Cara Menetapkan Titik Spawn di Terraria

4

Terraria telah wujud sejak sekian lama. Walaupun rupa dan rasa ketinggalan zaman, permainan pengembaraan RPG ini sangat popular. Jika anda baru menggunakan Terraria, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk menetapkan titik bertelur anda. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan semua yang anda perlu tahu tentang cara menetapkan titik bertelur. Prosesnya adalah sama pada semua peranti.

Cara Menetapkan Titik Spawn dalam Terraria pada PC

Konsep menetapkan titik bertelur agak mudah tetapi agak sukar pada masa yang sama. Terdapat dua elemen utama. Anda perlu membina katil dan meletakkannya di dalam bilik. Di mana sahaja katil ini berada akan menjadi titik bertelur anda. Bahagian yang sukar dan sering memakan masa ialah membina katil. Tanpa katil, anda tidak akan dapat menetapkan titik bertelur anda.

Peraturan untuk apa yang dianggap sebagai bilik adalah sangat asas. Ia perlu sekurang-kurangnya 7 blok lebar dengan lima blok tinggi. Ia boleh dibina daripada sebarang bahan selain kotoran dan mempunyai sekurang-kurangnya satu dinding. Membina bilik adalah mudah; katil mengambil lebih banyak masa kerana ia memerlukan banyak masa kerajinan.

Bahagian yang menyeronokkan Terraria sedang mengumpul bahan yang diperlukan untuk membina stesen kraf dan kemudian menggunakannya untuk mencipta komponen yang akan membantu anda maju melalui permainan. Katil diperlukan untuk mencipta titik pemijahan dan hanya diaktifkan sebaik sahaja anda tidur di dalamnya. Jika katil anda musnah pada bila-bila masa, anda perlu membina satu lagi.

Sebelum anda boleh membina katil supaya anda boleh mencipta titik bertelur, anda perlu mencipta lima stesen kerajinan. Stesen kraf ialah tempat anda menggabungkan bahan untuk membuat perkara baharu. Stesen kraf yang diperlukan untuk membina katil adalah seperti berikut.

 • Relau
 • Meja kerja
 • Anvil
 • Kilang papan
 • Alat tenun

Untuk menetapkan titik bertelur anda, anda perlu membuat stesen kerajinan dan mengemas katil anda. Bagi mereka yang tidak tahu caranya, inilah yang diperlukan.

 1. Mulakan dengan membuat meja kerja dengan sepuluh keping kayu. Gunakan kekunci “ESC” untuk membuka “Menu Kraftangan” dan klik pada ikon “Work Bench” untuk menciptanya. Anda akan menggunakan kaedah yang sama ini untuk membuat stesen kerajinan anda yang lain.
 2. Untuk membuat relau, klik pada meja kerja dan gabungkan 20 batu, 3 obor dan 5 kayu.
 3. Dapatkan 15 bijih besi, ketuk pada relau, dan lebur bijih besi ke dalam 5 batang besi.
 4. Pilih meja kerja dan gunakan palang besi untuk membuat andas.
 5. Gunakan 10 kayu, 2 batang besi dan rantai untuk membuat kilang papan.
 6. Buat tenun dengan 12 kayu dan gunakan 35 sarang labah-labah untuk membuat 5 sutera.
 7. Gabungkan 15 kayu dan 5 sutera di kilang papan anda untuk membuat katil.

Ia boleh mengambil sedikit masa untuk mengumpul semua bahan untuk membina katil, tetapi itu adalah sebahagian daripada keseronokan. Dengan katil anda siap, letak sahaja di dalam bilik dan titik bertelur anda akan ditetapkan.

Cara Menetapkan Titik Spawn dalam Terraria pada Peranti Mudah Alih

Untuk menetapkan titik spawn menggunakan an Android atau iPhone, anda perlu terlebih dahulu mengumpulkan bahan yang sesuai untuk membina stesen kraf. Sebaik sahaja anda mempunyai stesen kraf anda, anda boleh terus membina katil. Ini caranya.

 1. Buat meja kerja dengan 10 kayu. Buka “Menu Kraftangan” dan ketik ikon “Bangku Kerja” untuk menciptanya. Untuk membuat stesen kerajinan lain, gunakan kaedah yang sama ini.
 2. Ketik pada meja kerja dan gabungkan 20 batu, 3 obor dan 5 kayu untuk membuat relau.
 3. Gunakan 15 bijih besi, tekan pada relau, dan kemudian lebur bijih besi ke dalam 5 batang besi.
 4. Dengan menggunakan 10 kayu, 2 batang besi dan rantai, anda boleh membuat kilang papan.
 5. Buat tenun dengan 12 kayu dan gunakan 35 sarang labah-labah untuk membuat 5 sutera.
 6. Untuk membuat katil anda, gabungkan 15 kayu dan 5 sutera di kilang papan anda.

Memandangkan anda telah mengemas katil, letakkan di dalam bilik dan titik spawn anda akan dibuat. Apabila dilakukan dengan betul, anda akan melihat pemberitahuan yang menyatakan bahawa titik pemijahan anda ditetapkan.

Cara Menetapkan Titik Spawn dalam Terraria pada Xbox

Untuk menetapkan titik bertelur masuk Terraria pada Xbox, anda perlu mengumpulkan barang-barang yang diperlukan untuk membina stesen kraf, dan kemudian anda boleh membina katil. Untuk mengakses menu kraf, buka inventori anda dan pilih pilihan “Meja Kraf”. Untuk membina katil anda, anda perlu membuat stesen kraf anda dahulu dan akhirnya membina katil anda. Begini cara melakukannya.

 1. Buat meja kerja dengan 10 kayu.
 2. Pilih meja kerja dan gabungkan 20 batu, 3 obor dan 5 kayu untuk membuat relau.
 3. Pilih relau dan gunakan 15 bijih besi. Sekarang melelehkan bijih besi ke dalam 5 batang besi.
 4. Menggunakan meja kerja, gunakan palang besi untuk membuat andas.
 5. Dengan 10 kayu, 2 batang besi, dan rantai, anda akan membina kilang papan.
 6. Buat tenun dengan 12 kayu dan kemudian gunakan 35 sarang labah-labah untuk membuat 5 sutera.
 7. Untuk membuat katil anda, gabungkan 15 kayu dan 5 sutera di kilang papan anda.

Dengan katil anda telah siap, anda hanya perlu meletakkannya di dalam bilik. Itu sahaja yang diperlukan untuk mencipta titik pemijahan. Jika anda telah melakukannya dengan betul, anda akan melihat kenyataan yang mengatakan bahawa titik bertelur anda ditetapkan.

Cara Menetapkan Titik Spawn dalam Terraria pada PlayStation

Jika anda bermain Terraria pada PlayStation, anda perlu mengumpulkan item yang diperlukan untuk membuat stesen kerajinan sebelum anda boleh menetapkan titik bertelur. Sebaik sahaja ia dibuat, anda boleh membina katil, yang diperlukan untuk menetapkan titik bertelur. Bagi mereka yang tidak pasti cara melakukan ini, ikuti langkah ini.

 1. Buat meja kerja dengan sepuluh kayu. Buka “Menu Kraftangan” dan pilih ikon “Bangku Kerja”. Untuk membuat stesen kerajinan lain, gunakan kaedah yang sama ini.
 2. Pilih meja kerja dan gabungkan 20 batu, 3 obor dan 5 kayu untuk membuat relau.
 3. Gunakan 15 bijih besi, pilih relau, dan lebur bijih besi menjadi 5 batang besi.
 4. Anda boleh menggunakan meja kerja dan palang besi untuk membuat andas.
 5. Gunakan 10 kayu, 2 batang besi dan rantai untuk membuat kilang papan.
 6. Buat tenun dengan 12 kayu dan gunakan 35 sarang labah-labah untuk membuat 5 sutera.
 7. Untuk membuat katil, gabungkan 15 kayu dan 5 sutera di kilang papan anda.

Sekarang anda mempunyai katil, letakkan di dalam bilik. Sebaik sahaja anda melakukan ini, anda akan mendapat mesej yang menyatakan bahawa titik spawn anda telah ditetapkan.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya menetapkan katil saya sebagai titik bertelur?

ya. Katil anda dikehendaki dapat menetapkan titik bertelur. Setelah dibuat, letakkannya di dalam bilik dengan sekurang-kurangnya satu dinding dan anda akan mendapat pemberitahuan bahawa titik bertelur anda telah ditetapkan.

Banyak Yang Perlu Dilakukan untuk Menetapkan Titik Telur

Separuh keseronokan Terraria ialah mengumpul barang-barang yang anda perlukan untuk membina stesen kraf dan elemen lain permainan. Untuk menetapkan titik bertelur, anda perlu membina katil dan meletakkannya di dalam bilik. Sebelum anda boleh membina katil, anda perlu mencipta pelbagai stesen kerajinan.

Adakah anda telah menetapkan titik bertelur di Terraria? Adakah anda menetapkan kaedah anda menggunakan kaedah yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.