Cara Menukar Lokasi anda pada Peranti Roku

16

Adakah anda ingin tahu cara menukar lokasi di Roku? Anda boleh menukar lokasi pada peranti Roku anda dengan menggunakan perkhidmatan VPN. VPN, atau rangkaian peribadi maya, mengarahkan trafik internet anda melalui terowong yang disulitkan. Alamat IP anda disamarkan, yang memberi anda akses kepada tapak web dan perkhidmatan yang sebaliknya tidak tersedia di lokasi anda. Selain itu, VPN memastikan rangkaian anda selamat dan menghalang pencerobohan. Cadangan kami adalah untuk menggunakan ExpressVPN.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa peranti Roku tidak menyokong VPN secara lalai. Walau bagaimanapun, tidak mustahil untuk menyediakannya. Anda boleh menggunakan ExpressVPN aplikasi untuk penghala, penghala VPN maya atau konfigurasi manual ExpressVPN.

 1. Jika anda belum memilikinya, dapatkan langganan ExpressVPN. Anda boleh melakukannya dengan melawati ini muka surat.
 2. Sediakan penghala VPN atau a laluan VPN mayar.
  • Jika anda menggunakan aplikasi ExpressVPN untuk penghala, anda perlu mempunyai penghala Asus, Linksys atau Netgear yang serasi. Anda boleh mendapatkan arahan terperinci untuk menyediakan apl pada ExpressVPN laman web
  • Jika anda ingin menggunakan konfigurasi manual, anda boleh menyemak ini muka surat untuk melihat senarai penghala yang serasi bersama dengan arahan selanjutnya.
  • Menggunakan penghala VPN maya memerlukan pengetahuan dan pengalaman, jadi kami tidak mengesyorkan menggunakan pilihan ini jika anda baru dalam dunia VPN. Menyediakan penghala ExpressVPN maya boleh dilakukan untuk kedua-dua Windows dan Mac
 3. Sediakan peranti dan akaun Roku anda. Memandangkan anda ingin menukar lokasi peranti anda dan memadankannya dengan lokasi VPN anda, anda perlu melakukan tetapan semula kilang pada Roku dengan mengikut langkah di bawah:
  1. Ketik “Tetapan.”
  2. Ketik “Sistem.”
  3. Ketik “Tetapan sistem lanjutan.”
  4. Ketik “Tetapan semula kilang.”
  5. Sebaik sahaja anda menetapkan semula, ikut arahan untuk menyediakan peranti Roku anda. Apabila anda melihat pilihan untuk menyambung ke rangkaian Wi-Fi, pilih penghala VPN yang telah anda sediakan sebelum ini.
  6. Tetapkan lokasi untuk Roku anda. Lokasi akaun anda perlu sepadan dengan lokasi VPN anda. Sebagai contoh, jika lokasi VPN anda ialah AS, anda perlu meletakkan AS sebagai lokasi Roku anda juga.
   • Jika anda sudah mempunyai akaun Roku dan lokasinya sepadan, log masuk ke akaun anda.
   • Jika anda sudah mempunyai akaun Roku dan lokasi tidak sepadan, anda perlu membuat akaun baharu.
   • Jika anda tidak mempunyai akaun Roku, pilih lokasi yang sama dengan pelayan VPN anda semasa membuat akaun.
  7. Selesaikan menyediakan akaun anda.

Kini anda telah berjaya menukar lokasi peranti Roku anda menggunakan ExpressVPN. Selain menikmati kandungan di Roku, anda boleh memastikan rangkaian anda selamat dan maklumat anda dilindungi.

Cara Menukar Wilayah Akaun Anda pada Peranti Roku

Bergantung pada wilayah anda, Roku memberi anda akses kepada saluran yang berbeza. Roku menetapkan rantau anda dari saat anda menyambungkannya ke internet dengan mengingati alamat IP yang anda gunakan. Sebaik sahaja anda telah menetapkan akaun anda, tiada cara untuk menukar rantau ini. Tetapi apa yang berlaku jika anda berpindah dan anda ingin menyediakan wilayah lain? Dalam kes itu, anda perlu mengucapkan selamat tinggal kepada akaun lama anda dan membuat akaun baharu. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buat akaun baharu dan tetapkan kawasan yang diingini.
 2. Lakukan tetapan semula kilang pada peranti Roku anda:
  • Ketik “Tetapan.”
  • Ketik “Sistem.”
  • Ketik “Tetapan sistem lanjutan.”
  • Ketik “Tetapan semula kilang.”
 3. Pautkan akaun baharu anda ke peranti Roku.

Anda juga boleh menukar kawasan akaun anda walaupun anda belum berpindah dengan bantuan ExpressVPN. Jika anda ingin menukar wilayah anda menggunakannya, anda perlu melakukannya terlebih dahulu sediakan ExpressVPN pada penghala anda dan kemudian ulangi langkah yang dinyatakan di atas.

Cara Menukar Lokasi Netflix pada Peranti Roku

Bergantung pada rantau yang telah anda pilih pada Roku anda, anda akan mempunyai akses kepada semua saluran yang tersedia di rantau itu. Contohnya, jika anda mempunyai Amerika Syarikat sebagai rantau akaun, anda akan mempunyai akses kepada American Netflix sebagai saluran.

Tawaran Terhad: 3 bulan PERCUMA!
Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra penstriman.

Jaminan wang dikembalikan 30 hari

Untuk menukar lokasi Netflix pada peranti Roku, anda perlu sediakan ExpressVPN pada penghala anda atau buat penghala maya. Dengan menggunakan VPN, trafik rangkaian anda akan dihalakan semula dan alamat IP anda akan ditukar. Alamat IP baharu perlu sepadan dengan rantau yang anda pilih pada peranti Roku anda. Dengan bantuan ExpressVPN, anda menukar lokasi anda tanpa bergerak secara fizikal. Oleh itu, anda mendapat akses kepada kandungan berbeza di Netflix dengan menyamarkan alamat IP anda melalui ExpressVPN.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah menukar lokasi saya ke AS pada Roku membolehkan saya menonton Netflix Amerika?

Ya, menukar lokasi anda kepada AS di Roku akan membolehkan anda menikmati American Netflix. Memandangkan kandungan yang anda ada di Netflix bergantung pada wilayah anda, ramai yang memutuskan untuk menggunakan VPN untuk menukar alamat IP mereka. Dengan berbuat demikian, anda mendapat akses kepada kandungan wilayah tertentu itu.

Pastikan anda sentiasa menggunakan pelayan VPN apabila cuba mengakses American Netflix. Jika tidak, apl itu akan mengenali alamat IP sebenar anda dan anda hanya akan melihat kandungan yang tersedia di rantau anda.

Nikmati Roku Tanpa mengira Lokasi Anda

Dengan bantuan ExpressVPN, anda boleh menikmati semua kandungan di Roku, tidak kira di mana anda berada. Kami harap anda kini tahu cara menukar lokasi pada peranti Roku. Dengan menggunakan ExpressVPN, anda menukar alamat IP peranti anda, yang membolehkan anda menstrim kandungan pada Roku walaupun anda tidak berada di rantau tertentu secara fizikal.

Jangan biarkan lokasi geografi anda menghalang anda daripada menikmati Roku. Pasang ExpressVPN, dan anda boleh menonton kandungan dari seluruh dunia tanpa meninggalkan rumah anda.

Pernahkah anda menggunakan VPN pada peranti Roku anda? Apakah perkhidmatan VPN yang anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.