Cara menggunakan Kawalan Universal Apple pada peranti anda

27
© NextPit

Tahun lepas, Apple membentangkan ciri yang kita semua tunggu: Kawalan Sejagat. Ini bukan pilihan perisian eksklusif Apple, tetapi itu tidak bermakna ia kurang penting. Pasukan kami dapat menguji ciri Kawalan Universal dan berikut ialah cara ia berfungsi dengan iPad dan MacBook.

Apakah Kawalan Sejagat?

Perkara pertama dahulu! Kawalan Universal ialah ciri yang membolehkan anda mengawal berbilang iPad dan Mac menggunakan tetikus, papan kekunci dan/atau pad jejak. Anda boleh menggerakkan kursor dan papan kekunci dengan lancar antara peranti. Ini semua didayakan melalui iCloud, yang bertanggungjawab untuk mengawal aktiviti kursor.

Seperti yang dinyatakan, ciri ini hanya tersedia pada iPad dan MacBook, jadi masih tidak mungkin untuk menggunakan pilihan ini pada iPhone. Ia didayakan secara lalai, jadi tiada persediaan diperlukan! Walau bagaimanapun, agar ia berfungsi, terdapat beberapa keperluan:

  • Keserasian perisian: Keluaran iPadOS 15.4 dan macOS Monterey 12.3 (dalam beta pembangun buat masa ini) atau lebih baru.

  • Akaun iCloud: Peranti mesti dilog masuk ke akaun iCloud yang sama.

Jika peranti anda menandai semua kotak di atas, anda boleh mula menggunakan Kawalan Universal untuk menavigasi antara skrin dan meningkatkan pengalaman anda dengan kedua-dua iPad dan MacBook.

2021 Apple iPad Pro 11-inci pada harga $1,429

2021 Apple iPad Mini untuk $644

Apple MacBook Pro 14 inci untuk $1,950

Bagaimanakah Kawalan Universal berfungsi?

Kami dapat menguji ciri Kawalan Universal pada iPad Pro 2019, iPad mini 2021, MacBook Pro 14” dan paparan tambahan Samsung. Bagi perkakasan, kami menggunakan Papan Kekunci Ajaib Apple dan Tetikus Ajaib. Di tangan kami, anda boleh melihat betapa mudah dan praktikalnya Kawalan Sejagat:

Seperti yang anda lihat, sangat mudah untuk melompat kursor antara peranti, dan ia berfungsi dengan lancar. Satu perkara yang menarik perhatian kami ialah reka bentuk kursor telah disimpan dalam corak yang telah digunakan dalam kedua-dua iPadOS dan macOS, jadi senang melihat bahawa Apple tidak mencipta ikon baharu untuknya.

Papan Kekunci Ajaib Apple untuk $95

Apple Magic Mouse untuk $75

Sorotan ciri ini adalah untuk menyeret dan melepaskan foto dan fail antara peranti tanpa perlu berkongsinya terlebih dahulu, untuk berinteraksi dengan aplikasi yang berbeza dengan meleret skrin juga ajaib, serta melancarkan aplikasi menggunakan carian lampu sorot dan menstrim video dan muzik dengan beberapa klik pada tetikus. Dalam erti kata lain, ia adalah alat yang berguna untuk dimiliki semasa menggunakan ekosistem Apple.

Saya ingin mempunyai ciri ini tersedia pada iPhone saya juga, jadi saya boleh berinteraksi dengan cepat antara MacBook dan telefon saya, tetapi kami belum berada di sana lagi.

Bagaimana untuk mendayakan atau melumpuhkan Kawalan Sejagat?

Pada penghujung hari, mungkin anda ingin melumpuhkan ciri itu sekiranya anda tidak membiasakannya atau berasa jengkel dengannya. Dan berita baiknya ialah mendayakan dan melumpuhkan Kawalan Universal hanya memerlukan beberapa langkah:

  • Pada iPad: Akses apl Tetapan > Umum > AirPlay & Handoff > Togol Kursor dan Papan Kekunci.
  • Pada Mac: Tetapan Kawalan Universal boleh didapati dalam Keutamaan Sistem > Paparan.

Dan memandangkan kami sudah berada di kawasan persediaan, bagaimana pula dengan memastikan anda mendapat yang terbaik daripada Kawalan Universal pada peranti anda? Saya akan berkongsi di bawah beberapa perubahan yang boleh anda gunakan untuk mengoptimumkan pengalaman anda dengan ciri ini terus dalam Keutamaan Sistem MacBook anda:

  • Benarkan kursor dan papan kekunci anda bergerak antara mana-mana Mac atau iPad berdekatan: Ini akan membolehkan kursor dan papan kekunci anda digunakan pada mana-mana Mac atau iPad berdekatan yang dilog masuk ke akaun iCloud anda.

  • Tolak melalui tepi paparan untuk menyambung ke Mac atau iPad berdekatan: Dengan menetapkan pilihan ini, anda akan membenarkan kursor menyambung ke Mac atau iPad berdekatan dengan menolak tepi paparan.

  • Sambung semula secara automatik ke mana-mana Mac atau iPad berdekatan: Mengaktifkan pilihan ini membolehkan Mac anda menyambung semula secara automatik ke mana-mana Mac atau iPad berdekatan yang pernah anda sambungkan sebelum ini.

Ini sahaja yang kita ada hari ini tentang ciri Kawalan Sejagat. Secara peribadi, saya berharap saya akan melakukan lebih banyak perkara dengan menggunakan ciri ini setiap hari, terutamanya kerana sekarang saya boleh menggunakan iPad sebagai paparan kedua yang berfungsi. Selain itu, meja saya akan menjadi lebih bersih kerana skrin kedua saya pada dasarnya adalah saiz monitor MacBook saya. Jika anda juga berkongsi ajaran Marie Condo, maka anda tahu betapa pentingnya mempunyai perkara yang menggembirakan!

Apakah pendapat anda tentang ciri Kawalan Universal Apple? Adakah anda sudah menggunakannya? Atau adakah anda menggunakan penyelesaian lain daripada jenama lain? Beritahu kami pendapat anda dalam ulasan di bawah.

Melalui: 9to5mac