Cara menggunakan Launchpad pada Mac anda: Panduan pemula

11
Menggunakan Launchpad pada MacBook

Sama ada diprapasang atau dimuat turun, apl menjadikan kehidupan lebih mudah dan aliran kerja lebih lancar. Untuk menjadikan perkara lebih lancar, Apple telah menjadikan Launchpad sebagai bahagian penting macOS. Launchpad menempatkan semua apl kami dan merupakan tempat terbaik untuk melihat, mengakses dan mengurusnya.

Di bawah saya akan mengajar anda cara menggunakannya dan cara berbeza untuk mengakses apl anda melalui Launchpad pada Mac anda. Mari pergi!

4 Cara untuk membuka Launchpad pada Mac anda

Terdapat banyak cara untuk mencari dan membuka apl, tetapi membukanya melalui Launchpad adalah perkara yang sukar untuk kebanyakan orang. Ini benar terutamanya jika anda memiliki iPhone atau iPad dan lebih suka melihat apl anda tersusun rapi dan dikumpulkan mengikut cara tertentu.

Tetapi bagaimana anda membuka Launchpad? Cara paling logik ialah mengakses Launchpad dari Dok anda. Walau bagaimanapun, itu bukan satu-satunya cara; yang dinyatakan di bawah ialah semua cara yang mungkin untuk mengakses Launchpad.

1. Melalui Spotlight

Jika anda telah mengalih keluarnya daripada Dok, anda boleh mencari dan melancarkan Launchpad daripada Spotlight.

Mencari Launchpad dalam Spotlight pada Mac

Jika anda perlu mengakses apl dengan kerap, hanya seret apl terus dari Spotlight ke Dok. Anda juga boleh menggunakan panduan ini untuk meletakkan Launchpad kembali ke Dok Mac anda.

Launchpad dalam ditambahkan dalam Dok pada Mac

2. Gerak isyarat pad jejak untuk Launchpad pada Mac

Terdapat gerak isyarat Pad Jejak khusus yang membolehkan anda mengakses Launchpad dengan serta-merta. Buat gerakan mencubit dengan ibu jari dan tiga digit pada pad jejak anda. Jika ia tidak berfungsi, ciri tersebut mungkin dilumpuhkan.

Untuk membolehkannya:

 1. Pergi ke menu Apple → Keutamaan Sistem → Trackpad

  Membuka tetapan Trackpad daripada Launchpad pada MacBook

 2. Klik tab Lagi Gerak Isyarat.
 3. Tandakan Launchpad.

  Melaraskan lebih banyak Gerak Isyarat dalam Launchpad pada Mac

3. Akses papan kekunci kepada Launchpad

Anda juga boleh mempercepatkan akses anda kepada Launchpad anda dengan menggunakan papan kekunci anda. Pada Mac yang lebih lama, anda boleh memulakan Launchpad dengan menekan kekunci F4 pada papan kekunci anda. Walau bagaimanapun, pada Mac yang lebih baharu, kunci ini mengaktifkan Spotlight dan bukannya Launchpad.

Walau bagaimanapun, anda juga boleh menetapkan pintasan papan kekunci untuknya. Hanya lakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke menu Apple → Keutamaan Sistem → Papan Kekunci.

  Tetapan papan kekunci dalam Keutamaan Sistem pada Mac

 2. Pilih tab Pintasan → pilih Launchpad & Dock pada anak tetingkap sebelah kiri.
 3. Tandai Tunjukkan Pad Pelancar → tekan kombinasi pintasan papan kekunci yang anda mahu gunakan.

  Memilih Launchpad & Dock dalam Pintasan pada Mac

4. Akses Launchpad tanpa mengklik

Jika anda benar-benar mencari cara untuk mempercepatkan akses anda kepada Launchpad, anda mungkin mahu mencuba menyediakan Hot Corners pada Mac anda. Apa yang dilakukannya ialah ia memulakan Launchpad secara automatik sebaik sahaja kursor anda melayang di sudut yang ditetapkan.

Apakah sudut panas pada Mac

Jadi ini adalah pelbagai cara anda boleh membuka Launchpad. Menutupnya lebih mudah. Cuma klik pada mana-mana ruang tanpa aplikasi atau tekan Esc.

Cara mencari dan membuka apl dalam Launchpad

Untuk mencari apl dalam Launchpad, pergi ke medan carian di bahagian atas tetingkap dan taip namanya.

Jika anda cuba menavigasi Launchpad menggunakan papan kekunci anda, anda boleh menukar halaman dengan menekan Cmd + anak panah kiri atau Cmd + anak panah kanan. Anda juga boleh meleret ke kiri atau kanan pada pad jejak untuk menavigasi halaman.

Anda akan menemui titik di bahagian bawah untuk melihat halaman mana anda berada. Anda juga boleh terus mengklik pada titik untuk pergi ke halaman tertentu dengan segera.

Langkah ke Navigasi Halaman dalam Launchpad pada Mac

Nota: Jika anda sedang mencari permainan yang anda muat turun, ia mungkin disimpan dalam folder Permainan dalam Launchpad. Untuk membuka aplikasi, anda hanya perlu mengkliknya.

Control-klik untuk membuka apl daripada Launchpad dengan pantas

Jika anda hanya ingin melancarkan aplikasi tertentu, anda tidak perlu membuka Launchpad. Jika Launchpad disimpan dalam Dok anda, cuma control-click padanya. Ini akan memaparkan menu konteks yang menyenaraikan semua aplikasi yang terkandung dalam Launchpad. Anda boleh menatal dan mengklik apl yang ingin anda buka.

Cara mengatur apl dalam Launchpad

Jika anda memiliki iPhone atau iPad, anda akan segera melihat bahawa Launchpad kelihatan seperti skrin utama iPhone atau iPad. Bukan itu sahaja, ia juga berkelakuan serupa.

 • Untuk mengalihkan apl pada halaman yang sama: Hanya seret apl ke lokasi yang anda inginkan.

 • Untuk mengalihkan apl ke halaman lain: Seret apl ke tepi skrin. Lepaskannya sebaik sahaja anda mencapai halaman yang anda inginkan.

 • Untuk membuat folder baharu: Seret apl ke atas yang lain.

 • Untuk menamakan semula folder: Pilih folder, kemudian klik pada namanya. Masukkan nama baharu.

 • Untuk menambah apl pada folder sedia ada: Seret apl ke atas folder.

 • Untuk mengalih keluar apl daripada folder: Buka folder, kemudian seret apl keluar daripada folder.

Cara menambah atau mengalih keluar apl dalam Launchpad

Semua apl yang anda muat turun daripada App Store ditambahkan secara automatik pada Launchpad. Tetapi untuk apl, anda tidak memuat turun daripada App Store, seret apl itu ke folder Aplikasi dalam anak tetingkap sisi Finder.

Jika anda tidak menemui apl yang anda muat turun di Launchpad, anda mungkin ingin mencuba petua kami untuk membantu anda mendapatkan semula apl yang hilang.

Mengalih keluar apl daripada Launchpad mengikut proses yang sama apabila anda mahu memadamkan apl daripada iPhone atau iPad anda:

 1. Tahan apl sehingga semua apl mula bergoyang.
 2. Anda sepatutnya melihat butang Padam (x) pada setiap apl. Klik butang Padam (x) apl yang ingin anda padamkan.

  Padamkan apl Mac melalui Launchpad

Nota: Anda akan melihat pilihan Padam pada setiap apl hanya jika ia dimuat turun daripada App Store. Anda tidak boleh memadamkan apl terbina dalam. Anda mungkin mahu menyahpasang apl daripada Finder pada Mac anda.

Mengakhiri…

Launchpad ialah lokasi pusat yang menyimpan semua apl anda. Ia juga membolehkan anda menyusunnya mengikut cara yang anda mahukan. Jika anda mahukan cara yang lebih pantas untuk mengakses Launchpad pada Mac, anda boleh cuba menyediakan Hot Corners atau menetapkan pintasan papan kekunci khusus untuknya.

Bagaimana dengan anda? Kaedah manakah yang anda gunakan untuk mengakses Launchpad? Kongsi mereka di bawah.

Bacaan yang lebih berguna daripada iGeeksBlog:

 • Apl desktop jauh terbaik untuk Mac
 • Cara berkongsi folder aplikasi Notes pada iPhone, iPad dan Mac
 • Bagaimana untuk memadam foto dari sandaran iCloud pada iPhone