Cara Mengkonfigurasi Penskalaan Paparan dalam Windows 10

34

Tetapan resolusi dalam Windows 10 menentukan cara imej dan teks terperinci dipaparkan, tetapi penskalaan menentukan penampilannya pada skrin. Tidak kira apa resolusi yang telah anda tetapkan untuk monitor atau TV, Windows 10 menskalakan paparan agar muat semua pada skrin, walaupun ia perlu menambah anak panah menatal dan atas/bawahseperti dalam bar tugas di mana ia menunjukkan ikon untuk tetingkap aktif.

Kadangkala, monitor dengan resolusi tinggi seperti 4K cenderung untuk menjadikan teks, tetingkap dan ikon lebih kecil. Keadaan ini menyukarkan untuk melihat apa yang ada pada skrin, terutamanya dari jauh. Windows 10 biasanya melaraskan penskalaan secara automatik pada paparan 4K kepada 150% untuk mengelakkan tetingkap dan teks kecil. Walau apa pun, anda masih boleh meningkatkan saiz segala-galanya secara manual untuk melihat dengan lebih selesa, walaupun ia hanya untuk monitor lalai anda.

Artikel ini menunjukkan kepada anda cara menyediakan penskalaan paparan Windows 10 menggunakan satu, dua atau lebih skrin secara serentak. Anda boleh mengekalkan saiz yang serupa dengan mudah—atau mengembangkan monitor sedia ada anda untuk keterlihatan yang lebih baik.

Mengapa Laraskan Penskalaan Windows 10?

Menggunakan berbilang skrin ialah cara terbaik untuk mengatur kerja anda atau pelbagai aktiviti. Namun, ia boleh menjengkelkan untuk menyeret tingkap antara monitor apabila resolusi berbeza. Penskalaan Windows 10 bermanfaat dalam situasi ini, membolehkan anda memadankan teks, imej dan ikon dengan paparan lalai dengan lebih baik.

Tambahan pula, ia sentiasa bagus untuk mempunyai peleraian yang lebih tinggi untuk pengalaman visual seperti video dan permainan, tetapi kadangkala, teks dan ikon kelihatan terlalu kecil untuk dibaca dengan selesa. Senario ini adalah di mana penskalaan memainkan peranan. Anda boleh membesarkan teks, ikon dan banyak lagi untuk mengimbangi peleraian yang lebih tinggi tanpa perlu risau kehilangan penglihatan. Penskalaan juga membantu orang yang mengalami kesukaran melihat teks dan imej yang lebih kecil dengan meningkatkan saiz mereka untuk pengalaman yang lebih mudah.

Tetapan Penskalaan Windows 10

Windows 10 dilengkapi dengan ciri penskalaan pratetap yang boleh anda ubah secara manual, dengan mengandaikan Windows tidak melaraskan paparan secara automatik mengikut keinginan anda. Malangnya, pilihan penskalaan terhad kepada 100%, 125% dan 150% daripada saiz asal. Pilihan skala tersuai juga tersedia, tetapi Windows menggunakan tetapan itu pada semua paparan yang disambungkan.

Apakah Fungsi Penskalaan Windows 10?

Secara keseluruhan, penskalaan memastikan skrin lalai anda boleh dilihat, dan ia juga memastikan saiz skrin agak konsisten antara monitor bersaiz berbeza dengan pilihan resolusi berbeza. Meluncur tetingkap atau imej ke skrin lain boleh kelihatan berbeza jika perkadaran penskalaan tidak sepadan. Skrin yang lebih besar mungkin memerlukan tetapan skala yang lebih rendah untuk mencerminkan saiz antara kedua-dua monitor dengan lebih baik. Penskalaan untuk berbilang paparan mungkin tidak selalu sempurna, tetapi ia membantu melancarkan pengalaman.

Cara Menggunakan Penskalaan Pratetap Windows 10 pada Satu Skrin

Penskalaan juga membolehkan monitor utama anda menunjukkan teks, imej dan ikon yang diperbesarkan untuk pengalaman tontonan yang lebih baik. Oleh itu, anda boleh mengubah suai tetapan monitor tunggal anda agar sesuai dengan keperluan anda. Penskalaan pratetap Windows 10 termasuk tiga pilihan. Berikut adalah langkah-langkahnya.

 1. Klik pada “Menu Mula,” kemudian pilih “Tetapan.”
 2. Pilih “Sistem.”
 3. Pilih “Paparan.”
 4. Tatal ke bawah ke bahagian “Skala dan reka letak”, kemudian klik menu lungsur di bawah “Tukar saiz teks, apl…”
 5. Pilih “100%,” “125%,” atau “150%.” Tiga saiz penskalaan pratetap tersebut adalah satu-satunya pilihan yang tersedia untuk paparan tunggal menggunakan pilihan menu “Skala dan susun atur”.

Menggunakan Penskalaan Paparan Pratetap Windows 10 untuk Dua atau Lebih Monitor

Apabila anda menggunakan berbilang monitor dan memanjangkan skrin anda, penskalaan mungkin berbeza, seperti skrin lalai 1080P dan HDTV 4K. Walaupun Windows melaraskan skala secara automatik untuk menjadikan teks dan tetingkap lebih besar pada HDTV, anda mungkin perlu mengubahnya kerana tetingkap gelongsor ke skrin lain boleh mengubah saiznya, yang tidak selalunya bermanfaat.

Berikut ialah cara untuk melaraskan penskalaan pada berbilang monitor menggunakan saiz pratetap untuk dipadankan dengan lebih baik.

Nota: Adalah lebih baik untuk mempunyai monitor dengan resolusi yang sama atau serupa secara berkadar. Jika tidak, anda mungkin akan mendapat teks dan imej kabur.

 1. Pergi ke “Menu Mula > Tetapan > Sistem > Paparan” dan pilih monitor yang anda mahu skala. Anda juga boleh mengklik “Kenal pasti” jika anda tidak pasti monitor yang hendak dipilih.
 2. Tatal ke bawah ke pilihan “Skala dan susun atur” dan pilih peratusan daripada menu lungsur.
 3. Seterusnya, kecilkan tetingkap apl pada Desktop “Monitor 1” untuk menjadi lebih kecil daripada skrin desktop anda. Tahan pada bar tajuk tetingkap, dan luncurkannya ke “Monitor 2” untuk melihat sama ada anda suka peralihan daripada “Monitor 1” kepada “Monitor 2.” Pastikan untuk meluncurkannya sepanjang jalan (atau sangat dekat) ke “Monitor 2,” atau ia tidak akan mengubah penskalaan. Jika tidak berpuas hati, ulangi pilihan “Skala dan reka letak” di atas sehingga anda mendapat paparan yang anda perlukan. Ambil perhatian bahawa anda mungkin tidak mendapat kesesuaian yang tepat kerana hanya mempunyai tiga pilihan —100%, 125%, dan 150%.

“Monitor 1” dan “Monitor 2” dalam imej di atas menunjukkan pilihan “Kenal pasti” yang memaparkan kotak hitam dengan nombor untuk setiap skrin. Anda juga melihat bahawa tetingkap diubah saiz (menggunakan langkah di atas) pada “Monitor 1” sepadan dengan tetapan “Monitor 2.” Jika penskalaan dimatikan untuk “Monitor 2”, menggelongsor tetingkap yang mengecut ke atas akan mengubah saiznya.

Penskalaan Tersuai dalam Windows 10

Jika anda memerlukan skala paparan yang lebih tepat, anda boleh menggunakan pilihan penskalaan lanjutan. Pilihan ini membolehkan anda menetapkan peratusan penskalaan anda secara manual dengan tepat seperti yang anda perlukan. Ambil perhatian bahawa sebarang perubahan di sini mempengaruhi SEMUA skrin yang dilampirkan, dan anda mesti log keluar daripada Windows untuk mengaktifkannya. Dengan kata lain, anda tidak boleh menyesuaikan setiap skrin secara individu menggunakan kaedah ini.

Penskalaan tersuai ialah proses mudah pada Windows 10. Arahan di bawah menggunakan Windows 10 Home, versi 21H1, OS Build 19043.1348 dengan Windows Feature Experience Pack 120.2212.3920.0. Lokasi tetapan dalam versi atau binaan sebelumnya mungkin berbeza sedikit.

 1. Klik pada “Menu Mula,” kemudian “Tetapan.”
 2. Pilih “Kemudahan Akses.”
 3. Dalam bahagian “Jadikan semuanya lebih besar”, klik pada “Tukar saiz apl dan teks pada paparan lain.” Walaupun tertera “paparan lain”, pilihan yang anda pilih digunakan pada semua skrin/monitor.
 4. Klik pada “Pilihan skala lanjutan” dalam bahagian “Skala dan susun atur”.
 5. Dalam bahagian “Penskalaan tersuai”, taip saiz penskalaan tersuai (berdasarkan peratus), kemudian klik “Gunakan.”
 6. Untuk peratusan skala baharu berkuat kuasa, anda mesti log keluar dengan memilih “Log keluar sekarang.” Simpan sebarang kerja atau kemajuan terlebih dahulu.
 7. Sahkan saiz penskalaan baharu anda dan laraskannya semula menggunakan langkah sebelumnya jika mahu. Perhatikan bahawa teks dan item lain dalam imej lebih besar sedikit kerana peratusannya menjadi 140%. Sudah tentu, resolusi tetap sama.

Proses ini akan melaraskan saiz teks dan imej pada kedua-dua skrin, yang hanya praktikal jika anda memerlukan paparan terperinci tentang sesuatu.


Sebagai penutup, penskalaan paparan Windows 10 dikendalikan oleh OS dengan cukup baik, selagi resolusi adalah berkadar sama—berbanding dengan keluaran lama. Walau bagaimanapun, ia agak mudah untuk disesuaikan jika anda perlu campur tangan secara manual, tetapi ia tidak selalu menghasilkan hasil yang diingini.

Seperti yang anda lihat di atas, anda boleh menukar penskalaan secara individu untuk setiap monitor atau sama sekali menggunakan tiga pratetap. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan peratusan skala tersuai, anda hanya boleh menukar semua skrin sekali gus. Walaupun senario ini mengehadkan pilihan penskalaan anda, ia adalah lebih baik daripada tiada, sama seperti zaman dahulu apabila tetapan resolusi adalah satu-satunya pilihan.

Akhir sekali, Windows tidak menggunakan saiz skrin untuk tetapan skala kerana ia tidak relevan apabila titik per inci (DPI) adalah faktor penting. Skrin dengan dua kali ganda ketumpatan piksel (secara berkadar) akan mempunyai dua kali ganda resolusi.

Adakah anda menghadapi sebarang masalah semasa mengkonfigurasi penskalaan paparan anda? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.