Cara Mengetahui jika Seseorang Melihat Instagram Anda

15

Selain suka dan komen, pernahkah anda terfikir sama ada seseorang sedang diam-diam melihat siaran Instagram anda dan menonton semula Kekili dan Cerita anda? Dengan begitu banyak ciri berguna pada apl, adalah adil untuk menganggap bahawa melihat orang yang melihat profil atau siaran/cerita anda juga ada pada anda.

Malangnya, tiada metrik ajaib memberikan anda senarai orang yang mengintai akaun anda. Tetapi itu tidak bermakna anda berada dalam kegelapan sepenuhnya. Anda boleh mencari petunjuk bahawa seseorang telah melihat kandungan anda dalam beberapa cara. Teruskan membaca untuk mengetahui cara dan mendapatkan beberapa petua berharga lain mengenai privasi Instagram.

Cara Mengetahui jika Seseorang Melihat Siaran Instagram Anda

Walaupun anda tidak dapat melihat siapa yang melihat siaran Instagram anda, anda boleh melihat siapa yang menyukainya. Pengguna yang menyukai siaran anda kerap menonton kandungan anda atau telah menghidupkan pemberitahuan siaran untuk anda.

Semak Suka Anda

Memandangkan Instagram menukar tab Aktiviti, menjejaki siapa yang melihat dan menyukai kandungan anda adalah lebih rumit. Anda biasanya akan melihat pemberitahuan secara pukal, dengan hanya dua nama pengguna di bahagian atas, diikuti dengan nombor. Namun begitu, anda masih boleh melihat senarai lengkap akaun yang menyukai siaran anda.

 1. Pergi ke tab “Aktiviti” anda dengan mengetik ikon “hati” di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Semak imbas untuk pemberitahuan suka, kemudian ketik padanya, dan apl akan membawa anda ke siaran anda.
 3. Tekan pautan “## suka” di bawah siaran.
 4. Semak imbas senarai lengkap pengguna yang menyukai kandungan anda.

Nota: Senarai suka mungkin tidak mewakili jumlah bilangan yang ditunjukkan kepada anda, seperti menerima 18 suka tetapi hanya melihat 16 profil. Kiraan sebenar anda ialah senarai dan perbezaan kiraan berlaku apabila akaun tertentu tidak menyukai siaran, ditutup atau menukar nama pengguna.

Pergi ke Insights

Satu lagi cara anda boleh mendapatkan beberapa maklumat tentang siapa yang melihat kandungan anda ialah dengan menyemak analitis anda. Ini tidak akan memberitahu anda siapa, khususnya, melihat kandungan anda. Walau bagaimanapun, ia akan memberi anda gambaran yang hebat tentang khalayak anda. Anda juga akan mengetahui bilangan paparan yang diperoleh oleh profil anda. Instagram Insights hanya tersedia untuk akaun perniagaan. Anda boleh menukar akaun peribadi anda kepada akaun perniagaan pada bila-bila masa secara percuma.

Begini caranya:

 1. Pergi ke profil Instagram anda dan ketik tiga garisan mendatar di sudut.
 2. Pilih “Tetapan”
 3. Ketik “Akaun” dan tatal ke bawah untuk mencari “Tukar kepada akaun profesional.”

Setelah anda bertukar, anda akan dapat mencari alat Insights terus pada profil anda. Malangnya, anda hanya akan dapat melihat data siaran yang anda buat selepas bertukar kepada akaun profesional.

Cara Mengetahui jika Seseorang Melihat Cerita Instagram Anda

Walaupun anda tidak dapat melihat siapa yang telah melihat profil, siaran atau video anda, anda boleh menyemak siapa yang telah menonton Cerita Instagram anda. Ini adalah satu-satunya ciri di mana Instagram membenarkan anda mendapatkan maklumat ini.

Untuk menyemak siapa yang melihat Kisah Instagram anda yang aktif, ikut langkah ini:

 1. Buka apl dan ketik pada Cerita anda sendiri pada suapan utama.
 2. Leret skrin anda ke atas.
 3. Anda akan melihat senarai lengkap akaun yang melihat cerita anda.

Malangnya, Instagram Stories mempunyai jangka hayat yang singkat. Dalam masa 24 jam, siaran anda hilang bersama senarai penonton. Oleh itu, jangan lupa untuk menyemak senarai selagi boleh.

Bolehkah Apl Pihak Ketiga Memberitahu Saya Siapa yang Melihat Instagram Saya?

Internet penuh dengan apl dan penyelesaian yang menjanjikan untuk memberikan anda semua cerapan yang anda inginkan. Walau bagaimanapun, anda harus sentiasa berhati-hati apabila berinteraksi dengan apl pihak ketiga tersebut. Dasar Instagram termasuk budi bicara tertentu mengenai perkongsian data dengan apl pihak ketiga. Apl yang menjanjikan untuk memberitahu anda siapa yang melihat profil anda tidak mempunyai cerapan yang mereka dakwa mereka ada. Sebaliknya, mereka menyebabkan lebih banyak masalah daripada yang sepatutnya.

Selepas mendaftar, apl yang meminta maklumat log masuk Instagram anda mungkin mencuri data anda. Sebaliknya, apl yang memerlukan langganan mungkin mencuri wang anda. Secara keseluruhan, anda harus mengelakkan aplikasi pihak ketiga yang mendakwa mengenal pasti peminat rahsia anda.

Anda mungkin juga pernah menemui apl pihak ketiga yang menjanjikan untuk memastikan anda dikemas kini tentang pengikut anda. Walaupun ini boleh memberi anda maklumat itu, anda masih mengambil risiko dengan memberi mereka akses kepada akaun anda. Selain itu, mudah untuk menyemak sama ada seseorang masih mengikuti anda dengan fungsi carian dalam senarai pengikut anda.

Cara Mengetahui jika Seseorang Mengintai Anda di Instagram

Adalah sukar untuk mengetahui sama ada seseorang mengintai profil anda tanpa sebarang metrik yang menunjukkan siapa yang melihat kandungan anda. Jika anda mempunyai syak wasangka, anda boleh menggunakan helah untuk mengenal pasti tanda-tanda tingkah laku mengintai, walaupun. Sudah tentu, ini hanya akan menjadi petunjuk, tetapi anda mungkin masih mendapati ia membantu.

 1. Ketik ikon “Kisah anda” pada suapan utama di bahagian atas sebelah kanan.
 2. Ketik ikon “gear” untuk membuka tetapan.
 3. Pilih “Kisah” dalam tetapan.
 4. Sembunyikan cerita anda daripada semua pengikut anda kecuali mereka yang anda fikir sedang mengintai anda.

Jika anda menyiarkan cerita, hanya orang itu akan melihatnya. Anda memerlukan alat Insights profesional yang kami nyatakan untuk langkah seterusnya.

Setelah menyiarkan cerita anda, jejaki kiraan tontonan melalui alat Insights. Kiraan yang semakin meningkat akan menunjukkan orang itu melihat cerita semasa anda beberapa kali.

Bagaimana untuk Memastikan Instagram Anda Peribadi

Jika tidak mengetahui siapa yang melihat kandungan anda mengganggu anda, adalah idea yang baik untuk mempertimbangkan semula tetapan privasi anda. Walaupun menyembunyikan profil anda tidak boleh dilakukan, langkah lain akan membantu mengekalkan privasi anda.

Anda boleh menjadikan keseluruhan profil anda peribadi, menyembunyikan siaran dan cerita anda daripada sesiapa yang tidak mengikuti anda. Anda boleh mematikan Status Aktiviti anda, jadi kenalan anda tidak akan tahu apabila anda berada dalam talian. Selain itu, anda boleh menggunakan alat “Sekat” Instagram untuk menjauhkan diri anda daripada pengguna tertentu. Jika anda bergelut dengan mengintai, butang “Sekat” juga tersedia.

Privasi Masih Penting kepada Instagram

Instagram masih mengambil serius isu privasi dengan tidak mendedahkan maklumat seperti orang yang melihat profil anda. Walaupun anda tidak dapat mengetahui sama ada seseorang telah melihat profil Instagram anda, masih terdapat beberapa petunjuk yang perlu diberi perhatian. Lebih-lebih lagi, anda tidak boleh mengenal pasti peminat senyap, tetapi anda pasti boleh menjauhkan mereka jika kemungkinan membuat anda berasa tidak selesa.