Cara Mengetahui Tahun Berapa MacBook Anda Milik

23

Apple biasanya tidak menukar nama produknya dengan setiap keluaran baharu. Mana-mana model MacBook yang anda beli secara amnya akan mempunyai nama yang sama seperti yang muncul sebelum ini, dan yang akan datang selepasnya. Ini boleh membuat mengetahui tahun berapa MacBook anda agak sukar.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara untuk mengetahui tahun berapa MacBook yang anda miliki.

Tahun Keluaran lwn. Tahun Pembelian

Terdapat perbezaan antara tahun model MacBook dikeluarkan dan tahun anda membelinya. Apple tidak selalu mengeluarkan model baru MacBook setiap tahun. Oleh itu, anda boleh membeli MacBook anda sehingga dua atau tiga tahun selepas model itu tersedia.

Mengetahui perbezaan ini boleh membantu anda memahami jangka hayat MacBook anda. Anda juga perlu memahami perbezaan antara tahun keluaran dan tahun pembelian untuk tujuan waranti. Ini benar terutamanya jika anda telah membeli Apple Care.

Cara Mengetahui Tahun Berapa MacBook Anda Milik

Terdapat beberapa cara untuk mengetahui tahun berapa MacBook yang anda miliki. Sesetengah kaedah akan memberitahu anda tarikh anda membeli MacBook. Orang lain akan memberitahu anda tahun berapa model itu dikeluarkan. Ini penting bergantung pada cara anda merancang untuk menggunakan maklumat tersebut.

Tarikh resit

Jika anda perlu mengetahui tahun MacBook anda kerana jaminan atau isu jangka hayat yang lain, cara paling tepat untuk mencari maklumat tersebut adalah pada resit. Apple tidak menyediakan resit salinan keras, tetapi akan menghantarnya ke e-mel anda. Resit itu kemungkinan besar dihantar ke e-mel yang anda gunakan untuk akaun iCloud anda. Ini adalah e-mel yang mereka gunakan untuk log lawatan anda ke kedai Apple.

Resit juga akan menjadi satu-satunya cara untuk mencari tarikh pembelian jika anda menggunakan vendor pihak ketiga untuk membeli MacBook anda. Jika anda tidak menemui resit tersebut, anda perlu menghubungi vendor tersebut untuk mengetahui sama ada mereka mempunyai salinan.

Sokongan Saya Apple

Apple mempunyai portal dalam talian untuk memberikan maklumat tentang MacBook anda sekiranya anda memerlukannya. Ini termasuk maklumat seperti tarikh pembelian, tamat tempoh waranti dan sebarang aktiviti terkini pada peranti, seperti pembaikan. Ini hanya akan berfungsi jika anda membeli MacBook anda melalui kedai Apple. Untuk mendapatkan maklumat ini, ikuti langkah yang disenaraikan di bawah.

 1. Pergi ke Apple Sokongan Saya laman web.
 2. Log masuk menggunakan Apple ID dan Kata Laluan anda.
 3. Tatal ke bawah ke bahagian “Peranti Saya”.
 4. Klik pada MacBook anda.
 5. Di sebelah gambar MacBook anda, cari “Tarikh Pembelian.”

Ini akan menjadi tarikh anda membeli MacBook daripada Apple, sama ada secara peribadi atau di tapak web mereka.

Mengenai Mac Ini

Ada kalanya anda ingin mengetahui tahun model MacBook dikeluarkan. Model MacBook memerlukan bahagian yang berbeza bergantung pada tahun ia dikeluarkan. Anda juga mungkin memerlukan tahun keluaran untuk mengesahkan sama ada sekeping perisian akan berfungsi pada MacBook anda.

Untuk mencari tahun keluaran pada MacBook anda, ambil langkah ini.

 1. Klik pada menu Apple di sudut kiri atas. Ikonnya ialah epal.
 2. Pilih “Mengenai Mac ini.” Pop timbul akan muncul.
 3. Anda boleh mencari tahun MacBook anda pada tab Gambaran Keseluruhan.

Ini adalah cara terpantas untuk mencari tarikh keluaran MacBook anda.

Nombor siri

Mungkin ada masanya anda perlu mengetahui tahun MacBook anda tetapi tidak boleh mengaksesnya melalui perisian. Apple menawarkan alat di tapak webnya yang menggunakan nombor siri MacBook untuk mencari maklumat tersebut untuk anda. Ikuti langkah di bawah untuk mencari tahun MacBook anda menggunakan nombor siri.

 1. Lihat bahagian bawah MacBook anda. Anda akan melihat satu siri teks kecil. Cari perkataan “Siri” dan salin teks sejurus selepasnya. Ini ialah nombor siri MacBook anda.
 2. Pergi ke Apple Semak Liputan laman web.
 3. Masukkan nombor siri dan ikut arahan untuk kod keselamatan tapak web.
 4. Klik “Teruskan.”
 5. Cari tahun MacBook anda di sebelah gambar komputer.

Pilihan ini akan berfungsi tidak kira di mana anda membeli MacBook anda. Apple menyimpan rekod setiap nombor siri pada produk yang mereka hasilkan.

Ketahui Tahun MacBook Anda

Adalah penting untuk menjejaki dua tarikh mengenai MacBook anda. Tarikh pembelian akan memberitahu anda tentang waranti dan Apple Care. Tahun keluaran model boleh memberikan maklumat tentang bahagian dan perisian yang serasi. Mengetahui kedua-dua tarikh ini adalah alat yang sangat baik untuk anda.

Adakah anda menggunakan salah satu daripada kaedah ini semasa mempelajari cara mengetahui tahun berapa MacBook yang anda miliki? Adakah anda menggunakannya untuk Apple Care atau untuk mengemas kini bahagian komputer anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.