Cara Mengurus Berbilang Akaun Instagram

27

Dengan lebih daripada satu bilion pengguna aktif setiap bulan, Instagram tidak dinafikan merupakan salah satu platform media sosial terbesar pada tahun 2022. Oleh itu, persoalan hari ini bukanlah sama ada anda mempunyai akaun Instagram tetapi berapa banyak yang anda miliki.

Mengekalkan siaran boleh menjadi mencabar apabila anda perlu terus melompat dari satu profil ke profil yang lain – melainkan anda menggunakan alat pengurusan media sosial.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara mematuhi jadual siaran dan mengurus berbilang akaun Instagram dengan cara yang paling mudah.

Cara Mengurus Berbilang Akaun Instagram

Cara terbaik untuk mengurus berbilang akaun Instagram dengan berkesan adalah dengan bantuan alat penjadualan media sosial. Hari ini, pengguna boleh memilih daripada beberapa penyelesaian sedemikian. Salah satu aplikasi paling mesra pengguna yang akan memudahkan untuk memastikan berbilang profil Instagram dikemas kini ialah Circleboom.

Alat Penerbitan Circleboom ialah apl berasaskan web yang boleh anda gunakan untuk membuat dan menjadualkan siaran pada pelbagai tapak media sosial. Apl itu kini menyokong Instagram, LinkedIn, Facebook, Twitter, Perniagaan Saya di Google dan Pinterest, dengan penyepaduan TikTok akan datang juga tidak lama lagi.

Circleboom menghilangkan kerumitan sentiasa bertukar antara akaun Instagram dan mempertaruhkan penyiaran kepada akaun yang salah. Dengan alat ini, anda akan dapat mereka bentuk kandungan anda dan memilih tempat dan bila anda mahu menerbitkannya, semuanya daripada satu tetingkap penyemak imbas. Berikut ialah beberapa ciri utama Circleboom untuk pengguna Instagram:

 • Buat siaran biasa, karusel dan Kekili – Anda boleh memuat naik pelbagai jenis media dengan Circleboom, termasuk video Kekili Instagram yang sangat popular.

 • Jadualkan, beratur atau terbitkan siaran – Terbitkan siaran anda tepat pada masa yang anda mahukan.

 • Simpan draf – Anda tidak perlu menyelesaikan siaran anda sekali gus. Simpannya sebagai draf dan kembali kepadanya kemudian!

 • Tambahkan seberapa banyak akaun Instagram yang anda mahu – Circleboom menawarkan pelbagai pelan langganan, supaya anda boleh menyimpan semua akaun media sosial anda di satu tempat.

 • Siaran jadual pukal – Siarkan pada berbilang akaun pada masa yang sama dengan hanya memilihnya sebelum menekan “Terbitkan.”

 • Semak siaran sebelum diterbitkan – Siaran berjadual dan beratur akan muncul dalam kalendar. Semak semula mereka untuk memastikan ia akan diterbitkan pada akaun Instagram yang betul.

 • Gunakan templat pra-dibuat atau buat sendiri – Jangan risau tentang dimensi tepat siaran Instagram anda. Pilih templat dan anda boleh pergi.

 • Tambah kapsyen unik – Karusel ialah satu kaedah pemasaran media sosial dan dengan Circleboom, anda boleh menambah kapsyen pada setiap imej dalam tayangan slaid anda.

 • Hasilkan hashtag yang berkaitan – Dapatkan pengesyoran hashtag daripada Circleboom untuk setiap akaun Instagram anda dan jimatkan sedikit masa untuk penyelidikan.

Berikut ialah cara untuk menggunakan ciri ini dan mengurus semua akaun Instagram anda dengan cekap.

Buat Akaun Circleboom

Adakah anda hanya mempunyai segelintir akaun Instagram atau sejumlah besar untuk ditangani? Tanpa mengira jawapannya, anda akan menemui penyelesaian yang sesuai di antara rancangan langganan Circleboom. Anda juga boleh mendaftar untuk akaun secara percuma dan mencuba ciri apl pada percubaan 14 hari sebelum anda membuat keputusan.

Ikuti langkah ini untuk membuat akaun Circleboom anda:

 1. Menuju ke Circleboom’s tapak web dan klik “Bermula” di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Pilih “Terbitkan” untuk alat pengurusan media sosial.
 3. Isi medan dan tekan “Buat akaun.”

Tukar Akaun Instagram Anda

Untuk menyambungkan akaun Instagram anda ke Circleboom, mereka perlu memenuhi beberapa prasyarat:

 • Akaun Instagram anda mestilah akaun perniagaan profesional.
 • Mereka perlu disambungkan ke halaman Facebook.

Jika akaun anda sudah memenuhi kriteria ini, anda boleh meneruskan ke langkah seterusnya dan memautkannya dengan Circleboom. Sekiranya anda belum menukar akaun Instagram peribadi anda kepada akaun perniagaan, lakukan dengan cara berikut:

 1. Buka Instagram dan tukar kepada akaun yang anda ingin tukar.
 2. Ketik ikon profil anda untuk mengakses halaman anda.
 3. Tekan “Edit profil” di bawah bio anda.
 4. Ketik pautan “Tukar kepada akaun profesional”.
 5. Pilih pilihan “Perniagaan” dan pilih kategori yang sesuai untuk perniagaan anda.
 6. Masukkan maklumat perniagaan awam anda.

Selepas anda selesai, sambungkan akaun Instagram anda dengan halaman Facebook:

 1. Buka Facebook pada PC anda dan log masuk.
 2. Pilih “Akaun Terpaut.”
 3. Tatal ke bawah dalam bar sisi untuk mencari tetapan anda, kemudian pilih “Instagram.”
 4. Tekan butang “Sambung Akaun” dan log masuk ke akaun Instagram anda.

Sambungkan Instagram Anda ke Circleboom

Selepas anda berjaya menukar semua akaun Instagram anda kepada akaun perniagaan dengan cara ini, anda akan dapat memautkannya ke Circleboom. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Buka papan pemuka Circleboom anda.
 2. Klik “Instagram” pada halaman utama.
 3. Tekan butang “Sahkan dengan Facebook”.

Ulangi langkah untuk semua akaun Instagram yang ingin anda sambungkan.

Buat Siaran

Selepas memautkan akaun Instagram anda, anda akan dapat menyiarkannya terus daripada papan pemuka Circleboom anda. Buat dan jadualkan siaran dengan cara berikut:

 1. Klik ikon pensel dalam bar sisi Circleboom anda dan pilih “Buat Siaran Baharu.”
 2. Tekan medan di bawah “Pilih Akaun” untuk memilih akaun Instagram atau akaun yang anda ingin siarkan.
 3. Akaun anda yang disambungkan akan muncul dalam panel sebelah kanan. Anda boleh memilih satu akaun atau berbilang akaun.
 4. Klik “Selesai.”
 5. Reka bentuk siaran anda menggunakan editor terbina dalam Circleboom.

Anda boleh menaip kapsyen anda dalam kotak teks dan menambah fail media dalam pelbagai cara. Muat naik imej atau fail video anda secara terus atau gunakan templat Canva untuk memastikan saiz dan dimensi reka bentuk anda mengikut garis panduan Instagram.

Setelah reka bentuk anda selesai, tambahkan siaran pada baris gilir anda, jadualkannya atau terbitkannya dengan segera dengan butang yang sesuai. Sebaik sahaja anda berbuat demikian, anda boleh mulakan dengan siaran seterusnya.

Membuat dan menjadualkan siaran dengan cara ini membolehkan anda kekal fokus dan melakukan semua kerja anda di satu tempat. Anda tidak perlu membuka Instagram pun untuk memastikan akaun anda aktif, apatah lagi bertukar antara mereka beberapa kali sehari.

Jadual dan Sejahtera

Menang melawan algoritma di Instagram hanya boleh dilakukan dengan menyiarkan secara konsisten. Walau bagaimanapun, menerbitkan berbilang entri setiap hari memakan masa apabila anda mempunyai beberapa akaun yang memerlukan perhatian anda. Anda boleh mengurus tugas ini dengan lebih produktif dengan bantuan alat penerbitan media sosial seperti Circleboom.

Adakah anda juga mempunyai beberapa akaun Instagram? Bagaimanakah anda menguruskan untuk kekal aktif pada setiap satu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.