakan apa yang akan berlaku pada masa hadapan. Pemantau 4K sudah ada di sini, tetapi tidak semua orang mempunyai akses kepada mereka. Jika anda ingin mendapatkan gambaran anggaran tentang rupa resolusi ultra tinggi tersebut, anda boleh berbuat demikian. Untuk menjadi sangat jelas, tiada manipulasi perisian yang akan meningkatkan kualiti monitor anda, tetapi sekurang-kurangnya anda dapat melihat bagaimana rasanya mempunyai semua ruang desktop itu.

Akhirnya, anda mungkin hanya mahukan resolusi lain. Lebih banyak hartanah pada skrin anda, kemudahan membaca atau pilihan mudah semuanya adalah sebab yang sah untuk mencuba resolusi tersuai. Jika anda menggunakan kaedah ini untuk mengalami resolusi ultra tinggi, anda mungkin juga mendapati ia berguna untuk mengubah saiz fon dan ikon anda untuk mengikutinya.

Menukar Tetapan Penyesuai Paparan Anda

Cara pertama untuk mendapatkan akses kepada lebih banyak resolusi adalah melalui penyesuai paparan anda. Ini adalah proses mudah yang tidak memerlukan apa-apa kecuali melaraskan beberapa tetapan. Tiada risiko dalam menggunakan kaedah ini kerana resolusi yang ia memberi anda akses dijamin disokong oleh kad grafik anda, jadi anda dinasihatkan untuk menggunakan prosedur ini jika ia sesuai untuk keperluan anda.

 1. Klik kanan di mana-mana pada desktop anda untuk mendedahkan menu dan pilih Tetapan Paparan daripada menu itu. Anda juga boleh membuka menu Tetapan dan pilih Sistem.
 2. Dalam tetingkap tetapan paparan, tatal ke bawah untuk mencari tetapan paparan Lanjutan.
  paparan lanjutan
 3. Sebaik sahaja anda telah mengakses tetapan lanjutan, klik pada sifat penyesuai Paparan untuk monitor anda.
  sifat penyesuai
 4. Dalam sifat, klik pada butang yang berbunyi Senaraikan Semua Mod. Ini akan memaparkan semua resolusi yang disokong oleh penyesuai paparan anda, yang mungkin lebih banyak daripada Windows 10. Pilih resolusi yang anda mahu dan klik Guna untuk beralih kepadanya.

Ini akan bertindak sama dengan menukar resolusi daripada tetapan paparan. Sebaik sahaja anda mengaktifkan peleraian yang diingini, anda akan digesa untuk mengembalikan perubahan atau menyimpannya.

Ini adalah prosedur yang cukup mudah yang akan memberi anda pilihan yang lebih luas untuk resolusi anda. Walau bagaimanapun, ini juga pratetap, dan anda mungkin mahu pergi lebih jauh dan memilih resolusi yang ditakrifkan sepenuhnya oleh anda. Dalam kes itu, anda memerlukan perisian pihak ketiga.

Sedikit Bantuan Luar Daripada Utiliti Resolusi Tersuai

Jika anda masih tidak berpuas hati, terdapat aplikasi yang direka untuk membantu anda menyesuaikan resolusi monitor anda. Ia dipanggil Utiliti Resolusi Tersuai. Satu perkataan amaran: aplikasi tidak berfungsi dengan penyesuai paparan Intel, dan ia berfungsi dengan membuat pengeditan pada pendaftaran anda. Ia juga merupakan idea yang baik untuk berpegang pada resolusi yang biasanya akan disokong pada peranti anda.

Perisian ini percuma dan tidak memerlukan pemasangan. Sebaik sahaja anda memuat turunnya, jalankan sahaja, dan ia akan mengesan monitor anda secara automatik. Klik butang Tambah apabila anda telah memilih paparan anda, dan anda akan diberi pilihan untuk membuat resolusi tersuai sepenuhnya.

Apabila anda selesai memilih, jalankan aplikasi mulakan semula yang terdapat dalam fail zip yang anda muat turun. Ini akan memulakan semula penyesuai paparan anda dan menggunakan resolusi anda.

alamat

Ikuti garis panduan asas untuk nisbah aspek untuk mengelakkan masalah. Jika anda mendapat paparan yang tidak berfungsi, gunakan set semula-semua fail boleh laku yang turut terdapat dalam muat turun berzip.

Cara Menetapkan Resolusi Tersuai dalam Windows 10 Dengan Intel Graphics

Jika anda mempunyai grafik Intel, maka anda boleh menggunakan panel kawalan terbina dalam mereka untuk mengubah suai dan menyesuaikan resolusi anda.

 1. Klik kanan pada desktop anda dan pilih Tetapan Grafik Intel.
 2. Untuk tetapan paparan mudah, anda boleh kekal di halaman Tetapan Umum dan melaraskan menu lungsur turun Resolusi.
 3. Jika anda memerlukan tetapan tersuai, kemudian pilih Paparan Tersuai. Anda akan digesa dengan amaran tentang risiko terlalu panas, jadi pastikan anda tahu perkara yang anda lakukan.
 4. Masukkan tetapan resolusi yang anda inginkan dan klik Tambah.

Menyelesaikan untuk Menyesuaikan

Selain daripada mengekodkan aplikasi anda sendiri atau mengedit registri secara manual, ini adalah pilihan terbaik yang tersedia untuk menggunakan resolusi tersuai dalam Windows 10. Anda boleh memilih laluan penyesuai untuk mengelakkan sebarang isu yang berpotensi tetapi mengorbankan sedikit penyesuaian, atau anda boleh menggunakan Custom Utiliti Resolusi, yang memberi anda kawalan penuh tetapi mungkin menyebabkan gangguan kecil dalam sesetengah tetapan, atau anda boleh menggunakan ciri yang ditawarkan oleh Intel, AMD dan Nvidia. Sesuaikan resolusi anda sehingga sepuas hati anda.

Adakah anda tahu cara lain untuk menyesuaikan resolusi pada sistem Windows? Apa yang membuatkan anda ingin menyesuaikan resolusi anda pada mulanya? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.