Cara Menggunakan Tapak Facebook Penuh untuk Desktop dari Telefon Anda

33

Orang ramai telah menjadi lebih bergantung kepada telefon pintar mereka untuk memenuhi keperluan penyemakan imbas mereka. Oleh itu, tapak web telah mula membina dua versi berasingan: versi mudah alih dan versi desktop penuh. Facebook hanyalah satu contoh. Tapak web mudah alih datang dalam dua perisa bergantung pada kod tapak web, termasuk biasa dan ringan. Versi tapak web mudah alih yang ringan biasanya memaparkan kandungan utama. Namun, mereka tidak mempunyai fungsi yang lebih sesuai untuk persekitaran skrin penuh, seperti navigasi menu, lokasi pautan, pilihan dan elemen halaman lain. Tapak semakin menggunakan reka bentuk web responsif atau adaptif, seperti Facebook, untuk menukar dan mengubah suai diri mereka agar muat pada skrin dalam sebarang bentuk atau saiz sambil masih memaparkan kandungan dalam reka letak yang munasabah.

Walau bagaimanapun, tapak mudah alih seperti Facebook selalunya tidak memuaskan dalam satu cara atau yang lain. Lebih khusus lagi, Facebook menyembunyikan fungsi tertentu, mengehadkan perkara yang boleh dilihat atau dilakukan oleh pengguna mudah alih semasa menyemak imbas tapak. Walaupun strategi ini digunakan untuk mengekalkan kebolehgunaan dan berjalan dengan lebih lancar pada platform mudah alih, strategi ini selalunya boleh menyebabkan pengguna yang berkuasa tidak mahu apabila mereka mencari kebolehan atau pilihan tertentu di Facebook. Lagipun, ia boleh mengecewakan apabila cuba melawat tapak tertentu untuk ciri tertentu (seperti mod gelap) dan tidak mendapat pilihan apabila menggunakan versi mudah alih tapak tersebut.

facebook

Walaupun apl Facebook pada iOS dan Android secara teorinya menampilkan keupayaan yang sama seperti versi desktop, navigasi adalah berbeza dan banyak apl membawa anda ke versi mudah alih tapak web dan bukannya apl. Bukan rahsia lagi bahawa apl Facebook menggunakan banyak hayat bateri dan memori pada telefon anda, jadi tapak mudah alih boleh menjadi cara yang lebih pantas dan lebih mudah untuk mengakses suapan sosial anda semasa dalam perjalanan.

Malangnya, tapak penyemak imbas mudah alih Facebook lebih terhad daripada aplikasi dari segi keupayaan. Facebook tidak akan membenarkan anda menggunakan Messenger pada penyemak imbas mudah alih. Ia akan meminta anda memasang apl Messenger sebaliknya. Menukar tetapan anda atau menyembunyikan siaran daripada suapan berita anda boleh memburukkan lagi.

Jika anda sudah muak dengan sekatan semasa menggunakan tapak mudah alih Facebook atau perlu menukar tetapan yang anda tidak boleh ubah daripada paparan mudah alih, anda bertuah. Kedua-dua Android dan iOS membolehkan anda bertukar dengan mudah antara versi mudah alih dan desktop Facebook dengan satu pilihan.

Mari kita pecahkan perkara yang perlu anda lakukan untuk mengakses versi desktop penuh Facebook terus daripada peranti iPhone atau Android anda.

Pelayar Mudah Alih yang Menyokong Desktop Facebook

Mulai 01 Mei 2022, penyemak imbas utama seperti Chrome dan kebanyakan garpu Chromium seperti Edge dan Opera menyokong Desktop Facebook. Walau bagaimanapun, Firefox, Safari dan penyemak imbas utama bukan Chromium lain cenderung tidak berfungsi walaupun ia menawarkan pilihan Paparan Desktop. Apabila kami menguji Firefox, ia terus pergi ke tapak web mudah alih Facebook dengan “Paparan Desktop” dihidupkan, dan URL berubah.

Chrome untuk Desktop Facebook

 1. Taip www.facebook.com dalam bar alamat, ketik pada kekunci anak panah kanan (Kekunci Enter) pada papan kekunci maya, kemudian log masuk ke Facebook jika perlu.
 2. Ketik pada elipsis menegak (tiga titik menegak) di penjuru kanan sebelah atas untuk membuka menu penyemak imbas.
 3. Pilih tapak Desktop daripada pilihan menu. Halaman Facebook akan berubah, tetapi belum sepenuhnya.
 4. Ketik pada bar alamat, kemudian ketik pada ikon pensel di bawahnya untuk mengedit URL.
 5. Tukar m.facebook.com kepada facebook.com, kemudian ketik kekunci anak panah kanan (kekunci Enter) pada papan kekunci maya.
 6. Halaman Facebook kini muncul dalam mod desktop.

Opera untuk Desktop Facebook

 1. Lancarkan penyemak imbas mudah alih Opera dan log masuk ke akaun Opera anda jika mahu. Tindakan ini menyegerakkan tetapan penyemak imbas anda, penanda halaman, kata laluan, dsb.
 2. Taip www.facebook.com dalam bar alamat, kemudian ketik pada kekunci anak panah kanan (Kekunci Enter) pada papan kekunci maya.
 3. Ketik pada elipsis menegak di bahagian atas sebelah kanan, kemudian pilih tapak Desktop. Gelangsar harus bergerak ke kanan dan bertukar menjadi biru. Anda sentiasa boleh menyemaknya untuk memastikan ia dihidupkan.
 4. Ketik pada bar alamat dan tukar URL daripada m.facebook.com kepada facebook.com, kemudian tekan kekunci anak panah kanan (kekunci Enter) pada papan kekunci maya untuk memuatkan tapak Desktop.
 5. Facebook harus muncul dalam semua kemuliaan penuhnya dengan semua ciri dari versi desktop.

Microsoft Edge untuk Desktop Facebook

 1. Lancarkan penyemak imbas mudah alih Edge dan log masuk ke akaun Microsoft anda jika mahu. Tindakan ini menyegerakkan semua data penyemak imbas anda, termasuk kata laluan, sejarah, penanda halaman, dsb.
 2. Taip facebook.com dalam bar alamat, kemudian tekan kekunci anak panah kanan (kekunci Enter) pada papan kekunci maya.
 3. Ketik pada elipsis mendatar di bahagian bawah untuk membuka menu penyemak imbas Edge.
 4. Tatal ke atas dari bawah untuk mendedahkan semua pilihan menu. Pilih Lihat tapak desktop daripada senarai.
 5. Log masuk ke Facebook jika belum selesai. Anda tidak perlu menukar URL daripada m.facebook.com kepada facebook.com tetapi lakukannya jika perlu.
 6. Microsoft Edge kini sepatutnya memaparkan tapak Desktop Facebook.

Jika anda belum log masuk ke akaun Facebook anda pada penyemak imbas mudah alih pilihan anda atau log keluar, ia akan meminta anda memasukkan butiran log masuk anda. Selepas log masuk, anda masih akan mendapat versi web mudah alih atau apl Facebook melainkan anda menukar URL terlebih dahulu. Jangan risau; anda tidak melakukan apa-apa kesalahan. Hanya laraskan URL seperti yang diperlukan dengan mengalih keluar m. bahagian dalam URL. Anda juga mesti memastikan bahawa pilihan desktop dihidupkan dalam penyemak imbas untuk helah ini berfungsi.

Seperti yang diuji pada 1 Mei 2022, menambahkan /home.php pada penghujung URL tidak lagi berfungsi apabila menanda halaman halaman untuk kegunaan masa hadapan. Anda sentiasa perlu menghidupkan pilihan desktop dan menukar URL setiap kali anda mahu memuatkan versi Desktop Facebook. Tidak ada jalan lain seperti dulu.

Selain itu, selagi anda menyemak imbas Facebook pada tab tertentu itu, ia akan kekal dalam mod desktop. Walau bagaimanapun, kadangkala, anda boleh kembali ke halaman, dan ia akan kembali kepada versi mudah alih. Apabila diuji pada Edge, butang belakang kekal dalam mod desktop untuk sebahagian besar sejak kami mengklik pada pelbagai pautan.

***

Walaupun kaedah di atas membantu dan cukup mudah untuk dicapai, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Facebook akan cuba mengubah hala anda kembali menggunakan apl mudah alih mereka dalam situasi tertentu. Jika anda memuat semula halaman utama atau cuba menggunakan tetapan tertentu, Facebook akan menolak anda kembali ke tapak mudah alih. Jika ini berlaku, anda sentiasa boleh menggunakan kaedah di atas untuk memuat semula versi desktop tanpa terlalu banyak isu.

Akhirnya, semasa menguji kaedah di atas pada Android, kami menghadapi masalah sekali-sekala di mana meminta tapak desktop melalui semua penyemak imbas sebaliknya dikembalikan dengan versi tablet, dengan fungsi yang sama seperti versi mudah alih tetapi dizum keluar. Jika ini berlaku, halaman tersebut meminta versi desktop “m.facebook.com”, yang mengubah hala ke versi mudah alih Facebook tidak kira peranti yang anda gunakan. Hanya masukkan semula “www.facebook.com” ke dalam penyemak imbas anda dengan kotak “Permintaan tapak desktop” masih ditandakan, dan anda harus memuatkan paparan tradisional.