Cara meningkatkan kualiti bunyi dan meningkatkan kelantangan pada Android

14

© NextPit

Tidak semua telefon pintar mempunyai kualiti pembesar suara atau tahap kelantangan untuk membuat stereo anda iri hati. Kedua-dua isu ini—bersama-sama dengan peletakan pembesar suara yang lemah—boleh menghalang anda menikmati bunyi. Berikut ialah beberapa petua untuk membantu anda meningkatkan kualiti bunyi dan meningkatkan kelantangan pada Android. Anda boleh mencuba apl penggalak pembesar suara atau penggalak volum, tetapi banyak yang boleh dipertingkatkan dengan sedikit pengetahuan audio.

Lompat ke penyelesaian:

Semak tetapan anda

Anda boleh mengoptimumkan pengalaman audio Android anda melalui tetapan. Tidak semua UI Android mempunyai ciri ini, bagaimanapun, jadi ia tidak akan berfungsi untuk semua orang. Jika peranti anda memilikinya, prosedurnya mudah. Dan sebaik sahaja anda melakukannya buat kali pertama, anda akan dapat mempertingkatkan tetapan audio anda dengan cepat pada masa hadapan.

Untuk peranti Samsung, anda perlu palamkan mana-mana peranti audio yang anda mahu gunakan (jika anda menggunakannya) dan lakukan perkara berikut:

  1. Masukkan Tetapan dan ketik Bunyi dan getaran.
  2. Dari situ tekan Kualiti bunyi dan kesan. Anda sepatutnya mempunyai satu siri pilihan untuk meningkatkan pengalaman audio anda.

MIUI daripada Xiaomi mempunyai penambah untuk fon kepala. Hanya hidupkan dan pilih jenis yang anda gunakan. Anda harus mempunyai pilihan antara fon kepala dalam telinga dan biasa.

UI Xperia membolehkan anda menggunakan tetapan ClearAudio dan mempunyai penyama. Anda boleh mendapatkannya melalui tetapan.

Dengan UI Sense HTC, anda boleh menogol BoomSound tetapi sebenarnya tiada sebab untuk mematikannya, kerana audionya sangat teruk tanpa dihidupkan. Anda tidak boleh mengoptimumkan tetapan audio anda daripada Oxygen, LG UI atau Stock Android.

AndroidPIT sony xperia x performance 1180

Manfaatkan sepenuhnya pengalaman audio Android anda. / © NextPit

Muat turun apl muzik baharu

Anda mempunyai pilihan untuk menggantikan apl muzik stok dengan yang mengandungi lebih banyak kawalan audio. Kami mengesyorkan Poweramp atau PlayerPro sebagai apl muzik teratas kami untuk Android. Kedua-duanya padat dengan tweak audio, pratetap, rangsangan bass dan banyak lagi. Cuma pastikan folder muzik anda disemak dalam tetapan apl.

Poweramp menawarkan EQ 10 jalur untuk penalaan yang serius. Anda perlu membayar beberapa dolar untuk mengakses semua ciri terbaik tetapi sebaik sahaja anda melakukannya, anda tidak akan melihat ke belakang.

Poweramp

Kadangkala anda hanya perlukan apl pemain muzik yang lebih baik. / © NextPit

Beberapa pembaca kami juga telah mengesyorkan PlayerPro sebagai aplikasi muzik alternatif. Perisian ini menawarkan pilihan konfigurasi audio lanjutan serta banyak cara untuk menyesuaikan pengalaman visual juga. PlayerPro berharga $3.99 tetapi terdapat juga versi percubaan percuma yang tersedia untuk mereka yang ingin tahu.

Untuk lebih banyak pilihan pada apl terbaik untuk kesesakan kegemaran anda pada Android, lihat artikel kami untuk lebih banyak apl pemain muzik:

  • Apl pemain muzik terbaik pada Android

Gunakan apl penggalak pembesar suara/penggalak volum

Apl pemain muzik seperti di atas adalah hebat, tetapi sudah tentu, ia hanya berfungsi dari dalam apl. Jadi bagaimana jika anda ingin meningkatkan bunyi pembesar suara secara keseluruhan? Ini sedikit kontroversi kerana hakikatnya ialah walaupun terdapat banyak apl di Gedung Play yang mendakwa melakukan perkara ini, keserasian adalah sukar, dan menggunakan aplikasi untuk memaksa pembesar suara anda melepasi maks lalai sebenarnya boleh merosakkan perkakasan telefon anda.

Oleh itu, walaupun anda mungkin menjumpai apl penggalak volum yang sesuai untuk peranti dan OS anda, ia mungkin memerlukan sedikit penggalian, dan semasa menguji ini, jangan putarkannya terus ke atas!

Muat turun apl Equalizer

Kawalan audio lalai pada kebanyakan telefon tidak betul-betul komprehensif. Sesetengahnya termasuk EQ asas tetapi selalunya ia hanya berfungsi dalam apl muzik lalai dan tidak memberikan kawalan ke atas audio yang tidak dimainkan melalui pemain muzik.

  • Codec? Kadar bit? Apa? Terminologi audio Android dijelaskan

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa tiada apl yang berfungsi dengan baik apabila perkakasan tidak berfungsi dengan betul tetapi dengan beberapa pelarasan mudah kualiti bunyi anda boleh dipertingkatkan dengan ketara. Jadi tekan Play Store dan dapatkan EQ yang baik. Kami boleh mengesyorkan kedua-dua Music Volume EQ dan Bass Booster.

Ketahui penempatan pembesar suara anda

Ia mungkin kelihatan bodoh, tetapi perkara pertama yang anda perlu tahu ialah dari mana bunyi itu datang pada telefon pintar anda. Banyak telefon mempunyai gril pembesar suara berkembar, tetapi selalunya hanya satu daripadanya yang menghasilkan sebarang bunyi. Jika pembesar suara anda disekat maka kualiti bunyi akan menjadi rendah atau tidak wujud.

Uji dari mana bunyi anda datang dengan memainkan beberapa lagu dan menutup pelbagai lubang pada telefon anda sehingga anda tahu dengan tepat dari mana audio itu datang. Tidak sepatutnya terdapat terlalu banyak tempat untuk disembunyikan oleh pembesar suara dan, setelah anda menemuinya, anda boleh mula mencari masalah tersebut.

Razer 2 11

Peranti memfokuskan multimedia seperti Razer Phone 2 mempunyai pembesar suara yang besar. / © NextPit

Sebaik sahaja anda mengetahui sama ada pembesar suara anda menghadap ke hadapan, dipasang di bawah atau di belakang, anda boleh membuat keputusan yang lebih bijak tentang cara meletakkan telefon pintar anda untuk memberi pembesar suara peluang terbaik untuk bersinar.

Jangan sekat pembesar suara apabila memegang telefon anda (kesilapan biasa apabila bermain dengan pembesar suara yang dipasang di bawah) dan halakan pembesar suara ke arah anda, bukan jauh daripada anda.

Semak sama ada kes anda menyekat pembesar suara

Jika telefon anda mempunyai sarung pelindung atau penutup, ia akan menjejaskan kualiti bunyi yang anda peroleh daripada pembesar suara. Semua getaran yang datang dari dalam telefon anda akan diredam oleh lapisan tambahan plastik atau getah yang pengeluar tidak akan ambil kira semasa mereka bentuk sistem pembesar suaranya.

Tidak semua pembuat kes memahami kehalusan peranti anda. Sesetengah kes menyekat bahagian penting telefon seperti bicu audio, mikrofon atau pembesar suara. Sebelum anda membeli sarung, pastikan anda menyemak untuk memastikan ia tidak akan menyekat apa-apa.

pembesar suara htc

Tidak semua telefon mempunyai pembesar suara sehebat ini, jadi jangan tutupkannya dengan sarung. / © NextPit

Gunakan fon kepala

Fakta mudahnya ialah kebanyakan pembesar suara telefon pintar tidak cukup bagus untuk mendapatkan kualiti bunyi yang baik, walaupun dengan aplikasi muzik atau EQ yang mewah. Di sinilah sepasang fon kepala yang baik boleh membantu (sesetengah tetapan audio dalam telefon anda tidak akan berfungsi tanpa fon kepala dipasangkan).

  • Untuk bicu atau tidak bicu: Semua tentang audio telefon pintar

Lihat senarai fon kepala terbaik kami dan lihat sejauh mana perbezaan yang boleh dilakukan oleh set fon kepala yang serius kepada audio telefon pintar anda. Tidak semua fon kepala dicipta sama dan terdapat pelbagai jenis untuk pelbagai situasi. Pastikan anda melihat dan cari yang paling sesuai dengan anda.

Titis telinga fon kepala AndroidPIT 2

Beli beberapa fon kepala yang bagus atau gunakan sahaja yang disertakan dengan telefon anda. / © NextPit

Gunakan pembesar suara pintar

Fon kepala bagus semasa dalam perjalanan, tetapi bagaimana dengan di rumah? Kini ramai yang lebih suka meletakkan telefon apabila sampai ke rumah dan menggunakan pembantu suara untuk menguruskan tugas harian mereka dan itu termasuk hiburan seperti muzik. Kini mengakses senarai main kegemaran anda semudah bertanya ke udara.

Bukan sahaja pembesar suara pintar asal seperti Google Home dan Amazon Echo juga berfungsi sebagai pembesar suara muzik (sekurang-kurangnya, pembesar suara yang lebih besar), tetapi pakar audio seperti JBL dan Sonos menawarkan pembesar suara pintar mereka sendiri dengan Alexa atau Google Assistant untuk ahli audio yang mahu pergi dengan jenama kegemaran mereka.

Lihat ulasan kami untuk melihat pembesar suara pintar mana yang terbaik untuk anda:

  • Bar Perintah Polk dengan Alexa
  • Pembesar suara pintar Sonos
  • JBL Link 300 dan 500
  • Pembesar suara Sony LF-S50G
  • Google Home Max

Tingkatkan kelantangan pembesar suara

Jika anda berakar, terdapat banyak pilihan aplikasi di luar sana yang boleh memintas volum maksimum sistem Android dengan beberapa tweak mudah. Lihat panduan utama kami tentang cara mengakar Android untuk mendapatkan butiran lanjut. Jika anda tidak mahu mengakar telefon anda atau hanya tidak yakin dengan herotan yang kebanyakan apl penggalak volum dalam Gedung Play akhirnya menghasilkan, maka masih terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

Kenali serba sedikit tentang gelombang bunyi. Jika anda meletakkan telefon anda di sudut dan menyalakan output pembesar suara ke arahnya, anda akan mendapat denungan yang lebih kuat dan ‘berbasier’ berbanding jika ia hanya menembak keluar ke dalam bilik. Logik yang sama digunakan untuk mana-mana objek: letakkan telefon anda di dalam kotak, pada mangkuk atau dalam gelas (sudah tentu kosong) dan anda mungkin terkejut mendengar betapa kuatnya pembesar suara anda secara tiba-tiba.

Bagaimanakah anda meningkatkan kualiti bunyi pada telefon anda? Pernahkah anda menemui mana-mana apl penggalak volum yang boleh dipercayai? Beritahu kami dalam ulasan.