Cara menonton YouTube dalam mod gambar dalam gambar pada desktop

16

© NextPit

Tahukah anda bahawa anda boleh menggunakan mod gambar dalam gambar (PiP) untuk menonton dalam penyemak imbas anda? Dan adakah anda tahu bahawa ciri ini tersedia secara percuma pada desktop YouTube, secara sah dan rasmi, tanpa perlu membayar langganan Premium? Berikut ialah cara menggunakan PiP untuk melihat video dalam tetingkap terapung semasa anda terus menyemak imbas.

Pintasan:

Apakah mod gambar dalam gambar (PiP) dan bagaimana ia berfungsi?

Mod gambar dalam gambar mempunyai asal usulnya pada TV. Terima kasih kepada kaedah paparan khusus ini, selama bertahun-tahun mungkin untuk memaparkan dua sumber video secara serentak, seperti input HDMI tempat konsol anda disambungkan dan input antena TV.

PiP berfungsi dengan cara yang sangat mudah. Sumber video utama dipaparkan dalam skrin penuh manakala sumber kedua dipaparkan dalam tetingkap kecil yang biasanya terletak di bahagian bawah sebelah kanan. Dalam sesetengah kes, anda boleh memilih antara beberapa kedudukan yang dipratentukan untuk sumber sekunder atau, pada peranti mudah alih seperti Android dan PC, tetingkap kecil boleh diseret dan diletakkan di mana-mana dan malah diubah saiz!

  • YouTube Music dan Premium adalah rasmi: Inilah yang anda dapat
penstriman

Hampir semua TV moden mempunyai butang khusus atau entri dalam tetapan untuk ini. / © Rene Wassenbergh

Pada PC adalah tidak mungkin untuk menggunakan mod PiP dalam cara klasik (iaitu menggunakan input video) tetapi anda masih boleh melihat video yang dimainkan dalam Google Chrome dalam tetingkap itu untuk terus menonton dan mendengar sambil memfokus pada perkara lain.

Adakah PC saya menyokong mod PiP?

Jika anda menggunakan komputer riba atau PC dengan Chrome 70 atau lebih baru dipasang, anda boleh menggunakan hampir mana-mana sumber video (seperti YouTube, Dailymotion dan lain-lain) dalam mod PiP bukan sahaja dalam penyemak imbas tetapi juga apabila menggunakan program lain.

Bagaimana untuk mengaktifkan mod PiP?

Terdapat dua kaedah untuk mengaktifkan mod gambar dalam gambar dan kedua-duanya berfungsi pada semua platform yang tersedia pada komputer riba dan desktop dengan hampir mana-mana sistem pengendalian moden:

  • Windows
  • Mac OS
  • Linux (Saya tahu, ia generik, tetapi saya tidak boleh menamakan setiap pengedaran seperti Debian atau Arch Linux)
  • OS Chrome
Schermata 2019 06 12 semua 10.16.58

Fungsinya kalis Mac! / © NextPit

Kaedah 1: klik kanan yang mudah

Ya, semudah itu. Klik kanan pada video yang dimainkan akan membuka menu lungsur turun dan antara item yang disenaraikan anda akan dapati yang khusus untuk gambar dalam gambar. Di YouTube, anda perlu membuat dua klik kanan berturut-turut.

Kaedah 2: gunakan sambungan rasmi

Terdapat kaedah yang lebih mudah dan lebih cepat, walaupun nampaknya mustahil:

  • Pergi ke Kedai Web Chrome dan cari Sambungan Gambar dalam Gambar (oleh Google)
  • Muat turun sambungan dan benarkan Google Chrome memasangnya
  • Di bahagian atas sebelah kanan, di sebelah omnibar (bar carian dan alamat), anda akan melihat butang baharu muncul. Hanya mula memainkan video dan dengan satu klik pada butang ini, anda akan mendayakan mod PiP.

Kesimpulan

Adalah sangat menarik untuk diperhatikan bahawa fungsi gambar dalam gambar berfungsi dengan lancar walaupun di luar tetingkap utama Chrome. Anda boleh menyeret tetingkap terapung ke mana-mana kedudukan dan, dengan menyeret dari salah satu sisi atau sudut, anda boleh mengubah saiznya. Pemain video terapung mempunyai butang Main/Jeda, butang untuk kembali memainkan video dalam tetingkap penuh dan X khusus untuk menutup pemain video terapung.

  • Lebih berpotensi berbanding sebelum ini: bagaimana saya menyukai Chromebook

Klik atau sentuh imej untuk membesarkannya

pip-chrome-os-1 pip-chrome-os-2 pip-chrome-os-3

Menu lungsur turun pelbagai program seperti Photoshop atau GIMP (diuji oleh saya) masih akan ditunjukkan di latar belakang dan tidak akan meliputi video. Ini bagus kerana anda tidak perlu mengalihkan video yang dimainkan secara berterusan jika anda menyimpannya di bahagian atas paparan.

Tangkapan skrin 2019 06 12 pada 11.12.40

Sangat mudah bahawa video dalam PiP tidak merangkumi menu lungsur. / © NextPit

Dalam mana-mana kes lain, video sentiasa kekal di latar depan dan tidak perlu mengekalkan tetingkap ini dalam fokus (dengan mengklik padanya) untuk memastikan ia ditindih pada tetingkap lain seperti yang biasa berlaku. Jangan takut untuk terus melakukan sesuatu yang lain semasa anda mendengar video tutorial seperti yang saya lakukan semasa menulis artikel ini!

Tangkapan skrin 2019 06 12 pada 11.08.56

Permulaan! / © NextPit

Adakah anda sudah menggunakan fungsi ini? Platform video yang manakah anda mengujinya? Beritahu kami petua anda!