Cara Menjadikan Latar Belakang Imej Telus

12

Terdapat banyak sebab untuk menginginkan latar belakang imej yang telus atau mengalih keluarnya sepenuhnya. Pengubahsuaian ini sangat berguna apabila membuat gambar produk, menambah foto pada dokumen, mencipta slaid pembentangan, menambah kandungan tambahan pada video, dan juga mengedit foto peribadi atau mengerjakan projek yang menyeronokkan.

Dalam sesetengah kes, pengguna mengalih keluar latar belakang atau menjadikannya telus untuk mengalihkan fokus sepenuhnya kepada subjek. Dalam situasi lain, kaedah ini diperlukan untuk memberi ruang kepada latar belakang yang berbeza.

Ingin menghapuskan rakan yang menjadi musuh daripada foto, mendapatkan pelukan daripada selebriti yang tidak anda temui, atau meletakkan diri anda di dasar Grand Canyon sambil menghirup yang sejuk?

Jenis projek ini mula-mula memerlukan penguasaan pengalihan keluar latar belakang dan melaraskan ketelusan.

Begini cara anda boleh menyelesaikan tugasan ini dalam pelbagai aplikasi.

TinyWow

Mengalih keluar latar belakang imej dalam TinyWow ialah salah satu pengubahsuaian paling mudah untuk dibuat dalam editor foto berasaskan awan.

 1. Pergi ke TinyWow.com.
 2. Pergi ke tab “Imej” dalam bahagian “Bar Alat” utama.
 3. Pilih pilihan “Penyingkiran Latar Belakang Imej”.
 4. Seret imej ke dalam antara muka editor atau muat naik dengan pilihan “Muat naik dari PC atau Mudah Alih anda”.
 5. Tandai kotak “Latar Belakang Lutsinar”.
 6. Tekan “Alih Keluar.”
 7. Klik butang “Muat turun”.

Anda akan ambil perhatian bahawa TinyWow mempunyai pilihan tambahan selepas pengalihan keluar latar belakang selesai. Anda boleh memilih “Hantar ke Alat Lain” untuk mengeksport imej ke editor foto lain.

Ini mungkin perlu untuk memperhalusi imej dan membuat pelarasan pada gambar kompleks yang tidak dapat dikendalikan oleh TinyWow.

Berbanding dengan editor foto lain, TinyWow menawarkan sedikit kawalan tangan ke atas pemilihan objek. Ini boleh mengakibatkan pengalihan keluar latar belakang purata dalam fail kompleks.

Canva

Populariti Canva tidak boleh dibesar-besarkan, terutamanya disebabkan oleh kelancaran Canva berfungsi dan pelbagai tugas yang boleh anda lakukan, walaupun menggunakan versi percuma.

Malangnya, ciri latar belakang telus hanya tersedia dalam langganan premium untuk Canva Pro dan Canva Enterprise.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai langganan Canva premium, mengalih keluar latar belakang imej dan menjadikannya telus adalah cukup mudah.

 1. Log masuk ke akaun anda di Canva.com.
 2. Muat naik fail imej.
 3. Pergi ke “Bar Alat” dan tekan butang “Kesan”.
 4. Pilih pilihan “Penyingkiran Latar Belakang”.
 5. Klik ikon muat turun di sebelah butang “Kongsi”.
 6. Pilih format imej PNG.
 7. Tandai kotak “Latar belakang lutsinar” dalam bahagian “Pilihan Pro”.
 8. Klik butang “Muat turun”.

Latar belakang tidak akan telus jika anda tidak memilih format PNG.

Terdapat kaedah alternatif untuk memberikan imej latar belakang telus untuk menonjolkan teks atau objek.

 1. Muatkan imej ke dalam Canva.
 2. Pilih imej latar belakang.
 3. Klik ikon papan dam di sudut kanan atas imej.
 4. Laraskan gelangsar antara 0 dan 100.
 5. Tekan butang “Muat turun”.
 6. Pilih format PNG.
 7. Semak pilihan “Latar belakang lutsinar”.
 8. Tekan “Muat Turun” untuk menyelesaikan proses.

Adobe Photoshop

Menghapuskan latar belakang daripada foto dalam Adobe Photoshop ialah proses lima peringkat dengan langkah yang sangat mudah untuk diikuti.

 1. Tukar gambar ke dalam fail berlapis.
 2. Pilih objek.
 3. Keluarkan latar belakang.
 4. Simpan dalam format sedia web.
 5. Simpan fail.

Berikut adalah langkah-langkah proses tersebut.

 1. Pergi ke “Tetingkap” dan buka panel “Lapisan”.
 2. Klik dua kali pada lapisan “Latar Belakang”.
 3. Namakan semula lapisan dan tekan “OK.”
 4. Gunakan “Tongkat Ajaib” daripada “Bar Alat.”
  Alat “Tongkat Ajaib” menawarkan lebih kawalan ke atas kawasan rumit yang algoritma Adobe Photoshop tidak dapat dipisahkan sendiri. Anda boleh menggunakan ini dalam projek yang menampilkan imej produk untuk membezakan dengan jelas jurang, lubang dan butiran latar belakang kecil yang lain.
  Anda juga boleh menggunakan “Tongkat Ajaib” untuk membuat keseluruhan pemilihan secara manual, walaupun ia adalah proses yang memakan masa yang memerlukan pengalaman dan tangan yang mantap.
 5. Tekan “Pilih Subjek” dalam bar “Pilihan”.
 6. Keluarkan lebih banyak latar belakang dengan “Tongkat Ajaib” jika perlu.
 7. Dengan produk yang dipilih, tekan “Shift+Ctrl+I” atau “Shift+Command+I.”
 8. Tekan “Padam” atau “Backspace” untuk memadam latar belakang dalam imej terbalik.
 9. Tekan “Ctrl+D” atau “Command+D” untuk menyahpilih objek.
 10. Simpan imej baharu dalam format PNG-24.

Anda akan tahu anda telah berjaya jika anda melihat latar belakang putih dan kelabu berkotak-kotak di belakang objek anda. Ini menunjukkan ketelusan dalam Adobe Photoshop.

Apabila cuba menyimpan fail dengan latar belakang lutsinar, adalah penting untuk menyemak kotak “Ketelusan” sebelum mengeksport fail ke format yang diingini.

Perhatikan bahawa terdapat batasan. Sebagai contoh, anda tidak boleh melakukan ini dan mengeksport ke fail 8-bit atau format PNG-8.

Bergantung pada versi Adobe Photoshop anda, anda boleh menggunakan alat “Tongkat Ajaib,” “Lasso” atau “Topeng Pantas” untuk membuat pilihan latar belakang dan objek.

Slaid Google

Jika anda melakukan kebanyakan kerja anda dalam talian, kemungkinan besar anda menggunakan Slaid Google dari semasa ke semasa. Alat serba boleh ini membolehkan anda membuat persembahan yang menakjubkan dan juga membuat beberapa pelarasan pada imej.

Ini adalah pilihan yang bagus jika anda ingin menjimatkan masa dan tidak menggunakan editor reka bentuk grafik pihak ketiga.

Menjadikan imej telus adalah lebih mudah daripada yang anda fikirkan.

 1. Muatkan imej ke dalam Slaid Google.
 2. Klik kanan gambar dan pilih “Pilihan Format.”
 3. Klik pilihan “Pelarasan” dari tetingkap baharu.
 4. Laraskan peluncur “Ketelusan” sehingga berpuas hati.
 5. Teruskan mengerjakan slaid anda.

Ambil perhatian bahawa Slaid Google mempunyai keupayaan menyunting foto yang terhad. Oleh itu, ia tidak boleh menjadikan latar belakang telus atau mengalih keluarnya tanpa editor pihak ketiga.

Anda tidak akan dapat membuat hanya latar belakang hilang kerana Slaid Google tidak mengambil kira lapisan imej seperti perisian penyuntingan grafik khusus. Oleh itu, tetapan ketelusan akan digunakan pada keseluruhan imej.

Nasib baik, terdapat banyak alat pengeditan percuma dan berbayar yang boleh anda gunakan untuk tugas penyesuaian yang lebih maju.

Dokumen Google

Dokumen Google adalah satu lagi aplikasi berasaskan awan dengan ciri penyuntingan foto yang terhad. Pelarasan ketelusan imej adalah mungkin dan memerlukan proses yang sangat mudah.

 1. Log masuk ke apl dengan akaun anda.
 2. Pilih dokumen dengan gambar yang disisipkan atau buat yang baharu.
 3. Pilih gambar yang ingin anda ubah.
 4. Klik pada butang “Imej” dalam bahagian “Bar Alat”.
 5. Pergi ke tab “Pelarasan”.
 6. Main dengan alat peluncur “Ketelusan” sehingga anda mendapat hasil yang diingini.

Dokumen Google dan Slaid Google mempunyai keupayaan pengeditan ketelusan imej yang hampir serupa. Belajar menggunakan satu apl akan membantu anda menguasai yang lain dengan cepat.

Walau bagaimanapun, kedua-duanya tidak menyokong pengubahsuaian latar belakang imej, kerana semua bahagian ketelusan mempengaruhi keseluruhan imej.

Perkataan

Walaupun Perkataan menawarkan fungsi yang serupa dengan Google Docs, keupayaan menyunting fotonya lebih canggih.

Walaupun ia tidak setanding dengan Adobe Photoshop dan editor yang serupa, ia boleh melakukan kerja yang cukup baik untuk menangani pengubahsuaian latar belakang imej.

Word melakukan ini dengan cuba mengisi latar belakang gambar dalam magenta. Selepas itu, anda boleh memilih perkara yang berlaku dengan latar belakang yang diisi.

Walau bagaimanapun, ciri pengesanan automatik tidak akan sentiasa berfungsi dan anda mungkin perlu mengambil pendekatan langsung.

Menggunakan imej dengan objek yang jelas boleh membantu algoritma Word memisahkan latar belakang daripada subjek.

Inilah yang perlu anda lakukan untuk mengalih keluar latar belakang dalam Word.

 1. Pilih imej yang ingin anda laraskan dalam dokumen.
 2. Pergi ke tab “Format”.
 3. Klik pilihan “Alih Keluar Latar Belakang”.
 4. Pergi ke tab “Penyingkiran Latar Belakang”.
 5. Gunakan alat “Tandai Kawasan untuk Disimpan” dan “Tandai Kawasan untuk Dialih Keluar” untuk melaraskan imej.
  Alat ini membantu anda meminda kesilapan apl semasa mengisi latar belakang. Alat ini mudah digunakan dan berfungsi sama seperti mana-mana alat lukisan pen yang boleh menyerlahkan kawasan tertentu.
  Anda tahu anda melakukannya dengan betul jika kawasan yang ingin anda alih keluar bertukar menjadi magenta selepas membuat pilihan anda. Kebalikan digunakan pada kawasan yang anda mahu kekalkan, kerana kawasan tersebut harus kembali kepada warna asal.
 6. Klik butang “Kekalkan Perubahan”.

Ambil perhatian bahawa ini adalah ciri yang cukup baik untuk digunakan jika anda ingin mengalih keluar latar belakang imej semasa bekerja dalam dokumen Word tanpa melalui editor pihak ketiga terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, Word tidak mempunyai peluncur ketelusan dan juga tidak berfungsi dengan imej berlapis. Oleh itu, anda boleh mengalih keluar latar belakang tetapi tidak boleh menjadikannya telus.

Soalan Lazim

Bolehkah anda mengalih keluar latar belakang imej dalam Microsoft PowerPoint?

PowerPoint membenarkan pelbagai penyesuaian imej, tetapi penyingkiran latar belakang atau ketelusan tidak termasuk di dalamnya. Sama seperti Word, PowerPoint hanya membenarkan pengguna menukar keseluruhan kelegapan gambar dan mengalih keluar garis besarnya untuk menjadikannya lebih lancar ke dalam dokumen.

Manipulasi Latar Belakang Adalah Kemahiran Gerbang kepada Penyuntingan Unggul

Jika anda ingin bermain-main dengan imej dan mencipta kandungan yang menakjubkan, melaraskan latar belakang imej adalah salah satu kemahiran pertama yang perlu dikuasai.

Sama ada itu mengalih keluar latar belakang, menukar warnanya atau melaraskan ketelusan, cara terbaik untuk melakukannya ialah dengan alat penyuntingan imej khusus.

Perisian lain – terutamanya aplikasi yang memfokuskan pada penciptaan dokumen – jarang mempunyai alat dan ciri yang diperlukan untuk memanipulasi latar belakang pada skala yang lebih tinggi.

Perisian manakah yang anda lebih suka untuk projek ketelusan dan penyingkiran latar belakang yang kompleks dan lebih asas? Apakah alatan dalam talian percuma yang boleh anda cadangkan untuk seseorang yang mempunyai pengetahuan terhad dalam bidang ini? Beritahu kami di bahagian komen.