Cara Mengosongkan Terkini dalam Snapchat

2

Snapchat menyimpan rekod semua orang yang anda snap, bersembang atau tambah dalam bahagian “Terbaharu”. Walau bagaimanapun, rekod ini kadangkala menyusahkan untuk dikekalkan, terutamanya jika anda berbual dengan ramai orang atau terdapat rekod yang anda tidak mahu orang penting melihat.

Walaupun sesetengah mungkin berasa selesa mengetahui bahawa apl memadamkan Snaps dan Sembang secara automatik, yang lain tahu bahawa sentiasa ada rekod.

Ketahui cara untuk mengosongkan Recents daripada sejarah Snapchat anda dan padam bersih.

Bagaimana untuk Mengosongkan Terbaru daripada Snapchat pada iPhone

Mengosongkan bahagian “Terbaharu” daripada Snapchat anda melibatkan mengalih keluar sejarah anda. Jika anda tidak mempunyai bahagian “Sejarah”, anda juga tidak mempunyai sebarang “Terbaharu” untuk disenaraikan. Mulakan dengan mengosongkan perbualan anda:

 1. Buka “apl Snapchat.”
 2. Ketik pada “ikon gear” (Tetapan).
 3. Tatal ke bawah ke bahagian “Tindakan Akaun” dan pilih “Kosongkan Perbualan.”
 4. Padamkan perbualan individu dengan mengetik “X” di sebelah kanan setiap perbualan
 5. Kosongkan semua perbualan sekaligus dengan mengetik pilihan “Kosongkan” berhampiran bahagian atas skrin (pilihan)
 6. Anda juga boleh melakukan pembersihan yang lebih teliti dengan memadamkan sejarah carian Snapchat anda. Pergi ke “Skrin profil” dan ketik pada “ikon gear” (Tetapan).
 7. Ketik pada “Kosongkan Sejarah Carian.”
 8. Sahkan tindakan dengan mengetik “Kosongkan”.

Bagaimana untuk Mengosongkan Terbaru daripada Snapchat pada Android

Bahagian “Terbaharu” Snapchat anda hanyalah senarai aktiviti apl anda, daripada perbualan hingga snap. Anda tidak boleh memadamkan senarai tetapi boleh memadamkan perbualan dan sejarah carian.

Untuk memadam perbualan Snapchat Terkini:

 1. Buka “Snapchat.”
 2. Ketik pada menu “ikon gear” (Tetapan).
 3. Tatal ke bawah dan pilih “Kosongkan Perbualan.”
 4. Ketik pada “X” di sebelah setiap perbualan yang ingin anda padamkan. Anda juga boleh memilih pilihan “Kosongkan” berhampiran bahagian atas skrin untuk memadam semuanya.

Untuk memadamkan sejarah “Carian” Snapchat:

 1. Kembali ke menu “Tetapan”.
 2. Tatal ke bawah dan pilih “Kosongkan Sejarah Carian.”
 3. Sahkan tindakan dengan mengetik “Okey.”

Cara Mengosongkan Terbaharu daripada Snapchat pada Chromebook

Seperti peranti iPhone dan Android, membersihkan Snapchat Recents pada Chromebook adalah agak mudah. Dan langkah-langkahnya sama seperti langkah untuk Android dan iPhone.

 1. Akses menu “Tetapan”.
 2. Pilih “Kosongkan Perbualan.”
 3. Pilih untuk memadam mesej tertentu atau mengosongkan semuanya sekaligus.
 4. Anda juga boleh memadamkan “Sejarah Carian” untuk pembersihan yang lebih teliti. Pergi ke menu “Tetapan” anda sekali lagi dan, kali ini, ketik pada pilihan “Kosongkan Sejarah Carian”. Sahkan tindakan dan anda sudah bersedia!
snapchat cara mengosongkan baru-baru ini

Cara Mengosongkan Terbaru daripada Snapchat pada Windows dan Mac

Jika anda mempunyai akses kepada Snapchat pada Windows atau Mac, anda mungkin melakukannya melalui emulator. Tiada cara lain untuk mengendalikan apl tanpa Android atau iOS. Dan tidak seperti aplikasi media sosial lain, ia tidak mempunyai halaman web khusus untuk penyemak imbas.

Anda boleh cuba mengosongkan sejarah Perbualan dan Carian anda menggunakan langkah yang dinyatakan di atas, tetapi tiada jaminan bahawa ia akan berfungsi. Snapchat adalah untuk digunakan pada peranti mudah alih, jadi simulasi emulatornya mungkin menjadi agak “mengerikan”. Jika ini tidak berjaya, anda mungkin perlu mengambil peranti mudah alih anda dan cuba mengosongkan Recents dengan cara lama.

Cara Mengosongkan Terbaru dan Rakan Karib di Snapchat

“Rakan Terbaik” Snapchat ialah orang yang paling sering anda lihat oleh apl berinteraksi dengan anda. Mereka ditandakan dengan emoji selepas anda meluangkan sedikit masa berinteraksi dengan mereka.

Seperti mengosongkan Recents, Snapchat tidak membenarkan pengguna memadamkan orang daripada Rakan Karib. Anda perlu melakukannya dengan cara bulatan. Berikut adalah beberapa pilihan:

 • Kurang berinteraksi dengan mereka.
 • Tingkatkan tahap interaksi dengan orang lain, jadi nama lain menggantikan mereka.
 • Berhenti menghantar dan menerima gambar dengan orang itu.
 • Sekat dan nyahsekat mereka pada apl untuk menetapkan semula skor mereka.

Jika anda ingin pergi lebih jauh dan mengosongkan bahagian Terbaharu yang mungkin muncul di dalamnya, anda boleh memadamkan Perbualan mereka dan sejarah Carian anda.

Soalan Lazim Terbaru Snapchat

snapchat jelas terkini

Apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan Streaks and Recents pada Snapchat?

Pernahkah anda melihat emoji api di sebelah nama rakan? Ini bermakna anda dan rakan anda berada di Snapstreak. Snapstreaks berlaku apabila anda dan rakan itu Snap bersama selama lebih tiga hari berturut-turut, kurang daripada 24 jam antara setiap Snap. Sembang tidak dikira apabila mengumpul mata ke arah Snapstreak. Sebaliknya, Terbaru ialah senarai semua orang yang pernah anda berinteraksi atau tambah, termasuk melalui Snaps dan Sembang. Anggap ia sebagai buku skrap maya semua interaksi Snapchat anda, manakala Streaks memperingati jenis interaksi yang lebih khusus.

Bagaimanakah anda melihat perbualan Snapchat lama?

Snapchat auto-padam sembang yang dihantar satu-satu sejurus selepas kedua-dua pengguna membukanya dan meninggalkan Sembang. Anda mempunyai sehingga 24 jam jika anda menukar peraturan padam dalam Tetapan Sembang, tetapi itu sahaja. Pelayan untuk apl juga memadamkan secara automatik sebarang Sembang yang belum dibuka selepas 30 hari. Walau bagaimanapun, anda boleh menyimpan/menyimpannya dengan menekan dan menahan Chat. Oleh itu, anda tidak boleh membaca perbualan lama melainkan anda telah menyimpannya dalam masa yang diperuntukkan.

Bagaimanakah anda mengosongkan Sejarah Snapchat anda?

Untuk mengosongkan sejarah Snapchat anda, pergi ke menu ‘Tetapan” dengan mengetik pada “ikon gear” pada skrin “Profil” anda. Tatal ke bawah dan pilih “Kosongkan Sejarah Carian” dan sahkan tindakan itu.

Berapa lama Recents kekal di Snapchat?

Snapchat Recents kekal selagi anda mempunyai akaun. Apl merekodkan semua interaksi walaupun Snaps dan Sembang sebenar telah lama hilang.

Berhati-hati Cara Anda Mengambil

Salah satu faedah menggunakan Snapchat ialah interaksi sementara tetapi ingat bahawa semua data akan direkodkan. Dan anda tidak boleh sentiasa menekan butang Padam untuk mengambilnya semula.