Cara menjejak pesanan anda dalam apl Wallet dalam iOS 16

38
Cara menjejak pesanan anda dalam apl Wallet dalam iOS 16

Untuk menjejak pesanan dalam talian anda menggunakan apl Wallet, anda memerlukan:

 • iPhone yang menjalankan iOS 16 atau lebih baru.
 • ID Apple dilog masuk pada peranti anda.

Dengan iOS 16, anda boleh menyemak sejarah transaksi anda, melihat dan menjejaki semua pakej dan pesanan anda serta mengesahkan pembelian anda di satu tempat yang mudah: Apple Wallet anda. Ia secara automatik menambah pembelian Apple Pay yang disokong. Begini cara penjejakan pesanan dalam apl iOS 16 Wallet berfungsi dan semua perkara lain yang perlu anda ketahui.

Cara melihat pesanan dalam apl Wallet pada iPhone

Pembelian yang layak daripada peruncit yang mengambil bahagian ditambahkan secara automatik pada Apple Wallet. Pesanan ini akan dipaparkan pada tab Pesanan pada Wallet. Tab Pesanan membolehkan anda melihat pesanan anda yang aktif, baru selesai dan sebelumnya.

 1. Lancarkan apl Wallet pada iPhone anda.
 2. Ketik butang Pesanan.
 3. Kemudian, pilih pembelian untuk melihat butiran lanjut bagi pesanan tersebut.
Lihat pesanan pada iPhone dengan Apple Wallet
Petikan skrin: Appletoolbox

Penjejakan pesanan juga membolehkan anda melihat maklumat berikut:

 • Status pesanan, termasuk anggaran masa ketibaannya dan sebarang masalah dengan pesanan anda
 • Nombor pesanan
 • Jumlah pembelian
 • Status bayaran

Anda juga boleh menyembunyikan pesanan anda, menghentikan pemberitahuan untuk pesanan atau memadamkannya sama sekali (sekiranya anda telah memesan hadiah untuk mengejutkan orang yang anda sayangi!). Jangan risau; memadamkan pesanan tidak membatalkannya.

Terdapat juga pilihan kongsi yang membolehkan anda berkongsi pesanan anda dengan pengguna lain. Ini boleh berguna apabila membeli item untuk orang lain atau memerlukan orang lain untuk mengambil pesanan anda untuk anda.

Lihat pembelian terbaharu dalam apl Wallet

Tidak lama selepas membuat pembelian, anda akan menerima pemberitahuan pada iPhone anda. Ini membolehkan anda menambah pesanan anda betul-betul di dalam Dompet anda.

Penjual dan pedagang rakan kongsi akan menolak kemas kini pesanan seperti perubahan status, maklumat penjejakan penghantaran dan resit terperinci untuk pesanan anda terus ke Wallet. Untuk pengambilan, peniaga boleh menghantar pemberitahuan tolak melalui apl yang memberitahu anda bahawa pembelian anda sedia untuk diambil. Mereka juga boleh memberi anda tetingkap/jadual pengambilan dan kod bar boleh imbasan yang anda perlu tunjukkan di kedai.

Semua pesanan anda disegerakkan melalui iCloud, jadi anda boleh mengaksesnya pada bila-bila masa menggunakan mana-mana peranti Apple anda.

Cara menjejak pesanan dan pembelian Apple Pay dalam apl Wallet

 1. Buka Wallet pada iPhone anda → ketik Pesanan.
 2. Pilih pembelian untuk melihat butiran lanjut. Kemudian lakukan mana-mana yang berikut:
  • Ketik Urus Pesanan untuk diubah hala ke tapak web pedagang.
  • Ketik Kenalan untuk berinteraksi dengan pedagang.
  • Ketik Jumlah untuk melihat jumlah bil dan butiran pembayaran anda.
  • Ketik Jejaki dengan Kedai untuk menjejaki pesanan anda melalui tapak kurier penghantaran pedagang.

Kedai manakah yang menyokong ciri penjejakan pesanan Apple?

Apple mempunyai perkongsian dengan platform e-dagang besar, Shopify, Navar dan Rout. Jadi ia hanya akan mengambil sedikit masa sebelum senarai ini berkembang. Anda boleh menjangkakan bahawa jenama dengan perkongsian sedia ada dengan gergasi teknologi itu akan menjadi antara pengguna awal ciri Apple Wallet ini. Sebahagian daripada ini termasuk Walgreens dan Nike.

Anda boleh menyemak senarai lengkap kedai kami yang akan menerima Apple Pay untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Apakah yang perlu dilakukan jika terdapat masalah dengan maklumat penjejakan pesanan anda?

Maklumat pada Wallet hanya memaparkan maklumat yang dihantar oleh pedagang. Anda harus menghubungi pedagang untuk mendapatkan kejelasan jika terdapat sebarang ralat atau isu dalam maklumat yang dipaparkan.

Jika anda menghadapi masalah dengan Apple Pay sendiri, berikut ialah 10 pembetulan untuk membolehkan Apple Pay berfungsi semula.

Mengakhiri…

Selain daripada menjejak pesanan dalam apl Wallet, Apple Pay mempunyai beberapa ciri baharu lain, termasuk Apple Pay Later. Dengan iOS 16, anda boleh menyemak pembelian anda, melihat status mereka dan bercakap dengan pedagang semuanya dalam satu tab. Apakah pendapat anda tentang ciri baharu itu? Adakah terdapat ciri lain yang anda ingin lihat sokongan Apple Wallet tidak lama lagi? Kongsi pendapat anda di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Cara menyediakan dan menggunakan Apple Pay pada Apple Watch
 • Bagaimana untuk melumpuhkan Apple Pay dari jauh apabila iPhone hilang atau dicuri
 • Apl disokong Apple pay terbaik untuk iPhone