Cara Menghalang YouTube daripada Menjeda Secara Automatik

33

Selalunya, YouTube menawarkan tontonan video tanpa gangguan. Walau bagaimanapun, walaupun platform penstriman video terbesar di dunia kadang-kadang gagal untuk disampaikan. Malah, ramai pengguna melaporkan isu jeda YouTube pada peranti mereka. Jika anda mengalami masalah yang sama, anda telah datang ke tempat yang betul.

Artikel ini akan membantu anda memahami sebab YouTube menjeda video dan memberikan petua yang boleh diambil tindakan untuk menyelesaikan isu tersebut. Jangan takut; masalahnya berkemungkinan tidak seserius yang kelihatan. Tanpa berlengah lagi, mari selami.

Mengapa YouTube Terus Menjeda?

Jika anda telah berada di YouTube untuk seketika, kemungkinan besar anda pernah mengalami beberapa jenis isu dengan apl pada satu masa atau yang lain. Jeda video sekali-sekala jarang sekali membimbangkan. Walau bagaimanapun, jika isu itu berlaku terlalu kerap, masalah itu mungkin memerlukan siasatan lanjut.

Terdapat banyak sebab mengapa video anda mungkin dijeda, daripada tetapan lalai YouTube atau masalah penyemak imbas kepada perisian lapuk atau sambungan internet yang perlahan.

Mari kita lihat dengan lebih terperinci sebab yang paling biasa untuk video YouTube dijeda. Selepas itu, kami akan menyenaraikan langkah-langkah untuk membantu menyelesaikan isu ini tanpa mengira puncanya.

Tetapan Lalai YouTube

Sebab utama video YouTube anda mungkin dijeda ialah ciri Auto-Jeda ditetapkan secara lalai. Ciri ini direka bentuk untuk menjeda video jika anda tidak aktif pada peranti untuk seketika dan menghalang anda daripada kehilangan butiran penting dalam kandungan yang anda tonton.

Jika anda cuba menonton video YouTube semasa memasak, bekerja atau membersihkan, ciri auto jeda boleh merosakkan pengalaman. Walaupun YouTube tidak memberi kami pilihan untuk melumpuhkan jeda automatik, terdapat penyelesaian pihak ketiga yang akan kami bincangkan di bawah.

Isu Rangkaian

Jika anda mengalami gangguan rangkaian, video YouTube anda mungkin dijeda. Mungkin video itu menimbal, atau terdapat ralat pelayan sementara. Algoritma terbina YouTube menjeda video setiap kali terdapat isu rangkaian (tidak termasuk video yang dimuat turun).

Isu Pelayar

Selain daripada isu internet, penyemak imbas tertentu boleh menyebabkan YouTube menjeda video. Mungkin terdapat gangguan yang disebabkan oleh kuki atau fail cache, atau beberapa sambungan mungkin mengganggu video daripada dimuatkan dengan betul.

Kesalahan YouTube

Sehebat manapun YouTube, ia tidak sepenuhnya tahan terhadap kesilapan teknikal atau pepijat. Jika anda pasti tiada apa-apa yang salah di pihak anda, ia patut disemak Pusat Bantuan YouTube atau isu yang diketahui halaman untuk isu teknikal yang berterusan pada platform itu sendiri.

Ingatkan Saya untuk Berehat

Adakah anda menggunakan ciri “Remind Me to Take A Break” terbaharu YouTube? Jika ya, ini mungkin salah satu sebab mengapa video anda dijeda pada masa tertentu.

Isu Dengan Fon Kepala Anda

Sesetengah gabungan fon kepala/telefon mempunyai fungsi auto jeda jika apl YouTube berpendapat anda telah memutuskan sambungan fon telinga anda. Perhatikan apabila video anda dijeda. Jika anda bergerak, fon kepala wayarles anda mempunyai bateri lemah, atau bicu fon kepala anda rosak, YouTube akan berhenti seketika.

Bagaimana untuk Menghentikan YouTube daripada Auto Jeda?

Memandangkan kami menyenaraikan sebab paling biasa mengapa video YouTube boleh dijeda, tiba masanya untuk beralih ke bahagian utama – menyelesaikan isu tersebut.

Tweak Tetapan Auto-Jeda YouTube

Jika YouTube menjeda video dan bertanya sama ada anda mahu “Teruskan menonton?” maka ciri Auto-jeda didayakan.

Anda boleh mematikan ciri ini dengan menggunakan sambungan. Terdapat banyak pilihan di luar sana, dan tidak semuanya berfungsi untuk semua penyemak imbas. Contohnya, “AutoTube – YouTube tanpa henti” tersedia untuk Chrome dan Firefox.

Untuk memasang AutoTube pada Chrome, ikut langkah di bawah:

 1. Muat turun AutoTube sambungan dengan mengklik pada “Tambah pada Chrome.”
 2. Teruskan dengan mengklik “Tambah sambungan.”
 3. Sambungan akan dipasang secara automatik dan anda boleh menonton video YouTube tanpa menjeda automatik.

Untuk memasang AutoTube pada Firefox, ikuti langkah di bawah:

 1. Pergi ke AutoTube pada Mozilla Addons.
 2. Klik pada “Tambah ke Firefox,” kemudian “Tambah.”
 3. Alat tambah akan dipasang dan aktif serta-merta.

Kali seterusnya “Teruskan menonton?” tab muncul, sambungan akan menyambung semula video dengan serta-merta.

Jika ciri auto jeda bukan masalah, teruskan dengan langkah di bawah.

Semak Sambungan Internet Anda

Jika anda menghadapi isu main balik dengan satu video di YouTube, cuba mainkan satu lagi. Jika ia mengambil masa lebih lama untuk memuatkan halaman atau penimbal video lebih lama daripada yang kelihatan biasa, anda mungkin menghadapi masalah sambungan.

Anda boleh menjalankan a ujian kelajuan untuk mengesahkan kelajuan muat naik dan muat turun anda. Jika kelajuan anda terlalu rendah untuk menyokong main balik YouTube, cuba tukar kepada data mudah alih, mulakan semula penghala anda atau hubungi ISP anda.

Kosongkan Cache YouTube

Cache YouTube menyimpan beberapa video yang anda tonton sebelum ini dan memuatkannya dengan lebih cepat apabila anda memainkannya semula. Terlalu banyak video dalam cache boleh melambatkan apl, menyebabkan video dijeda terlalu kerap.

Berikut ialah cara untuk mengosongkan cache YouTube:

 1. Buka halaman “Tetapan” pada peranti mudah alih atau penyemak imbas anda.
 2. Cari apl “YouTube” pada peranti mudah alih anda atau navigasi ke “Storan dan Memori” dalam tetapan penyemak imbas.
 3. Cari pilihan “Kosongkan cache” dan gunakannya. Berhati-hati untuk tidak memilih “Kosongkan Data”, kerana ini akan mengalih keluar semua data YouTube anda.

Pengguna iOS tidak mempunyai pilihan untuk membersihkan cache aplikasi. Tetapi, anda boleh memunggah data apl, dengan berkesan mengosongkan cache. Ini caranya:

 1. Buka Tetapan pada peranti anda dan ketik Umum.
 2. Ketik Storan.
 3. Ketik pada apl YouTube.
 4. Ketik Nyahmuat Data. Kemudian sahkan anda ingin memunggah data apl.

Memunggah data apl tidak akan memadamkan maklumat log masuk anda atau sebarang data penting lain. Selepas memuat, mulakan semula YouTube dan cuba tonton video anda.

Lumpuhkan Antivirus Anda

Apl atau sambungan pihak ketiga boleh bercanggah dengan perkhidmatan YouTube anda. Jika perisian antivirus anda atau apl lain menganggap YouTube sebagai ancaman, ia boleh menghalang anda daripada menamatkan video. Matikan sebarang perisian yang anda percaya boleh mengganggu pengalaman YouTube anda, terutamanya program antivirus.

Matikan Ciri “Ingatkan Saya untuk Berehat” (Apl Mudah Alih Sahaja)

Ikuti langkah di bawah untuk mematikan ciri ini:

 1. Buka apl Mudah Alih YouTube dan ketik pada ikon profil anda di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Navigasi ke tetapan YouTube.
 3. Pergi ke bahagian “Umum”.
 4. Matikan pilihan “Ingatkan saya untuk berehat”.

Jika ini masalahnya, video YouTube anda tidak akan dijeda lagi.

Kemas kini Apl

Adakah apl YouTube anda terus menjeda video walaupun selepas anda mengosongkan cache dan but semula apl itu? Pastikan anda menjalankan versi terbaharu YouTube. Cuma cari YouTube di bawah bahagian “Apl” dalam tetapan telefon anda dan semak sama ada terdapat kemas kini yang tersedia.

Lumpuhkan Penjimat Data (Apl Mudah Alih Sahaja)

YouTube mempunyai ciri Penjimat Data yang menggunakan kualiti video yang lebih rendah dan bertujuan untuk menempah data mudah alih anda untuk menghalang pengguna daripada menggunakan peruntukan data mudah alih mereka. Hari ini, kebanyakan pembawa menawarkan pelan data tanpa had. Jika YouTube terus menjeda, cuba lumpuhkan ciri Penjimat Data. Ini caranya:

 1. Buka apl YouTube dan ketik pada ikon profil di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik pada Tetapan.
 3. Ketik pada Penjimatan Data.
 4. Togol suis di sebelah Mod Penjimatan Data, supaya ia bertukar menjadi kelabu.

Sekarang, cuba mainkan video anda sekali lagi untuk melihat sama ada jeda berhenti.

Soalan Lazim

Teruskan membaca bahagian ini jika anda masih mempunyai soalan tentang YouTube.

Adakah YouTube mempunyai sokongan teknikal?

Malangnya tidak. Sekurang-kurangnya tidak dalam erti kata tradisional. Tiada sesiapa pun yang boleh anda hubungi atau sembang untuk mendapatkan bantuan berkaitan isu teknikal. Pengguna yang menghadapi masalah dengan YouTube boleh lawati halaman sokongan untuk menyerahkan maklum balas dan membaca artikel bantuan.

Bolehkah saya memainkan video YouTube dengan skrin saya dikunci?

Syarikat itu telah mengambil langkah besar untuk memastikan video YouTube berhenti dimainkan apabila anda mengunci telefon anda, atau skrin tidur. Nasib baik, seperti kebanyakan ciri aplikasi yang tidak popular, terdapat penyelesaian dan perkhidmatan pihak ketiga untuk membantu memintas sekatan tertentu.

Jika anda ingin memainkan YouTube dengan skrin telefon anda dikunci, lihat artikel ini.

Tonton YouTube Tanpa Gangguan

Menjeda video YouTube anda bukanlah pengalaman yang menyenangkan. Malangnya, ia adalah isu yang agak biasa. Perkara yang baik ialah ia mudah diselesaikan. Selalunya, masalahnya terletak pada ciri jeda automatik, atau sambungan internet anda memerlukan semakan dua kali.

Artikel ini menyenaraikan sebab paling biasa YouTube boleh menjeda video anda secara automatik dan memberikan beberapa pembetulan mudah. Jika ciri auto jeda bukan masalah dan video YouTube anda terus dijeda, anda patut mencuba langkah alternatif yang disenaraikan di atas.

Kaedah manakah yang membantu anda menyelesaikan masalah tersebut? Kongsi pengalaman anda dalam komen di bawah.