Cara Mengetahui sama ada TV Hisense Mempunyai Bluetooth

7

Bluetooth ialah teknologi wayarles jarak pendek yang berguna tetapi jauh melebihi kemestian untuk menikmati menggunakan TV Hisense anda. Walau bagaimanapun, memilikinya adalah lebih baik daripada tidak, terutamanya apabila anda ingin menggunakan fon kepala, Air Pod, bar bunyi dan alat lain yang serupa. Dan mungkin mengejutkan anda apabila mengetahui bahawa sesetengah TV Hisense tidak disertakan dengan fungsi Bluetooth.

Sekurang-kurangnya, mereka mungkin mempunyai masalah keserasian.

Berita baiknya ialah menentukan sama ada TV Hisense anda mempunyai Bluetooth adalah agak mudah. Perkara yang sama berlaku untuk mewujudkan sambungan Bluetooth dan menyelesaikan masalah ketersambungan. Berikut ialah perkara yang anda perlu tahu tentang TV Hisense dan Bluetooth.

Semak Model

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tidak semua TV Hisense mempunyai fungsi Bluetooth. Tetapi cukup daripada mereka yang melakukannya kemungkinan anda mempunyai Bluetooth juga. Walau bagaimanapun, anda boleh menyemak model untuk mengetahuinya dengan cepat jika anda tidak ingat spesifikasi teknikalnya.

Siri TV Hisense berikut mempunyai ketersambungan Bluetooth terbina dalam:

 • A6, A70, A6G
 • U6, U7, U8, U9
 • H55, H65, H8, H8G1, H9
 • TV laser

Berikut ialah cara menyemak model TV Hisense anda:

 1. Kuasakan TV.
 2. Tekan butang “Menu” atau ikon rumah pada alat kawalan jauh anda.
 3. Serlahkan dan pilih butang “Tetapan” dengan roda gear.
 4. Gunakan butang “Anak Panah Bawah” untuk menavigasi ke halaman “Keutamaan Peranti”.
 5. Pergi ke “Perihal.”
 6. Seterusnya, Pilih pilihan “Status”.
 7. Tulis nombor siri dan Cari nombor dalam talian untuk menentukan siri TV Hisense.

Sudah tentu, anda juga boleh membaca nombor dan menentukan sirinya serta butiran lain jika anda belajar membaca rentetan aksara.

Nombor pertama selepas “Hisense” memberitahu anda saiz skrin. Huruf pertama menunjukkan negara atau wilayah asal.

Mengikuti huruf pertama, anda mempunyai nombor lain yang mewakili siri TV Hisense dan nombor lain yang memaparkan reka bentuk TV selepas itu. Surat di penghujung akan menunjukkan tahun TV itu dihasilkan.

Penting untuk diingat bahawa format nombor siri ini hanya digunakan untuk TV Hisense yang dikeluarkan untuk pasaran AS, Australia dan Kanada. Nombor model mungkin kelihatan berbeza jika anda mempunyai TV Hisense Eropah.

Dalam kes itu, melakukan carian Google ialah cara terpantas untuk menentukan sama ada ia mempunyai fungsi Bluetooth.

Cara Alternatif untuk Semak Nombor Siri TV Hisense

Terdapat tiga lagi cara untuk mengetahui nombor model untuk TV Hisense anda supaya anda boleh menyemaknya dengan model Bluetooth yang diketahui.

Mula-mula, anda boleh menyemak bahagian belakang TV. Kebanyakan TV Hisense disertakan dengan pelekat putih yang dilampirkan di bawah kod bar. Pelekat harus mengandungi nombor siri. Tetapi jika anda tidak mempunyai TV baharu atau dakwat pelekat pudar, anda boleh mencuba sesuatu yang lain.

Kertas kerja TV Hisense biasanya disenaraikan dalam kertas kerja. Semak dokumen pendaftaran peranti atau kertas kerja waranti untuk mendapatkan nombor siri.

Kaedah lain yang anda boleh cuba ialah mencari nombor siri pada pembungkusan TV Hisense. Sama seperti pelekat di belakang TV, pembungkusan asal juga harus mempunyai pelekat yang dicetak dengan nombor model.

Kaedah ini membantu apabila anda tidak mempunyai kuasa, alat kawalan jauh tidak berfungsi, atau navigasi menu Hisense anda dibekukan. Itulah sebabnya walaupun anda mungkin membuang pembungkusan dan menanggalkan pelekat, salah meletakkan jaminan dan kertas kerja pendaftaran peranti adalah idea yang tidak baik.

Sistem Pengendalian TV Hisense Dengan Fungsi Bluetooth

Hisense menawarkan pelbagai model dan menangani hampir setiap sistem operasi anda boleh bayangkan.

 • Android TV
 • TV api
 • Google TV
 • Roku TV
 • Vidaa TV
 • TV XClass

Setiap platform TV pintar dilengkapi dengan kebaikan dan keburukan tersendiri. Akhirnya, memilih antara mereka bergantung kepada keutamaan peribadi. Sebagai contoh, sesetengah pengguna lebih suka ekosistem Google, manakala yang lain seperti platform Fire TV dan integrasi Alexa.

Tetapi pengguna lain mungkin lebih suka perpustakaan premium yang luas dengan ekosistem Roku TV atau kemudahan penggunaan yang dikaitkan dengan platform Vidaa TV. Tanpa mengira pilihan anda, anda boleh yakin bahawa kebanyakan TV pintar Hisense ini mempunyai fungsi Bluetooth.

Sememangnya, anda masih harus membaca halaman produk dengan teliti sebelum membeli TV Hisense pertama anda untuk mengelakkan masalah ketidakserasian kemudiannya. Walaupun penyesuai Bluetooth mungkin membetulkan beberapa perkara, mengapa membeli lebih banyak alat jika anda tidak perlu melakukannya?

Cara Menambah Bluetooth pada TV Hisense Tanpa Fungsi Bluetooth

Bayangkan TV Hisense anda tidak menyokong sambungan Bluetooth. Ia boleh mengecewakan apabila anda tidak boleh menggunakan pembesar suara atau fon kepala kegemaran anda untuk bermain permainan atau menonton rancangan. Berita baiknya ialah anda boleh menambah beberapa fungsi Bluetooth.

Untuk menambahkan kefungsian Bluetooth pada TV yang tidak mempunyainya, anda memerlukan penyesuai Bluetooth dan port 3.5mm terbuka atau port audio AUX. Sebaik sahaja anda mempunyai penyesuai yang sesuai, ia hanya memerlukan beberapa langkah untuk menyambungkannya ke TV.

 1. Palamkan penyesuai Bluetooth dalam port yang serasi.
 2. Pasangkan pembesar suara atau fon kepala anda dengan penyesuai Bluetooth.

Ia tidak menjadi lebih mudah.

Malangnya, anda tidak boleh menggunakan apa-apa selain peranti audio Bluetooth dengan penyesuai Bluetooth. Ini bermakna anda boleh menggunakan fon kepala, pembesar suara, set kepala dalam telinga, dsb. Tetapi anda tidak boleh menggunakan pengawal Bluetooth, papan kekunci dan aksesori lain.

Cara Mendayakan Bluetooth pada TV Hisense

TV Hisense anda tidak akan dipasangkan secara automatik ke peranti Bluetooth, kecuali mungkin alat kawalan jauh. Tetapi menyambungkan peranti dan aksesori lain adalah mudah jika TV anda mempunyai Bluetooth.

Ikut langkah ini untuk menambahkan pembesar suara, set kepala dan peranti lain pada TV Hisense anda.

 1. Kuasakan TV.
 2. Pergi ke menu “Rumah”.
 3. Pilih ikon roda gear di penjuru kanan sebelah atas skrin untuk mengakses “Tetapan.”
 4. Navigasi ke “Jarak Jauh dan Aksesori.”
 5. Pilih “Bluetooth” atau terus ke langkah seterusnya, bergantung pada siri TV dan model anda.
 6. Pilih “Tambah Aksesori.”
 7. Letakkan peranti Bluetooth anda dalam mod berpasangan, pengecaman atau penemuannya.
 8. Pilih nama peranti yang betul daripada senarai alat yang dikesan pada TV Hisense anda.
 9. Gandingkan peranti dan ikut sebarang gesaan tambahan pada skrin.

Penyelesaian Masalah Bluetooth TV Hisense

Jika anda pasti TV Hisense anda menyokong Bluetooth, tetapi anda tidak boleh menggunakannya, anda mungkin perlu melakukan beberapa penyelesaian masalah. Isu boleh berkisar dari jarak ke masalah rangkaian kepada perisian tegar yang buruk dan segala-galanya di antaranya.

Berikut ialah beberapa penyelesaian DIY biasa yang boleh anda cuba.

 • Gandingkan peranti Bluetooth dengan TV Hisense anda sekali lagi.
 • Matikan peranti dan aksesori Bluetooth anda dan mulakannya selepas beberapa saat.
 • Lakukan kitaran kuasa pada TV Hisense anda dengan mencabutnya selama seminit dan menahan butang kuasa selama 10 saat semasa ia dimatikan.
 • Semak julat peranti Bluetooth anda dan kemungkinan halangan dalam laluannya. TV Hisense jarang mewujudkan sambungan Bluetooth dengan peranti lebih daripada 30 kaki. Semakin dekat peranti, semakin mudah untuk membuat dan mengekalkan sambungan.
 • Tingkatkan TV Hisense dan peranti Bluetooth anda kepada versi perisian tegar terkininya.
 • Kenalan Sokongan pelanggan Hisense untuk wilayah anda sebagai pilihan terakhir.

Soalan Lazim Tambahan

Apakah TV Hisense yang terbaik?

Jika anda berminat dengan kualiti dan prestasi audio dan video maksimum, Hisense U9DG boleh dikatakan tawaran utama syarikat. Ia mempunyai teknologi dwi-panel yang mendekati kualiti OLED daripada TV LED dan menawarkan sudut tontonan yang luas untuk pengalaman sinematik yang lengkap.

Bagaimana untuk menyemak sistem pengendalian yang dipasang pada TV Hisense

Setiap platform dilengkapi dengan beberapa ciri dan aplikasi unik. Contohnya, jika anda melihat Gedung Google Play pada TV Hisense anda, ia pasti mempunyai Android TV atau OS Google TV. Alexa mungkin menunjukkan platform Fire TV, manakala perkhidmatan penstriman Roku hampir selalu menandakan TV dengan OS Roku.

Memikirkan sistem pengendalian adalah penting untuk mengetahui fail dan aplikasi yang boleh anda pasang.

Adakah alat kawalan jauh TV Hisense universal?

Hanya kerana alat kawalan jauh Hisense TV anda disambungkan dengan mudah melalui Bluetooth ke TV anda tidak bermakna ia akan berfungsi dengan model Hisense yang lain.

Alat kawalan jauh Hisense cenderung dijual untuk model dan siri TV tertentu. Secara amnya, mereka memerlukan TV dengan sistem pengendalian yang serasi untuk berfungsi. Tetapi anda boleh menggunakan alat kawalan jauh TV Hisense dengan TV daripada jenama lain, dengan syarat ia serasi. Walau bagaimanapun, anda boleh mengharapkan fungsi terhad untuk beberapa arahan dan butang jauh.

Jenama Yang Membuka Kunci Hampir Semua Platform TV Pintar

Jika anda sedang mencari TV pintar baharu, Hisense ialah jenama yang tidak akan mengecewakan. Anda mempunyai banyak pilihan berkenaan sistem pengendalian dan platform, saiz skrin dan teknologi paparan. Barisan Hisense berfungsi hebat untuk semua aplikasi, daripada penstriman kasual kepada permainan kepada pengalaman sinematik di rumah.

Dan jangan risau tentang isu Bluetooth juga. Kemungkinan besar TV anda mempunyai fungsi Bluetooth. Anda hanya perlu memasangkan peranti anda dengan betul.

Tetapi sekarang kami ingin mendengar tentang pengalaman anda dengan TV Hisense. Berapa kerap anda menghadapi masalah sambungan Bluetooth, jika ada? Adakah penyesuai Bluetooth atau pembetulan lain dalam artikel ini membantu anda menggunakan peranti kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.