Cara mengosongkan cache Chrome pada Mac dalam 6 langkah mudah

25
Cara mengosongkan cache Chrome pada Mac

Jika anda telah menggunakan Google Chrome setiap hari, anda mungkin menyedari storan yang terus menimbun dan menggunakan jumlah eksponen ruang pada Mac anda. Membersihkan fail ini secara tetap adalah penting untuk mengekalkan prestasi penyemak imbas yang optimum dan melindungi privasi. Panduan ini akan memandu anda melalui proses mengosongkan cache, sejarah dan kuki Chrome pada Mac anda. Mari kita mulakan.

Kepentingan mengosongkan cache, sejarah dan kuki pada Mac

Anda dinasihatkan untuk mengosongkan cache, sejarah dan kuki penyemak imbas anda dengan kerap. Jika anda cenderung menggunakan Chrome sebagai penyemak imbas lalai anda, amalan ini akan mengurangkan jumlah storan yang diduduki oleh penyemak imbas anda.

Walau bagaimanapun, sebelum memulakan proses, adalah penting untuk mengetahui syarat-syaratnya.

 • Cache: Setiap kandungan yang telah diakses sebelum ini, seperti halaman web, imej dan perkhidmatan penstriman dalam talian, bertindak sebagai memori cache. Data ini disimpan secara setempat dalam memori penyemak imbas anda, dengan itu membawa kepada prestasi yang lebih perlahan.

 • Sejarah: Ia boleh dirujuk sebagai buku log yang menjejaki aktiviti anda. Rekod kehadiran internet anda mungkin berguna untuk pilihan masa depan tetapi juga sangat tidak menentu. Sejarah penyemak imbas anda boleh mendedahkan satu tan maklumat sensitif dan menjejaskan privasi.

 • Kuki: Tidak seperti namanya, kuki digunakan untuk menjejaki tingkah laku pengguna merentas berbilang tapak web. Ia mengandungi maklumat penting seperti kelayakan log masuk, pilihan dan banyak lagi. Walaupun kuki memberikan pengalaman yang diperibadikan, kuki itu dilengkapi dengan maklumat penjejakan.

Anda mesti sedar bahawa fail ini adalah sementara dan tidak akan menjejaskan pengalaman menyemak imbas anda. Sebaliknya, mengosongkan data sementara ini akan mengurangkan risiko kecurian ID dan mengelakkan serangan siber.

Cara memadam cache, sejarah dan kuki dalam Chrome pada Mac

 1. Lancarkan Google Chrome pada Mac anda → Klik tiga titik menegak untuk mengakses menu penyemak imbas.
 2. Navigasi ke Sejarah → Tekan Sejarah untuk meneruskan.
  Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan kombinasi kekunci CMD + Y untuk mengakses sejarah penyemak imbas.

  Klik ikon tiga titik, sejarah, sejarah dalam google chrome

 3. Seterusnya, klik Kosongkan data penyemakan imbas dan biarkan sistem dimuatkan.

  Klik kosongkan data penyemakan imbas dalam google chrome

 4. Menu kecil akan muncul pada skrin anda, membolehkan anda mengalih keluar Cache, Sejarah dan Kuki sepenuhnya daripada penyemak imbas anda.
 5. Anda boleh memilih entiti yang ingin anda padamkan daripada Google Chrome.

  Pilih, sejarah, kuki dan cache seperti yang anda inginkan dalam google chrome

 6. Selain itu, anda boleh menetapkan julat masa yang diingini untuk memudahkan prosedur dan tekan Kosongkan Data sebaik sahaja anda bersedia.

  Pilih julat masa, klik kosongkan data dalam google chrome

Dalam beberapa saat, pelayar web anda akan dikosongkan daripada setiap maklumat yang pernah disimpan dalam peranti anda.

Pilihan lanjutan untuk mengosongkan data Chrome pada Mac

Setelah mengakses antara muka untuk Membersihkan data penyemakan imbas, anda boleh beralih kepada ciri pilihan Lanjutan.

Ini membolehkan anda bermain-main dengan ciri pada skala yang lebih besar. Mari kita dapatkan pecahan terperinci tentang perkara yang sama:

Beralih kepada pilihan lanjutan dalam google chrome pada mac

 1. Julat masa: Akses menu lungsur turun untuk memilih tempoh yang anda ingin mengosongkan data.

 2. Sejarah Semak Imbas: Ciri ini menandakan sejarah carian anda dikategorikan mengikut aktiviti harian anda.

 3. Sejarah Muat Turun: Ia menyimpan rekod fail atau dokumen anda yang dimuat turun sebelum ini.

 4. Kuki dan data tapak lain: Ia bertanggungjawab untuk menyimpan pilihan tapak web anda dan menjejaki kehadiran internet anda.

 5. Imej dan fail cache: Ini membolehkan anda pengalaman melayari yang lancar dan pantas. Chrome menyimpan carian penyemakan imbas web anda pada Mac anda.

 6. Kata laluan dan data log masuk lain: Jika dibenarkan, Chrome boleh menyimpan Kata Laluan anda dan bukti kelayakan log masuk lain supaya anda boleh mengakses tapak web yang sama dengan cepat pada masa hadapan.

 7. Autolengkap data borang: Jika anda pernah mengisi butiran seperti nama dan alamat anda pada penyemak imbas web, Chrome boleh menyimpan maklumat tersebut untuk rujukan masa hadapan. Di samping itu, anda boleh menukar butiran ini jika anda inginkan daripada tetapan.

 8. Tetapan tapak: Mengakses tapak web yang memerlukan kebenaran, seperti lokasi dan kenalan, disimpan sebagai pilihan peribadi untuk tapak web yang sama. Oleh itu, anda tidak digesa dengan amaran sedemikian apabila mengakses tapak web pada masa hadapan.

 9. Data apl yang dihoskan: Ini menyimpan maklumat tentang alat tambah pihak ketiga yang ditambahkan melalui kedai web Chrome.

Ciri lanjutan untuk mengosongkan data Chrome membolehkan anda membuat pilihan dengan semua faktor yang diterangkan di atas. Anda boleh memilih yang anda ingin lupakan dan tekan Kosongkan Data untuk menyelesaikan proses.

Soalan Lazim

Adakah dengan mengosongkan cache, sejarah dan kuki saya akan memadamkan kata laluan saya yang disimpan dalam Chrome?

Ya, mengosongkan cache, sejarah dan kuki anda akan memadamkan kata laluan anda yang disimpan.

Adakah tindakan mengosongkan cache, sejarah dan kuki Chrome saya menjejaskan sejarah penyemakan imbas saya pada peranti lain?

Tidak, mengosongkan cache, sejarah dan kuki anda pada Mac anda hanya akan menjejaskan sejarah penyemakan imbas anda pada peranti khusus itu. Sejarah penyemakan imbas anda pada peranti lain tidak akan terjejas.

Adakah dengan mengosongkan cache, sejarah dan kuki Chrome saya akan memadamkan penanda halaman saya?

Tidak, mengosongkan cache, sejarah dan kuki anda tidak akan memadamkan penanda halaman anda. Penanda halaman anda disimpan secara berasingan daripada data penyemakan imbas anda dan akan kekal utuh.

Selamat melayari

Prosedur mengosongkan cache, sejarah dan kuki daripada penyemak imbas Chrome anda tidaklah sesukar yang kelihatan. Langkah-langkah yang dinyatakan di atas akan memastikan maklumat sulit anda dilindungi pada setiap masa. Ingatlah untuk melaksanakan tugas ini dengan kerap untuk memastikan penyemak imbas anda berjalan lancar dan mengelakkan kemungkinan isu privasi.

Saya harap anda mendapati tutorial ini membantu. Jika ya, jangan teragak-agak untuk melepaskan pemikiran anda dalam komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan Chromebook sebagai monitor Mac
 • Sambungan penyekat iklan terbaik untuk Chrome, Safari dan penyemak imbas lain
 • Pelanjutan Chrome muat turun imej terbaik