Cara menjadikan Google Home dan Alexa selamat untuk kanak-kanak

25

© NextPit

Ini bukan perkara baru, kanak-kanak gemar pembantu rumah seperti Alexa atau Google Home. Mereka mungkin seronok meminta mereka membuat bunyi haiwan, tetapi penggunaannya boleh menjadi kesat dengan cepat. Apakah status kawalan ibu bapa dalam semua ini? Adakah ini memberi kesan kepada perkembangan kanak-kanak?

Alexa & Google Home, ahli keluarga baharu

Sama seperti haiwan kesayangan anda, alatan rumah yang disambungkan cenderung untuk melengkapkan potret keluarga anda yang cantik. Di Amerika Syarikat, menurut sebuah artikel dalam LA Times, kanak-kanak berumur satu tahun akan berkata “Alexa” sebelum dia boleh menyebut “Ibu”. Trend ini dijangka berkembang seperti Dave Limp, Naib Presiden Peranti dan Perkhidmatan di Amazon memberitahu The Verge bahawa lebih daripada 100 juta peranti yang dilengkapi Alexa telah dijual dan telah mencapai berjuta-juta rumah.

  • Google Home vs Amazon Echo, yang mana satu untuk dipilih?
Tempat gema amazon AndroidPIT 0737

Seorang kanak-kanak berumur satu tahun menyebut “Alexa” sebelum dia boleh menyebut “Ibu”. / © NextPit

Firma Mountain View dan Google Homenya, pesaing langsung Alexa, jauh ketinggalan. Google cuba mengejar dan mengumumkan pada Google I/O 2019 ketibaan musim panas Google Nest Hub ini, yang akan menawarkan semua ciri rumah yang disambungkan dengan menyepadukan kamera pintar, pembesar suara dan skrin yang mampu mengurus semua yang disambungkan objek berdekatan. Cukup untuk bersaing dengan Alexa secara serius, kemudian.

Semakin banyak isi rumah yang dilengkapi dengan teknologi pintar

Semakin banyak isi rumah disambungkan dengan alat sedemikian, dan angka itu bercakap untuk diri mereka sendiri: menurut a Media Awam Negara kajian, 8% rakyat Amerika mula-mula menjadi pemilik pembantu rumah semasa musim cuti 2018. Ini merupakan langkah besar ke hadapan kerana kajian yang sama menunjukkan bahawa, pada masa itu, 21% rakyat Amerika memiliki peralatan jenis ini, 14 juta lebih individu berbanding pada 2017. Jualan pembantu domestik meningkat sebanyak 78% antara 2017 dan 2018.

Dapur Produk Sambungan 00919 rgb

Dalam satu tahun, jualan pembantu domestik di Amerika Syarikat meningkat sebanyak 78% / © Google

Di Eropah, peranti jenis ini tidak dijual cukup lama untuk mempunyai angka yang ketara, tetapi perlu diingatkan bahawa ia kehabisan stok pada Malam Krismas tahun lepas.

Permintaan yang disalah tafsir

Ingat, kami bercakap beberapa waktu lalu tentang masalah dengan pembantu rumah, termasuk kisah gadis berusia 6 tahun itu yang memesan rumah anak patung $170 dan 4 kg biskut dengan hanya bertanya kepada Alexa, “Bolehkah anda bermain dengan saya di rumah anak patung dan bawakan saya satu?”. Kisah ini jauh daripada kes terpencil di Amerika Syarikat, kerana sebuah video juga menunjukkan pembantu rumah Amazon bergelut untuk memahami permintaan kanak-kanak kepada Alexa untuk “menyatakan episod Peppa Pig” yang akhirnya menawarkannya “lucah dengan wanita panas.” “…

Jika ini bukan kes terpencil di Amerika Syarikat, ia juga boleh berlaku di Eropah, di rumah anda sendiri. Meninggalkan kanak-kanak bersendirian untuk bermain dengan Alexa tidak semestinya idea yang baik…

Bagaimana untuk mengintegrasikan kawalan ibu bapa?

Selain itu, untuk mengawasi penggunaan pembantu rumah anak-anak anda, tetapi juga untuk mengehadkan kemungkinan permintaan dan mengelakkan mereka menjumpai imej yang mungkin menyinggung sensitiviti mereka, terdapat beberapa apl khusus yang perlu dimuat turun.

Pada Google Home, sebagai contoh, anda boleh memasang dengan mudah Pautan Keluarga untuk menyemak aktiviti mereka (dan menggalakkan mereka menggunakan alat yang terkawal), dan memuat turun aplikasi tanpa menghalang mereka daripada mengemas kini yang telah anda miliki, tetapkan had (masa penggunaan sehari, kepupusan pada waktu perintah berkurung….), dan sudah tentu menyekat hasilnya kepada beberapa permintaan.

peranti keluarga 01

FreeTime, alat kawalan ibu bapa Amazon, belum lagi tersedia di semua negara Eropah. fizkes / © Shutterstock

Bagi alat Amazon pula, terdapat aplikasi yang dipanggil “FreeTime”. Dalam bentuk langganan, ia membolehkan anda mengurus penggunaan Alexa, disesuaikan dengan setiap anak dalam keluarga. Tanpa langganan ini, anda masih boleh mempunyai kawalan minimum secara langsung dalam tetapan Amazon Echo anda, dengan keupayaan untuk melihat sejarah, tetapi juga untuk meletakkan kod untuk mengehadkan dan mengawal pembelian kepala berambut perang anda pada alat itu.

Di sebalik pemasangan kawalan ibu bapa, tidak perlu dikatakan bahawa perbincangan pencegahan tentang penggunaan peranti ini adalah penting dengan anak-anak anda, serta penggunaan Internet dan telefon pintar.

Apakah kesannya terhadap pendidikan kanak-kanak?

Jika perkataan pertama kanak-kanak ditujukan kepada peranti elektronik dan bukan kepada ibu bapanya, adakah itu bermakna ia mempunyai kesan sebenar kepada pendidikan dan perkembangan anak anda? Timbul persoalan.

Ramai ibu bapa mendapati bahawa penggunaan pembantu suara memudahkan anak-anak mereka berhibur. Malah, mereka tidak perlu lagi tahu membaca atau menulis untuk melancarkan kartun kegemaran mereka atau cerita petang. Menurut penyelidik Universiti Cornell, Solace Shen, terdapat banyak perkara positif dalam interaksi vokal/pembantu kanak-kanak seperti bermain kuiz, mendengar cerita yang menyeronokkan dan interaktif, semuanya tanpa sebarang skrin.

tv 09

Kelebihan pembantu suara ialah tiada skrin. Morrowind / © NextPit

Interaksi ya, tetapi dengan cara yang sopan! Menurut ahli psikologi kanak-kanak Universiti Montana Rachel Severson, contoh ibu bapa adalah sangat penting. Juga, apabila pembantu anda tidak memahami anda, bertenang dan jangan mula menghinanya, ini boleh menjadi contoh yang sangat buruk yang diambil oleh kanak-kanak itu, yang pada usia muda sukar membezakan antara perbualan dengan manusia dan perbualan dengan alat kecerdasan buatan. Juga, ajar mereka untuk mengucapkan “terima kasih Alexa”, “tolong Google”…

Jadi itulah titik hitam sebenar peranti ini pada perkembangan kanak-kanak: mereka mempunyai segala-galanya, serta-merta. Pembantu domestik mencari sekeping kegemaran anda yang berambut perang dalam sekelip mata dan membiasakan mereka untuk memiliki segala-galanya dengan segera. Sekali lagi, perbincangan dengan kanak-kanak diperlukan untuk membuat kanak-kanak memahami perbezaan antara seseorang dan alat dengan AI.

AndroidPIT amazon alexa lwn pembantu google 4962

Interaksi dengan Google Home dan Amazon Echo tidak bernilai perbualan dengan orang dewasa. / © NextPit

Walaupun mereka sangat seronok dengannya, jangan lupa bahawa Alexa, seperti Google Home, bukanlah orang yang menjaga masa anak anda. Interaksi sebenar dengan manusia bernilai semua jawapan kepada permintaan, walau bagaimanapun cepatnya!