Cara Menggunakan 2 Router Dengan Satu Modem

72

Anda ingin menyambungkan dua penghala ke satu modem atas beberapa sebab. Menambah penghala kedua boleh bertindak sebagai pemanjangan julat, meningkatkan keupayaan anda untuk menyambung ke Internet. Bonus lain ialah port Ethernet tambahan.

Walaupun tidak sepenuhnya biasa, anda boleh menggunakan dua penghala dengan satu modem. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan faedah persediaan ini.

Menggunakan 2 Penghala Dengan Satu Modem

Terdapat banyak faedah menggunakan dua penghala dengan satu modem.

Penghala Sandaran

Teknologi kadangkala mengecewakan kita. Kehilangan keupayaan anda untuk menyambung ke Internet atau ke LAN anda boleh bertukar menjadi malapetaka. Dengan menyambungkan dua penghala ke modem anda, jika satu gagal, anda akan mempunyai sandaran.

Peningkatan Ketersambungan untuk Peranti Berwayar

Penghala utama anda mempunyai bilangan port LAN yang tersedia terhad. Menambah penghala lain akan meningkatkan bilangan port yang tersedia. Jika rangkaian anda menjalankan banyak peranti berwayar keras yang berbeza, anda akan mempunyai banyak port yang tersedia. Persediaan jenis ini menghapuskan keperluan untuk memasang suis rangkaian.

Keupayaan untuk Mengasingkan Peranti

Penghala dwi boleh disediakan untuk mengasingkan peranti yang memerlukan trafik rangkaian yang berat. Mengasingkan PC, peranti permainan atau TV yang menstrim kandungan dalam talian boleh disambungkan ke satu penghala, meninggalkan yang lain untuk peranti tambahan.

Persediaan Berwayar/Wayarles Campuran

Dengan dua penghala, anda boleh menggunakan satu sahaja untuk sambungan berwayar seperti peranti permainan dan satu lagi untuk sambungan wayarles. Melakukannya boleh menghasilkan prestasi yang lebih baik untuk semua peranti yang dilampirkan.

Cara Menyediakan 2 Penghala Dengan Satu Modem

Memperbaik rangkaian rumah atau pejabat anda tidak memerlukan pengetahuan IT yang luas. Walau bagaimanapun, ia melibatkan beberapa langkah yang berbeza. Bergantung pada jenis penghala yang anda miliki, prosesnya mungkin berbeza sedikit. Di sini kita akan membincangkan cara paling biasa untuk menyediakan dua penghala dengan satu modem.

Semak Keserasian Penghala

Sebelum anda memulakan proses persediaan, anda perlu memastikan bahawa penghala anda serasi dengan keperluan anda. Penghala kedua anda perlu menyokong penyambungan WDS (Wireless Distribution System). Jika penghala baharu yang ingin anda tambahkan tidak menyokong ini, menambahnya tidak akan membantu untuk melanjutkan rangkaian Wi-Fi anda. Semak dokumentasi penghala baharu untuk melihat sama ada ia menyokong WDS. Jika ia berlaku, anda akan melihat “mod penjembatan”, “fungsi pengulang” atau “WDS” dalam dokumentasinya.

Tentukan Yang Mana Satu Akan Menjadi Penghala Utama

Jika anda menyediakan sistem anda dari awal, anda perlu menentukan penghala yang akan digunakan sebagai penghala utama. Yang akan disambungkan terus ke internet dianggap sebagai penghala utama.

Pastikan Kabel Ethernet Anda Cukup Panjang

Melainkan kedua-dua penghala adalah daripada pengeluar dan model yang sama, anda perlu menggunakan kabel Ethernet. Sesetengah model membenarkan penyambungan wayarles, tetapi anda perlu memasangkannya dalam kebanyakan kes. Sila ambil perhatian bahawa kabel hanya cukup panjang untuk menyambungkan modem. Menggunakan kabel yang terlalu panjang boleh merendahkan kualiti rangkaian. Atas sebab itu, mengukur jarak antara dua penghala dan membeli kabel dengan panjang yang sesuai adalah disyorkan.

Sambungkan Penghala Utama Anda ke Internet

Jika anda membuat persediaan buat kali pertama, anda perlu menyambungkan penghala utama anda ke Internet. Pertama, pastikan bahawa modem anda benar-benar disambungkan. Seterusnya, anda perlu menyambungkan kabel Ethernet daripada modem anda ke WAN penghala utama anda atau port internet.

Sambungkan Komputer Anda ke Penghala Utama

Memandangkan penghala utama anda disambungkan ke modem anda, tiba masanya untuk menyambungkannya ke komputer anda. Walaupun penghala utama anda mempunyai Wi-Fi, sebaiknya gunakan kabel Ethernet. Masukkan satu hujung kabel Ethernet ke dalam port LAN pada penghala utama dan hujung satu lagi ke dalam port Ethernet pada komputer anda.

Sediakan Penghala Utama Anda

Sebelum menyediakan penghala kedua anda, anda perlu membuat beberapa pelarasan dan menulis beberapa tetapan. Ini diperlukan sebelum anda boleh menambah penghala kedua. Pertama, anda perlu menentukan alamat IP penghala utama anda.

Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Klik pada ikon “Mula” dan kemudian ketik pada ikon “Gear” untuk membuka tetapan anda.
 2. Pilih “Rangkaian & Internet.”
 3. Menggunakan panel sebelah kanan, pilih “Lihat perkakasan dan sifat sambungan.”
 4. Di sebelah “Gerbang Lalai”, anda akan menemui alamat IP modem utama anda. Tulis nombor ini.

Memandangkan anda mempunyai alamat IP, anda perlu pergi ke tapak web pentadbir penghala.

 1. Buka penyemak imbas pada komputer anda.
 2. Dalam bar alamat, taip alamat IP, dan tekan “Enter.”
 3. Cari “Pelayan DHCP” dan ketik butang yang mengatakan “Didayakan.”
 4. Tulis maklumat berikut yang anda akan dapati di halaman ini:
  • SSDI (Nama rangkaian dan kata laluan)
  • Mod keselamatan, rangkaian atau penyulitan
  • Kekerapan
  • Alamat IP Internet dan subnet mask
 5. Sebaik sahaja anda mempunyai semua maklumat yang ditulis, tekan butang “Simpan”.

Anda kini boleh memutuskan sambungan kabel Ethernet daripada komputer anda.

Sediakan Penghala Sekunder Anda

Memandangkan anda mempunyai maklumat yang diperlukan daripada penghala utama anda, anda perlu mengkonfigurasi penghala kedua.

 1. Palamkan kabel Ethernet ke penghala kedua dan ke dalam komputer anda.
 2. Cari alamat IP penghala ini dengan menggunakan kaedah yang sama yang diterangkan di atas.
 3. Buka penyemak imbas dan taip alamat IP dan tekan “Enter.”
 4. Cari “Jenis Sambungan” dan pilih “WDS,” “Bridged,” “Repeater,” atau “Bridge Mode,” bergantung pada pilihan yang anda ada.
 5. Tekan butang “Simpan”.

Sila ambil perhatian bahawa tidak semua penghala mempunyai menu yang sama, jadi langkah berikut mungkin berbeza-beza bergantung pada model anda. Arahan ini bersifat generik kerana bilangan pilihan yang tersedia berdasarkan antara muka pengguna setiap model.

 1. Cari tajuk yang mengatakan “Tetapan Asas Wayarles.”
 2. Menggunakan maklumat yang anda tulis, buat perubahan yang sesuai untuk dipadankan dengan modem utama.
 3. Setelah anda melakukan ini, klik “Simpan” atau “Ubah suai”, bergantung pada pilihan yang anda ada.

Mendapatkan Kedua-dua Penghala Dalam Talian

Dengan kedua-dua penghala dikonfigurasikan dengan betul, anda kini bersedia untuk mendapatkannya dalam talian. Mula-mula anda perlu meletakkan penghala di tempat yang anda inginkan. Sebaik sahaja anda mempunyai segala-galanya, ikuti langkah ini untuk melengkapkan proses:

 1. Sambungkan kedua-dua penghala dengan melampirkannya dengan kabel Ethernet.
 2. Cabut plag dan mulakan semula kedua-dua penghala.
 3. Setelah dihidupkan semula, kedua-duanya boleh diakses dan disambungkan ke Internet.

Panjangkan Wi-Fi Anda dan Asingkan Peranti Dengan 2 Penghala

Menggunakan dua penghala, anda boleh melanjutkan Wi-Fi anda dengan cepat ke lokasi yang sukar dicapai di pejabat atau rumah anda. Dengan dua penghala, anda boleh mendedikasikan satu kepada peranti yang memerlukan lebar jalur yang banyak dan menggunakan satu lagi untuk peranti yang tidak mempunyai permintaan yang tinggi. Walaupun ia boleh mengambil sedikit masa untuk menyediakannya dengan betul, setelah dipasang, anda akan mempunyai persediaan Internet dan LAN yang lebih cekap.

Pernahkah anda menggunakan dua penghala dengan satu modem? Adakah artikel ini memberi anda maklumat yang diperlukan untuk menyediakannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.