Cara Mengetahui jika Seseorang Mengintai Anda di Snapchat

6

Mengikut sifatnya, media sosial adalah mengenai perkongsian, tentang orang yang mengetahui di mana anda berada dan apa yang anda lakukan. Menggunakan media sosial bermakna mengharapkan kehilangan sekurang-kurangnya sebahagian daripada privasi anda. Terdapat perbezaan antara berminat dan mengintai walaupun dan itulah tutorial hari ini. Bagaimana untuk mengetahui sama ada seseorang mengintai anda di Snapchat.

Dalam konteks ini, mengintai hanya merujuk kepada orang yang melihat siaran dan aktiviti anda di Snapchat dan tidak melibatkan diri dengan anda. Terdapat versi pengintaian yang lebih serius yang boleh membawa kepada interaksi yang lebih menyusahkan, yang tidak dibincangkan dalam artikel ini.

Jika anda mengesyaki bahawa rakan dan kenalan melihat Snaps anda dengan kerap tetapi tidak melibatkan diri dengan anda, halaman ini akan menunjukkan kepada anda cara anda boleh mengetahui siapa mereka.

Adakah Seseorang Mengintai Anda di Snapchat?

Terdapat beberapa cara Snapchat membolehkan anda mengetahui perkara yang berlaku pada suapan anda. Ia akan memberitahu anda jika seseorang membaca Kisah Snapchat anda, jika mereka mengambil tangkapan skrin dan jika mereka menyemak anda di Peta Snap.

Adakah Seseorang Melihat Kisah Snapchat Anda?

Cerita Snapchat sangat popular digunakan sehingga bentuk media sosial lain telah menggunakan ciri tersebut. Snapchat adalah yang pertama dengan ciri ini dan ia adalah salah satu sebab aplikasi rangkaian begitu popular. Menciptanya adalah mudah dan membacanya boleh menjadi sangat menarik.

Satu lagi perkara yang kemas tentang Cerita Snapchat ialah anda boleh melihat siapa yang telah membacanya.

  1. Buka Snapchat dan pilih Kisah Saya daripada profil anda.
  2. Anda sepatutnya melihat ikon mata dengan nombor di sebelahnya. Itulah bilangan orang yang telah melihat Cerita anda. Leret ke atas dari bawah dan anda juga akan melihat senarai nama orang yang telah melihatnya.
  3. Jika anda mempunyai banyak pandangan, anda mungkin tidak melihat individu yang telah melihat cerita anda. Bagi kebanyakan pengguna, anda akan melihat senarai kenalan – Jika satu atau dua kenalan kerap berada di bahagian atas, mereka sering melihat cerita ini.

Anda boleh melakukan ini untuk kebanyakan siaran di Snapchat. Ia akan menunjukkan kepada anda bilangan orang dan siapa yang telah melihatnya. Jika anda melihat + dengan bilangan tontonan dan bukannya nama, ini adalah kerana terlalu ramai orang telah melihat cerita anda.

Adakah Seseorang Merakam Skrin Cerita Snapchat Anda?

Satu ciri utama Cerita Snapchat ialah ketidakkekalannya. Mereka hanya bertahan selama 24 jam sebelum hilang. Ini menambah elemen segera kepada rangkaian sosial dan ‘menggalakkan’ penggunaan biasa. Orang boleh tangkap skrin siaran anda jika mereka mahukan rekod kekal, tetapi Snapchat akan memberitahu anda jika mereka berbuat demikian.

  1. Buka Snapchat dan kemudian pilih Kisah Saya daripada profil anda.
  2. Leret ke atas dari bawah ke senarai.
  3. Cari entri dengan ikon anak panah bersilang di sebelah kanan.

Entri dengan ikon anak panah bersilang yang aneh itu bermakna orang itu mengambil tangkapan skrin siaran anda. Ini tidak mudah kerana anda boleh mengatasinya dengan mudah dan mengambil tangkapan skrin tanpa diketahui oleh aplikasi. Lebih-lebih lagi sebab untuk berhati-hati tentang apa yang anda siarkan di Snapchat!

Adakah Seseorang Mencari Anda di Peta Snap?

Ini adalah satu kawasan di mana Snapchat mengecewakan kami. Pada masa ini ia tidak memberitahu anda jika seseorang sedang mencari lokasi anda di Peta Snap. Anda boleh mengawal sama ada anda muncul pada peta atau tidak supaya anda mempunyai sedikit kawalan tetapi anda tidak dapat mengetahui sama ada seseorang cuba mencari anda.

Jika anda telah mengikut serta Peta Snap, anda boleh melihat dan dilihat tetapi tiada metrik penjejakan untuk melihat siapa yang telah menyemak anda menggunakan ciri ini. Satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti ialah jika seseorang membuat ulasan tentang lokasi tempat anda berada atau menyebutnya dalam kehidupan sebenar.

Mengelakkan Seseorang daripada Menambah Anda

Ramai pengguna telah menyatakan bahawa mereka telah mempunyai beberapa orang menambahnya di Snapchat. Ini boleh menjadi pengguna lain yang mereka tidak kenali atau orang yang mereka tidak mahu tambahkannya.

Selain daripada rakan yang tidak diingini, sesetengah pengguna sebenarnya membayar wang untuk penambahan bermakna rakan baharu anda mungkin bot atau akaun yang tidak dikenali.

  1. Di bawah menu Tetapan Snapchat, anda boleh mematikan ciri Tambah Pantas dan menjadikan anda akaun peribadi.

Tambah Pantas yang pertama bermakna anda akan muncul dalam senarai di mana pengguna lain boleh mengetik dan menambah anda dengan serta-merta. Ini bermakna mereka tidak perlu mencari nama pengguna anda.

Mengendalikan Stalking pada Snapchat

Malangnya, meminta orang melihat anda untuk satu sebab atau yang lain adalah kos menggunakan media sosial. Ia adalah sama di Facebook selama-lamanya dan akan menjadi sama di Snapchat juga. Jika anda meletakkan diri anda di luar sana, anda mempunyai sedikit kawalan ke atas orang yang melihat anda atau menyemak siaran anda.

Satu-satunya pilihan anda ialah mengubah suai tetapan privasi anda.

  1. Buka Tetapan dalam Snapchat.
  2. Pilih Siapa Boleh Menghubungi Saya dan tetapkannya kepada Rakan Saya.
  3. Pilih Siapa Boleh Lihat Cerita Saya dan tetapkannya kepada Rakan Sahaja atau Tersuai.
  4. Pilih Siapa Boleh Lihat Saya dalam Tambah Pantas dan togol kepada matikan.
  5. Tetapkan Kenangan Snapchat anda kepada Mata Saya Sahaja.
  6. Pilih Peta Snap, kemudian ikon roda gigi untuk Tetapan. Pilih Mod Hantu untuk tidak muncul pada Peta Snap.

Langkah-langkah tersebut akan membantu anda untuk meningkatkan sedikit privasi yang boleh anda miliki di media sosial. Mereka tidak akan melindungi anda daripada penguntit yang berdedikasi tetapi mereka akan menghalang anda daripada dikaji dari jauh oleh orang rawak.

Selain daripada menyediakan privasi anda dalam Tetapan; anda juga boleh memaklumkan Snapchat tentang sebarang kebimbangan keselamatan yang mungkin anda miliki. Daripada mesej ugutan kepada kenalan yang telah melampaui penyiasatan main-main, anda mempunyai pilihan untuk melaporkan orang daripada aplikasi Snapchat.

Pelaporan Dalam Apl

Daripada skrin Tetapan (Ketik pada gambar profil anda di bahagian atas sebelah kiri dan klik pada cog) ikut langkah ini untuk melaporkan kebimbangan keselamatan:

  1. Untuk Melaporkan Cerita Snap – Ketik dan tahan pada cerita yang menyinggung perasaan dan kemudian ketik pada butang Laporkan Snap apabila ia muncul.

  2. Untuk Melaporkan Sesuatu yang Dihantar Seseorang kepada Anda – Ketik dan tahan cerita dengan cara yang sama seperti di atas dan ketik pada butang Tangkap Laporan apabila ia muncul.

  3. Untuk Melaporkan Akaun – Penguntit boleh membuat profil palsu untuk mendapatkan akses kepada maklumat anda. Jika ini berlaku, buka profil orang itu dalam apl Snapchat. Klik ikon kebab dan ketik Laporkan.

  4. Untuk pilihan lain, anda boleh melawati Sokongan Snapchat laman web.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh mengetahui sama ada seseorang sedang log masuk ke akaun Snapchat saya?

Terdapat beberapa cara untuk mengesahkan log masuk tanpa kebenaran, tetapi petunjuk paling kuat bahawa seseorang log masuk ke akaun anda ialah anda perlu log masuk berulang kali. Snapchat hanya membenarkan satu peranti untuk log masuk pada satu masa. Tetapi, ia harus ingat peranti mana yang telah dilog masuk supaya anda tidak perlu melawati halaman log masuk semasa membuka apl.

Walau bagaimanapun, jika anda mendapati bahawa apl itu menggesa anda untuk log masuk, ia mungkin sudah dilog masuk di tempat lain. Jika ini kerap berlaku, anda harus segera menukar kata laluan anda dan log keluar semua peranti.

Bolehkah saya melihat jika seseorang menjejaki lokasi saya di Snapchat?

Tidak. Malangnya, Snapchat tidak menunjukkan kepada anda jika seseorang melihat lokasi anda atau tidak. Jika anda merasakan seseorang menggunakan lokasi anda untuk memantau anda, perkara terbaik untuk dilakukan ialah menggunakan Mod Hantu apl, atau sekurang-kurangnya, tukar tetapan anda supaya pengguna lain tidak dapat melihatnya.