Cara Mengambil Tangkapan Skrin Tanpa Menggunakan Skrin Cetak dalam Windows 10 dan 11

7

Tangkapan skrin adalah sangat penting apabila anda ingin menangkap data pada skrin komputer anda. Cara paling biasa untuk mengambil tangkapan skrin pada PC Windows adalah dengan menggunakan kekunci skrin cetak. Walau bagaimanapun, papan kekunci anda rosak atau butang skrin cetak tidak berfungsi tidak bermakna anda tidak boleh menangkap skrin komputer anda.

Jika anda cuba memikirkan cara anda boleh mengambil tangkapan skrin pada komputer Windows anda tanpa menggunakan butang skrin cetak, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan membimbing anda melalui proses supaya anda boleh terus mengambil tangkapan skrin komputer anda dengan lebih lancar. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Cara Mengambil Tangkapan Skrin Tanpa Skrin Cetak dalam Windows 11

Walaupun Windows 11 mempunyai ciri baharu yang mengujakan sesetengah pengguna, tiada banyak yang berubah mengenai cara kami menangkap skrin kami. Seperti pendahulunya, OS menyokong pelbagai cara untuk menangkap skrin anda tanpa menggunakan kekunci skrin cetak. Berikut adalah beberapa yang paling biasa.

Cara Menangkap Tangkapan Skrin dalam Windows 11 Menggunakan Alat Snip & Sketch

Windows 11 mempunyai alat snipping terbina dalam yang dipanggil Snip & Sketch. Menggunakan alat ini, anda boleh mengambil tangkapan skrin tanpa memerlukan butang skrin cetak. Ia menawarkan lebih banyak fleksibiliti, kerana anda boleh menangkap keseluruhan skrin atau hanya satu bahagian. Untuk menggunakan ciri ini untuk menangkap tangkapan skrin, ikuti langkah ini.

 1. Pada komputer Windows 11 anda, tekan “Windows + Shift + S” serentak.
 2. Dalam tetingkap baharu, pilih ikon skrin penuh untuk menangkap keseluruhan skrin.
 3. Pilih ikon yang sesuai bergantung pada jenis tangkapan skrin yang anda mahukan.
 4. Sebaik sahaja anda telah memilih mana-mana ikon di atas, tangkapan skrin hendaklah ditangkap secara automatik.
 5. Klik tetingkap timbul di sudut kanan bawah skrin.
 6. Pilih “Simpan sebagai” dan berikan tangkapan skrin anda nama dan laluan fail.
 7. Tekan butang “Simpan”.

Berikut ialah maksud ikon yang berbeza dalam langkah 3.

 • “Rectangular Snip” membolehkan anda menangkap sebahagian daripada tetingkap anda dalam bentuk segi empat dengan menyeret tetikus ke atas bahagian tersebut.
 • “Freeform Snip” membolehkan anda menangkap imej dalam sebarang bentuk.
 • “Snip Tetingkap” membolehkan anda mengambil tangkapan skrin tetingkap yang aktif.
 • “Fullscreen Snip” menangkap semua kandungan yang boleh dilihat pada skrin.

Cara Mengambil Tangkapan Skrin dalam Windows 11 Menggunakan Bar Ruang

Jika kunci skrin cetakan anda rosak atau anda hanya meneroka cara yang berbeza untuk menangkap tangkapan skrin pada komputer Windows 11 anda, berikut ialah cara menggunakan bar ruang untuk menangkap tangkapan skrin.

 1. Pada komputer anda, tekan “Fn + Windows + bar ruang” serentak.
 2. Untuk melihat tangkapan skrin yang baru anda tangkap, pergi ke “PC Ini”, kemudian “Gambar”, dan akhirnya folder “Tangkapan Skrin”.

Cara Menangkap Tangkapan Skrin dalam Windows 11 Menggunakan Apl Bar Permainan

The Bar Permainan apl ialah cara terbaik untuk merakam skrin dan mengambil tangkapan skrin permainan anda. Aplikasi ini bukan sahaja terhad kepada permainan; anda boleh menangkap skrin anda dengan mudah tanpa mengira program yang sedang dijalankan. Untuk menangkap tangkapan skrin menggunakan Bar Permainan, ikut langkah ini.

 1. Tekan “Windows + G” untuk membuka apl Bar Permainan.
 2. Klik ikon kamera untuk tangkapan skrin tetingkap aktif anda.
 3. Untuk mencari tangkapan skrin anda, pergi ke “PC ini”, kemudian “Video”, dan buka folder “Tangkapan”. Sebagai alternatif, anda boleh membuka Bar Permainan app dan pergi ke “Lihat tangkapan saya.”

Nota: Jika apl Bar Permainan tidak dibuka sejurus selepas anda menekan kekunci di atas, cari “Tetapan Bar Permainan” dan hidupkan togol yang mengatakan, “Rakam klip permainan, tangkapan skrin dan siaran menggunakan Bar Permainan.”

Cara Mengambil Tangkapan Skrin dalam Windows 10 Tanpa Menggunakan Skrin Cetak

Sama seperti Windows 11, Windows 10 menyokong pelbagai cara untuk mengambil tangkapan skrin tanpa menggunakan butang skrin cetak. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

Cara Mengambil Tangkapan Skrin Menggunakan Alat Snip & Sketch pada Windows 10

Jika anda menggunakan Windows 10, anda boleh menggunakan alat Snip & Sketch untuk menangkap skrin komputer anda tanpa menggunakan butang skrin cetak. Berikut ialah cara untuk meneruskan proses tersebut.

 1. Tekan “Windows + Shift + S” serentak.
 2. Pilih jenis tangkapan skrin yang anda mahu dengan memilih daripada ikon yang disenaraikan.
 3. Klik widget yang muncul dari sudut kiri bawah skrin.
 4. Pilih “Simpan sebagai.”
 5. Namakan tangkapan skrin anda dan pilih folder yang akan menempatkan imej anda.
 6. Klik butang “Simpan”.

Cara Menangkap Keseluruhan Halaman Web Tanpa Menggunakan Skrin Cetak

Pernahkah anda ingin menyimpan halaman web sebagai JPEG untuk tontonan luar talian? Mungkin anda perlu menghantar halaman kepada rakan atau bos anda, atau mungkin anda hanya mahu mempunyai salinan artikel kegemaran anda untuk kemudian. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini, tetapi kebanyakannya sama ada rumit atau memakan masa. Sehingga kini.

TinyWow ialah alat dalam talian percuma yang memudahkan dan pantas untuk menukar halaman web kepada JPEG. Dalam beberapa saat sahaja, anda boleh mendapatkan salinan halaman yang anda inginkan, tepat seperti yang anda inginkan. Cuba TinyWow hari ini dan lihat betapa mudahnya untuk menukar halaman web kepada JPEG!

Biar saya tunjukkan langkah pantas,

 1. Pergi ke halaman web yang ingin anda tangkap dan salin URL.
 2. Buka tab penyemak imbas baharu dan cari TinyWow.com.
 3. Tuding tetikus anda ke “Lain-lain”, kemudian klik “URL ke JPG.”
 4. Tampalkan URL yang anda salin dalam kotak dan klik “Jana.”
 5. Tunggu proses selesai.
 6. Voila! Klik “Muat turun,” dan ia akan menyimpan secara automatik pada fail muat turun komputer anda.

Cara Mengambil Tangkapan Skrin Menggunakan Butang Kuasa pada Peranti Microsoft

Jika anda menggunakan peranti Microsoft Surface dengan Windows 10, berikut ialah cara untuk mengambil tangkapan skrin.

 1. Pergi ke peranti Surface anda.
 2. Tahan butang “Kuasa + Kelantangan Naik”.
 3. Skrin harus malap, dan tangkapan skrin anda hendaklah ditangkap serta-merta.
 4. Jika anda menggunakan Surface versi 3 atau lebih awal, gunakan “logo Windows + Kelantangan Turun” untuk mengambil tangkapan skrin.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah Alat Snipping sama dengan Snip & Sketch Tool?

Windows 10 dan Windows 11 kedua-duanya mempunyai Alat Snipping dan Snip & Sketch sebagai dua aplikasi berbeza. Ia mudah untuk mengelirukan kedua-duanya. Walaupun kedua-dua apl digunakan untuk melaksanakan tugas yang serupa, alat Snipping kini digunakan semula untuk bergabung dengan alat Snip & Sketch untuk pengalaman yang disesuaikan khusus untuk pengguna Windows 11.

Folder yang manakah mengandungi tangkapan skrin saya?

Untuk mencari tangkapan skrin anda, navigasi ke “PC ini”, kemudian “Gambar”, dan akhirnya buka folder “Tangkapan Skrin”.

Terokai Dunia Melangkaui Skrin Cetakan Asli

Seperti yang anda lihat, mengambil tangkapan skrin pada PC Windows anda tidak perlu dihadkan kepada butang skrin cetak. Ciri alat snipping terbina dalam ialah alternatif skrin cetakan yang boleh dipercayai. Ia percuma, memberikan lebih fleksibiliti semasa menangkap skrin dan tidak memerlukan sebarang pemasangan. Walau bagaimanapun, masih terdapat banyak pilihan untuk diterokai. Walau apa pun pilihan anda, kami harap anda kini boleh mengambil tangkapan skrin pada PC Windows anda tanpa menggunakan butang skrin cetak.

Pernahkah anda cuba mengambil tangkapan skrin tanpa menggunakan kekunci skrin cetak? Bagaimana anda melakukannya? Sila beritahu kami di bahagian komen di bawah.