Cara Menghentikan Automain Video dalam Chrome

24

Dikemas kini pada 25 Mac 2023

Walaupun ini mungkin kelihatan tidak terlalu bermasalah, automain video pada halaman web boleh menjadi sangat menjengkelkan dari semasa ke semasa. Mereka memperlahankan pengalaman menyemak imbas anda, menghalang dan mengalih perhatian anda semasa anda cuba menutup atau menghentikannya berulang kali. Iklan yang kuat mungkin muncul secara tiba-tiba dan mengejutkan anda tanpa sebab. Lebih teruk lagi, anda mungkin tidak mahu orang di sekeliling anda mengetahui bahawa anda sedang menyemak imbas web, terutamanya pada jam 3 pagi atau ketika seseorang sedang belajar.

Tambahan pula, tapak web boleh menggunakan automain untuk kandungan yang tidak sesuai yang mungkin berada di bawah kawalan mereka atau tidak. Jika itu tidak mencukupi, banyak video automain mengikuti anda (dalam bentuk kecil) semasa anda menatal ke bawah halaman. Akhir sekali, video menggunakan lebar jalur data anda dari semasa ke semasa, dan sambungan perlahan memburukkan keadaan.

Artikel ini membincangkan kemungkinan menghentikan automain pada video dalam Chrome.

Adakah Mungkin untuk Melumpuhkan Automain Video dalam Chrome?

Untuk terus mengejar, anda tidak boleh melumpuhkan automain dalam tapak web menggunakan Chrome pada masa ini, sekurang-kurangnya bukan dengan tetapan terbina dalam. Sejak Google mengalih keluar pilihan automain, pengguna Chrome dibiarkan tanpa penyelesaian. Banyak penyemak imbas lain telah mengikutinya untuk tidak menyokong melumpuhkan video automain.

Walau apa pun terdapat beberapa pilihan yang tersedia untuk setiap peranti.

Mula-mula, anda mungkin menemui sambungan semasa yang akan melumpuhkan automain video. Walau bagaimanapun, mereka sentiasa ditinggalkan oleh pembangun kerana reka bentuk Chrome yang sentiasa berubah dan kemas kini yang menghalangnya daripada berfungsi dengan betul.

Kedua, anda boleh meredam bunyi pada tapak web yang dipilih untuk menjadikan video automain kurang mengganggu dan menjengkelkan.

Satu-satunya perkara yang boleh dilakukan oleh pengguna Chrome ialah mengurangkan kesan video automain yang menjengkelkan tersebut apabila melayari web, dan dua pilihan di atas membantu dengan itu.

Berikut ialah pecahan dua pilihan untuk mengawal automain video dalam Chrome pada pelbagai peranti.

Cara Melumpuhkan Video Automain Chrome pada Tapak Web dalam Windows 10

Anda tidak boleh menghentikan video daripada dimainkan secara automatik dalam Chrome dengan tetapan terbina dalam, tetapi anda boleh menggunakan sambungan pihak ketiga. Ini mengandaikan bahawa anda menemui satu. Ia sering ditinggalkan atau dialih keluar oleh pencipta/pembangun disebabkan kemas kini Chrome dan perubahan yang secara konsisten menyekat apl daripada berfungsi dengan betul. Kematian Flash dan peralihan ke HTML5 juga memainkan peranan dalam sambungan anti-automain.

Mengapa ia berlaku? Mungkin ini kerana video automain adalah penjana wang yang sangat baik untuk Google kerana mereka mendapat bahagian mereka. Kenyataan ini hanya spekulasi, tetapi apa lagi? Google Chrome pernah mempunyai ciri tersebut dan mengalih keluarnya, mendorong beribu-ribu orang ke penyemak imbas berbeza yang menawarkan untuk menghentikan automain di tapak web.

Berikut ialah beberapa sambungan semasa yang menghentikan automain video dalam Chrome dalam Windows 10/11.

#1. Gunakan ‘AutoplayStopper’

AutoplayStopper ialah sambungan Chrome yang secara automatik menjeda mana-mana video automain dalam halaman web. Apl ini telah dikemas kini pada 27 Julai 2021, yang menjadikannya sambungan terbaharu untuk dipilih. Apl ini menyekat video Flash lama dan teg video HTML5 yang lebih baharu. Pilihan yang disesuaikan termasuk membenarkan halaman web tertentu untuk automain sambil menyekat yang lain, melumpuhkan automain di mana-mana dan menyekat pengesanan Flash semasa memuatkan halaman. Anda juga boleh menukar tetapan halaman pada asas setiap sesi, bermakna ia akan berbalik pada kali berikutnya halaman dibuka.

2. Gunakan ‘Lumpuhkan Automain HTML5 (Dimuat Semula)’

Sambungan Lumpuhkan Automain HTML5 (Dimuat Semula) untuk Chrome ialah apl yang bukan sahaja menyekat automain HTML5 tetapi juga menyambung ke API JavaScript untuk mengawal gelagat simulasi dan membenarkan sekatan kawalan media. Apl itu dikemas kini kali terakhir pada 28 Januari 2020, jadi ia mungkin berfungsi atau tidak untuk keperluan anda.

3. Gunakan ‘HTML5 Autoplay Blocker’

HTML5 Autoplay Blocker ialah sambungan Chrome yang memfokuskan pada menyekat video automain yang menggunakan HTML5, menggantikan pilihan Flash lama. Ambil perhatian bahawa apl ini tidak lagi diurus; kemas kini terakhir adalah pada 24 Disember 2019. Tidak kira status semasa, anda boleh mencuba yang ini, tetapi ia hanya menyekat teg video HTML5. Oleh itu, halaman web yang lebih lama dan lapuk masih boleh memainkan beberapa video secara automatik jika mereka menggunakan Flash dan ia sedang dipasang pada PC anda.

Cara Membisukan Bunyi pada Automain Video menggunakan Chrome pada Android

Memandangkan anda tidak boleh melumpuhkan automain video dengan tetapan pra-termasuk dalam Chrome pada Android, meredam bunyi pada video tersebut adalah alternatif. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah di bawah.

 1. Buka penyemak imbas Chrome pada telefon atau tablet Android anda.
 2. Ketik ikon “Pilihan” di penjuru kanan sebelah atas (tiga titik menegak).
 3. Dalam menu yang dipaparkan, ketik “Tetapan” berhampiran bahagian bawah.
 4. Ini akan membuka tab baharu pada halaman “Tetapan”. Ketik “Tetapan tapak”.
 5. Ketik “Bunyi.”
 6. Pada suis togol di sebelah “Benarkan tapak memainkan bunyi”, ketik “gelangsar” untuk mematikan pilihan “mati” untuk melumpuhkan semua tapak atau “hidup” untuk menambah pengecualian tapak yang akan dimatikan. Ketik pada “TAMBAH PENGECUALIAN TAPAK” jika anda menghidupkan ciri tersebut.
 7. Jika anda menghidupkan atau meninggalkan pilihan di atas, tambahkan URL dan ketik “Tambah.”

Kini, bunyi tidak akan mengganggu anda apabila video mula dimainkan secara automatik di tapak web yang ditentukan.

Jika anda mendapati segelintir tapak menjengkelkan, anda boleh meredamkannya dengan cepat dengan mengulangi proses di atas.

Cara Membisukan Bunyi pada Automain Video menggunakan Chrome pada iOS/iPhone

Seperti Android, anda tidak boleh melumpuhkan automain video dengan fungsi pra-bina, tetapi anda boleh melumpuhkan bunyi. Ini caranya.

 1. Mulakan apl Google Chrome pada iPhone atau iPad anda.
 2. Ketik tiga titik menegak untuk membuka menu “Pilihan”.
 3. Sekarang ketik Tetapan.
 4. Ini membuka halaman Tetapan; ketik pilihan “Privasi dan keselamatan” dalam menu di sebelah kiri.
 5. Ketik “Tetapan tapak” pada skrin utama.
 6. Sekarang ketik “Tetapan kandungan tambahan.”
 7. Ketik “Bunyi.”
 8. Di sebelah pilihan “Benarkan tapak memainkan bunyi” ialah suis togol. Matikannya untuk membisukan bunyi video automain pada semua tapak web atau hidupkannya untuk menambah pengecualian yang tidak akan memainkan bunyi.

Bahagian “Redam” di bawah menu “Bunyi” membenarkan anda meredamkan tapak web tertentu sahaja. Sebagai contoh, anda mungkin tidak menentang video automain, tetapi hanya untuk satu atau dua tapak web yang agak agresif dengan video ini. Dalam kes itu, anda hanya boleh meredamkan tapak web tersebut sambil membiarkan yang lain sahaja.

Cara Membisukan Bunyi pada Automain Video menggunakan Chrome pada Windows 10

Meredamkan video automain dalam Chrome untuk Windows 10/11 adalah mustahil melainkan anda mencuba salah satu sambungan Chrome yang tersedia. Namun, anda boleh meredam audio menggunakan langkah yang serupa dengan versi mudah alih.

 1. Buka Google Chrome pada komputer anda.
 2. Klik ikon tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas Chrome.
 3. Dalam menu yang muncul, klik pilihan “Tetapan”.
 4. Halaman Tetapan kini akan dimuatkan sebagai tab baharu dalam Chrome. Dalam menu di sebelah kiri, klik “Privasi dan keselamatan.”
 5. Dalam menu utama, klik pilihan “Tetapan tapak”.
 6. Sekarang klik “Tetapan kandungan tambahan,” ia sepatutnya berada di bahagian bawah halaman.
 7. Klik “Bunyi.”
 8. Biarkan pilihan “Benarkan tapak memainkan bunyi” dihidupkan. Redamkan tapak yang memainkan bunyi dengan mengklik butang “Tambah” di sebelah pilihan “Redam”.

Sudah tentu, anda boleh menambah pengecualian pada senarai Redam, membolehkan anda meredam pilihan tapak web. Semua tapak lain akan memainkan video secara automatik seperti sebelum ini. Cuma klik Tambah dalam bahagian Redam dan masukkan alamat tapak.

Cara Membisukan Bunyi pada Automain Video menggunakan Chrome pada Mac

Sekali lagi, anda tidak boleh mematikan automain video pada halaman web Chrome dengan pilihan terbina dalam, tetapi anda boleh meredamkan audio pada semua tapak web dalam Chrome pada komputer Mac anda menggunakan langkah yang digariskan di bawah.

 1. Buka Chrome pada Mac anda.
 2. Klik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas tetingkap Chrome.
 3. Ini akan membuka pop timbul menu Chrome. Cari “Tetapan” di bahagian bawah menu dan klik padanya.
 4. Chrome kini akan membuka halaman Tetapan dalam tab baharu. Klik “Privasi dan keselamatan” dalam menu di sebelah kiri.
 5. Klik pilihan “Tetapan tapak” pada skrin utama.
 6. Lebih jauh ke bawah halaman, anda akan menemui “Tetapan kandungan tambahan”, klik itu.
 7. Klik “Bunyi.”
 8. Akhir sekali, dayakan ciri “Redamkan tapak yang memainkan bunyi…” dengan mengklik togol bersebelahan.

Mendayakan pilihan redam untuk tapak web terpilih melumpuhkan semua audio untuk membantu dengan gangguan video paksa, tetapi media masih dimainkan. Bagi mereka yang memerlukan audio, tambahkannya pada senarai Benarkan dalam menu Bunyi.

Jika anda menemui hanya beberapa tapak web dengan video automain, meredam semua tapak web mungkin tidak sesuai dengan anda. Jika itu berlaku, anda boleh menyenyapkan tapak web tertentu dengan menambahkannya pada senarai Redam menu Bunyi.

Cara Membisukan Bunyi pada Automain Video menggunakan Chrome pada Chromebook

Berbanding dengan platform lain, melumpuhkan bunyi tapak web adalah hampir sama dalam Chromebook. Memandangkan anda tidak boleh mematikan automain dalam Chrome dengan tetapan terbina dalam, meredam bunyi ialah satu-satunya pilihan langsung anda melainkan anda mendapatkan sambungan nyahdaya automain video untuk berfungsi. Berikut ialah cara untuk menyenyapkan audio Chrome dalam video automain pada Chromebook.

 1. Buka Chrome pada Chromebook anda.
 2. Klik menu tiga titik di penjuru kanan sebelah atas, kemudian klik “Tetapan.”
 3. Dalam menu di sebelah kiri, klik “Privasi dan keselamatan.”
 4. Sekarang klik “Tetapan tapak” pada skrin utama.
 5. Ketik “Tetapan kandungan tambahan.”
 6. Cari pilihan “Bunyi” dan klik padanya.
 7. Langkah terakhir ialah menghidupkan tapak Redam yang memainkan pilihan bunyi dengan mengklik togol.

Bergantung pada pilihan melayari anda, anda mungkin memerlukan tapak web tertentu untuk terus memainkan audio. Tambahkan mereka pada senarai “Benarkan” untuk membenarkan mereka berbuat demikian. Ini mengandaikan anda mematikan pilihan bunyi. Anda boleh menemuinya betul-betul di bawah tapak Redam yang memainkan pilihan bunyi.

Jika anda tidak mempunyai sebarang masalah dengan kebanyakan tapak web dalam hal ini, anda boleh menyekat laman web yang anda rasa tidak menyenangkan.

—–

Mudah-mudahan, anda kini tahu cara untuk mengurangkan gangguan video automain, sama ada menggunakan sambungan pihak ketiga atau melumpuhkan audio, kerana anda tidak boleh menghapuskannya. Chrome membenarkan anda meredamkan audio pada mana-mana tapak web. Sudah tentu, melumpuhkan automain video terus dalam Chrome adalah lebih baik, tetapi meredam adalah semua yang anda dapat selain daripada sambungan lama. Katakan anda tidak menyukai cara Google menangani video automain di tapak web. Dalam kes itu, anda sentiasa boleh bertukar kepada Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera atau penyemak imbas lain yang menyokong ciri tersebut.

Adakah anda berjaya meredamkan tapak web dalam Chrome? Adakah ini penyelesaian yang baik untuk anda dalam memerangi video automain? Sila kongsikan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.