Cara Mengesan Pengikut Twitter Tidak Aktif

13

Kiraan pengikut enam digit sangat mengagumkan – tetapi hanya jika bilangan itu bukan sekadar nombor kosong. Malangnya, seperti kebanyakan platform media sosial yang lain, Twitter juga penuh dengan akaun palsu, spam dan tidak aktif yang hanya menurunkan tahap penglibatan anda dan memburukkan lagi statistik anda.

Jika demikian keadaannya, mengalih keluar pengikut yang tidak aktif ialah tindakan terbaik. Tetapi bagaimana anda mengenal pasti pengguna ini antara beribu-ribu yang lain? Berikut ialah beberapa alatan yang boleh melakukan pengangkatan yang sukar untuk anda.

Mengapa Mengesan Pengikut Tidak Aktif Penting?

Pengikut yang tidak aktif bukan sahaja mengecewakan apabila anda melihat statistik anda. Sama ada anda mempunyai akaun perniagaan atau hanya menggunakan Twitter untuk tujuan peribadi, pengguna ini mungkin mencederakan akaun anda dalam lebih daripada satu cara.

Algoritma Twitter mengambil perhatian pengikut yang tidak aktif. Memandangkan metrik anda akan dipengaruhi oleh kekurangan interaksi daripada pengikut hantu ini, kuasa akaun anda mungkin terjejas. Ini akan menyukarkan anda untuk memaparkan jenama anda di hadapan khalayak yang anda sasarkan.

Pelanggan juga cukup arif untuk mengenali apabila bilangan pengikut dan tahap interaksi pada halaman Twitter tidak bertambah, dan mereka mungkin menganggap anda membeli pengikut palsu.

Selain itu, akaun tidak aktif malah menimbulkan pelbagai risiko keselamatan. Akaun ini adalah sasaran utama untuk penggodam, yang akan meneruskan percubaan pancingan data mereka setelah mereka mengambil alih akaun yang tidak aktif. Sememangnya, anda tidak mahu sebarang ancaman sedemikian dalam pengikut anda.

Cara Mengesan Pengikut Twitter Tidak Aktif

Mencari pengikut yang sudah lama tidak berinteraksi dengan kandungan anda boleh menjadi rumit, kerana Twitter tidak menawarkan pilihan untuk mengisih pengikut anda dalam apa jua cara. Nasib baik, terdapat penyelesaian pihak ketiga yang boleh dipercayai yang tersedia hari ini yang menangani isu tersebut.

Alat Pengurusan Twitter Circleboom tidak dapat dinafikan adalah salah satu penyelesaian paling komprehensif untuk tugas itu. Jika anda memutuskan untuk menggunakan alat lain, pastikan anda menyemak dengan teliti kebolehpercayaannya, kerana alat itu akan mendapat akses kepada data Twitter anda.

Alat Twitter Circleboom adalah hebat. Anda boleh menjejaki bilangan pengikut anda dan mendapatkan cerapan tentang butiran tentang setiap pengguna, termasuk bahasa, jantina dan aktiviti mereka. Ringkasnya, ia menandakan setiap kotak untuk setiap tugas pengurusan Twitter yang anda perlukan.

Akaun tidak aktif ditakrifkan oleh Circleboom sebagai akaun yang tidak menulis tweet lebih daripada 30 hari. Alat Twitter mereka mengenal pasti akaun palsu atau spam dan memberitahu anda berapa peratus pengikut anda tidak aktif. Anda boleh meminta senarai akaun tidak aktif ini untuk mengalih keluarnya jika anda menganggapnya sesuai.

Mencari Rakan Tidak Aktif

Berikut ialah cara mencari rakan anda yang tidak aktif menggunakan Circleboom:

 1. Buka Circleboom dan klik pada “Bermula.”
 2. Buat akaun dan pautkan Twitter anda seperti yang digesa, atau log masuk ke akaun Circleboom anda yang sedia ada.
 3. Anda akan melihat beberapa statistik anda sebaik sahaja anda melog masuk. Blok pertama akan memaparkan nisbah rakan tidak aktif yang anda miliki.
 4. Klik “Senaraikan semua” untuk menyemak pengguna yang tidak aktif.

  Anda juga boleh mengakses statistik ini dengan memilih “Bulatan” dalam menu sisi, kemudian mengklik pilihan “Tidak Aktif”.
 5. Apl akan mengambil sedikit masa untuk mengimbas rakan anda dan memaparkan senarai pengguna yang tidak aktif.
 6. Jika anda ingin mengalih keluar mana-mana daripada mereka, klik butang “Lawati” untuk pergi ke profil mereka. Halaman Twitter mereka akan dibuka dalam tetingkap baharu.
 7. Nyahikut pengguna dengan mengklik butang “Mengikuti”.
 8. Alih keluar mereka daripada pengikut anda dengan menekan menu tiga titik pada profil mereka dan memilih “Alih keluar pengikut ini”

Mencari Pengikut Tidak Aktif

Jika anda ingin mendapatkan senarai pengikut anda yang tidak aktif yang mungkin bukan rakan anda, anda perlu menggunakan ciri carian Circleboom.

 1. Gerakkan kursor anda ke sebelah kiri papan pemuka Circleboom anda untuk mengaktifkan bar sisi.
 2. Cari pilihan “Semua Pengikut Saya” di bawah “Cari.”
 3. Tapak web akan memaparkan senarai pengikut anda, dengan pelbagai pilihan untuk menapis mereka.
 4. Pastikan anda menyemak “Tunjukkan Akaun Tidak Aktif” untuk memaparkan pengguna ini sahaja.

Anda boleh melawati setiap profil pengikut dengan mengklik butang “Lawati”. Anda boleh mengalih keluar setiap pengguna di Twitter dengan mengikuti langkah yang diterangkan di atas.

Walau bagaimanapun, anda juga boleh mengalih keluar secara pukal pengikut yang tidak aktif secara langsung di Circleboom:

 1. Pilih pengguna yang ingin anda alih keluar. Anda boleh memilihnya secara individu atau sekaligus menggunakan kotak pilihan di atas senarai.
 2. Klik butang “Alih Keluar Pengikut Terpilih”.
 3. Apl akan meminta anda mengesahkan keputusan anda. Klik “Alih Keluar Pengikut” sekali lagi, dan pengikut anda yang tidak aktif akan hilang daripada kiraan pengikut anda.

Sila ambil perhatian bahawa senarai itu juga akan memberitahu anda pelbagai maklumat tentang akaun yang tidak aktif, daripada bilangan tweet dan pengikutnya sehinggalah aktiviti terakhir mereka. Anda boleh mengisih akaun berdasarkan mana-mana kriteria ini untuk mencari pengguna yang ingin anda alih keluar. Sebagai contoh, jika anda hanya mahu mengalih keluar pengikut yang tidak aktif selama bertahun-tahun, susun senarai mengikut “Tweet Terakhir” dan semak hasil teratas.

Selain itu, apl itu membolehkan anda menapis pengguna berdasarkan kata kunci juga. Jika anda hanya mahu melihat akaun tidak aktif dari negara tertentu, anda boleh menaip nama negara dalam bar carian dan hanya pengguna yang menyenaraikan tempat ini sebagai lokasi mereka akan dipaparkan.

Anda juga boleh mencari pengguna tertentu dengan menaip nama atau nama pengguna mereka. Oleh itu, alat ini juga sesuai untuk menyemak bila pengguna tertentu terakhir tweet tanpa perlu melawat profil Twitter mereka.

Pastikan Senarai Pengikut Anda Ceria

Walaupun kebanyakan orang percaya bahawa semakin tinggi bilangan pengikut pengguna, semakin tinggi kuasa mereka, ini tidak semestinya benar. Twitter mengambil kira lebih banyak metrik daripada digit tersebut dan sebilangan besar pengikut yang tidak aktif sebenarnya boleh menjejaskan prestasi anda dengan teruk. Kenal pasti rakan dan pengikut anda yang tidak aktif menggunakan Alat Twitter Circleboom, dan jangan teragak-agak untuk mengalih keluar pengguna yang tidak menyumbang kepada kehadiran Twitter anda lagi.

Adakah anda bergelut dengan sejumlah besar spam atau pengikut tidak aktif di Twitter? Apakah penyelesaian anda untuk isu ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.