Cara Mengosongkan Sampah dalam Foto Amazon

9

Foto Amazon ialah cara mudah untuk menyimpan gambar anda dalam awan tanpa mengacaukan storan setempat anda. Ia mudah digunakan, menampilkan antara muka intuitif dan menawarkan banyak pilihan terbina dalam.

Walau bagaimanapun, anda hanya menerima 5GB ruang storan (melainkan anda ahli Perdana). Walaupun ini sudah mencukupi untuk sesetengah orang, anda mungkin memerlukan lebih sedikit ruang untuk menjejaki foto dan video anda, yang merupakan tempat mengosongkan Sampah masuk. Apabila anda mengosongkan folder Sampah, anda akan mencipta ruang tambahan untuk semua fail anda.

Membersihkan folder Sampah dalam Foto Amazon agak mudah tidak kira sama ada anda menggunakan PC atau peranti mudah alih.

Cara Mengosongkan Sampah dalam Foto Amazon pada PC

Jika anda mempunyai akaun Perdana, Foto Amazon menawarkan storan tanpa had untuk foto. Tetapi anda hanya menerima storan 5GB untuk video tanpa akaun Prime. Jika anda kehabisan ruang dan tertanya-tanya bagaimana anda boleh membuat ruang tambahan untuk beberapa video lagi, anda harus mempertimbangkan untuk mengosongkan folder Sampah. Ia mungkin mengandungi beberapa fail video yang tidak diperlukan yang memonopoli ruang storan. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka pelayar web pilihan anda dan pergi ke halaman Foto Amazon.
 2. Ketik ikon Sampah kecil untuk membuka folder.
 3. Semak foto dan video dan tentukan fail yang ingin anda padamkan.
 4. Pilih fail yang tidak diperlukan dan pilih pilihan “Padam Kekal” di bahagian atas skrin.
 5. Tekan butang “Padam” untuk mengesahkan keputusan anda.

Harap maklum bahawa anda tidak boleh memulihkan fail yang dipadamkan secara kekal menggunakan Amazon Drive atau Amazon Photos. Sebelum mengosongkan folder, pastikan anda tidak mempunyai fail yang anda ingin simpan secara tidak sengaja.

Perkara lain yang perlu anda ingat ialah folder Sampah secara automatik memadam semua fail selepas 30 hari. Anda boleh sama ada menunggu tempoh ini berlalu atau menggunakan kaedah di atas untuk mengosongkan storan. Sudah tentu, sentiasa semak folder untuk memastikan anda tidak menandai fail penting sebagai “Sampah” secara tidak sengaja.

Memandangkan Foto Amazon menyimpan storan foto tanpa had untuk ahli Perdana sahaja, pengguna lain menerima 5GB ruang untuk video dan imej. Jika anda mendapati anda kehabisan GB, cara paling mudah untuk menyelesaikan isu ini ialah dengan memadamkan fail dalam folder Sampah. Ikuti langkah di bawah untuk berbuat demikian:

 1. Buka penyemak imbas web anda dan pergi ke tapak web Foto Amazon.
 2. Pilih ikon berbentuk tong sampah untuk memaparkan folder Sampah.
 3. Periksa fail untuk melihat mana yang anda ingin padamkan.
 4. Ketik gambar dan video yang sesuai dan pilih “Padam Kekal” di bahagian atas antara muka.
 5. Tekan “Padam” untuk mengesahkan tindakan.

Sebaik sahaja anda memadamkan fail dalam folder Sampah pada Foto Amazon, anda tidak akan dapat mendapatkannya semula. Oleh itu, pilih fail dengan berhati-hati untuk mengelak daripada memadam maklumat berharga. Ingat bahawa folder Sampah menyimpan fail selama 30 hari. Selepas tempoh ini, ia secara automatik mengosongkan dirinya sendiri. Sebaiknya semak folder Sampah secara berkala untuk memastikan anda tidak kehilangan fail yang ingin anda simpan.

Cara Mengosongkan Sampah dalam Foto Amazon pada iPhone

Selain membangunkan tapak yang agak responsif, Amazon Photos telah mengeluarkan aplikasi mudah alih yang berfungsi dengan baik pada peranti iOS. Walaupun apl itu membenarkan pengguna memadamkan foto dan video, tindakan ini hanya menghantar fail ke folder Sampah tanpa memadamnya secara kekal. Anda mempunyai dua cara untuk memadamkan fail secara kekal pada Foto Amazon. Anda boleh menunggu 30 hari sehingga folder Sampah mengosongkan dirinya sendiri. Atau anda boleh memadam fail secara manual.

Berikut ialah perkara yang perlu dilakukan oleh ahli Perdana untuk memadamkan fail daripada folder Sampah pada iPhone:

 1. Lancarkan aplikasi Foto Amazon dari skrin utama.
 2. Pilih paparan album dan klik ikon kecil “Sampah” untuk mengakses folder.
 3. Semak fail dan ketik imej dan video yang ingin anda padamkan.
 4. Pilih pilihan “Padam”.

Kerana anda tidak boleh memulihkan fail yang dipadamkan secara kekal, pastikan anda telah memilih imej dan video yang sesuai.

Jika anda menggunakan apl tanpa keahlian Perdana, anda masih boleh mengosongkan folder Sampah dan mengosongkan storan anda. Ikuti langkah di bawah untuk berbuat demikian:

 1. Buka apl dan dayakan paparan album.
 2. Tekan ikon Sampah kecil untuk memaparkan folder.
 3. Periksa foto dan video dengan teliti dan pilih fail yang ingin anda padamkan secara kekal.|
 4. Klik butang “Padam”.

Walaupun mengosongkan folder Sampah secara manual ialah kaedah terpantas untuk mendapatkan storan tambahan, apl itu mengosongkan folder setiap 30 hari. Jadi, anda harus menyemak folder setiap dua minggu untuk melihat sama ada anda ingin menyimpan beberapa fail di dalamnya. Sebaik sahaja apl memadamnya daripada folder Sampah, anda tidak akan mempunyai cara untuk memulihkannya.

Cara Mengosongkan Sampah dalam Foto Amazon pada Android

Apl Foto Amazon serasi dengan peranti Android, jadi ahli Prime boleh menggunakan telefon pintar mereka untuk memadamkan foto. Walau bagaimanapun, tindakan ini hanya menghantar fail ke folder Sampah tanpa memadamkannya secara kekal. Pengguna Android mempunyai dua kaedah untuk mengosongkan folder Sampah dalam Foto Amazon. Anda boleh menunggu 30 hari sehingga apl mengosongkan folder secara automatik, atau anda boleh pergi ke tapak web Foto Amazon dan mengosongkan folder Sampah secara manual.

Arahan berikut akan membimbing anda mengosongkan folder Sampah pada PC anda:

 1. Buka halaman web Foto Amazon dan tekan ikon Sampah.
 2. Pergi melalui folder dan pilih fail yang ingin anda padamkan secara kekal.
 3. Klik pilihan “Padam Secara Kekal” di bahagian atas desktop.
 4. Tekan butang “Padam” untuk mengesahkan tindakan.

Selepas mengosongkan folder Sampah, anda tidak akan dapat mendapatkan semula fail tersebut menggunakan Foto Amazon atau Amazon Drive. Sebelum menekan “Padam Secara Kekal”, semak semula fail yang telah anda pilih. Anda tidak mahu kehilangan video atau gambar yang mungkin anda perlukan kemudian. Selain itu, adalah idea yang baik untuk menyemak folder Sampah sekali-sekala, walaupun anda mempunyai storan yang mencukupi. Anda mungkin telah memadamkan fail yang anda ingin pulihkan secara tidak sengaja.

Cara Mengosongkan Sampah dalam Foto Amazon pada iPad

Jika anda lebih suka menyusun foto dan video anda menggunakan iPad anda, anda boleh mengosongkan folder Sampah secara manual dalam masa kurang dari dua minit. Inilah perkara yang perlu dilakukan oleh ahli Premium:

 1. Lancarkan aplikasi Foto Amazon dari skrin utama dan pilih paparan album.
 2. Ketik ikon Sampah untuk mengakses folder.
 3. Pergi melalui fail dan pilih foto dan video yang ingin anda padamkan.
 4. Tekan butang “Padam”.

Jika anda tidak mempunyai langganan Premium, anda masih boleh menggunakan apl Foto Amazon pada iPad anda. Walau bagaimanapun, anda hanya akan mendapat 5GB ruang dan bukannya storan foto tanpa had. Walaupun ini lebih daripada mencukupi untuk sesetengah orang, anda mungkin memerlukan lebih banyak ruang untuk fail anda. Dalam kes itu, anda boleh mengosongkan folder Sampah secara manual untuk mengosongkan storan. Ikuti langkah di bawah untuk berbuat demikian.

 1. Buka aplikasi Foto Amazon dari skrin utama dan pilih paparan album.
 2. Tekan ikon Sampah untuk melihat fail yang dipadamkan baru-baru ini.
 3. Periksa video dan imej anda dan ketik fail yang ingin anda alih keluar daripada folder Sampah.
 4. Pilih butang “Padam”.

Mengosongkan folder Sampah akan memadamkan fail yang dipilih secara kekal. Sentiasa semak foto dan video yang telah anda pilih untuk memastikan anda tidak memadamkan fail kerja atau sekolah. Tambahan pula, anda harus mempertimbangkan untuk menyemak folder walaupun anda mempunyai storan yang mencukupi. Jika anda telah memadamkan fail secara tidak sengaja, ia akan berada dalam folder Sampah. Selepas 30 hari, apl itu akan memadamkannya secara kekal dan anda tidak akan mempunyai cara untuk mendapatkannya semula.

Buang Sampah dalam Foto Amazon Dengan Mudah

Foto Amazon ialah platform yang mudah untuk mengatur video dan imej anda, dan ia serasi dengan komputer dan peranti mudah alih. Sama ada anda memerlukan lebih banyak storan atau ingin membuang fail media yang tidak diperlukan, anda boleh mengosongkan folder Sampah secara manual. Walaupun apl Android mudah digunakan, ia tidak mempunyai cara terbina dalam untuk memadamkan fail Sampah. Jadi, sehingga Amazon mengeluarkan kemas kini untuk menyelesaikan isu tersebut, pengguna Android perlu mengosongkan folder menggunakan pelayar web.

Adakah anda kerap memadam fail daripada folder Sampah anda dalam Foto Amazon? Antara kaedah di atas yang manakah anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.