Cara Menukar Tandatangan dalam DocuSign

19

DocuSign boleh dikatakan penyedia perkhidmatan awan terkemuka di dunia untuk tandatangan dan perjanjian elektronik. Tetapi walaupun ia boleh menyelaraskan aliran kerja, urus niaga dan pertukaran dokumen, DocuSign tidak sempurna.

Salah satu isu utama yang mungkin dihadapi pengguna melibatkan pembetulan kesilapan dalam tandatangan. Proses itu sendiri agak mudah. Walau bagaimanapun, terdapat banyak keadaan apabila ia mungkin tidak berfungsi kerana pelbagai faktor.

Artikel ini akan membincangkan proses penerimaan dan pengubahsuaian tandatangan dalam sampul surat, profil akaun dan sebab DocuSign tidak membenarkan anda menukar tandatangan anda.

Tukar Tandatangan Akaun dalam DocuSign

Salah satu cara terpantas untuk menukar tandatangan dalam DocuSign ialah dengan mengambil pendekatan seluruh akaun. Begini cara anda boleh mengurus profil anda untuk menukar, mengalih keluar atau menambah tandatangan:

 1. Log masuk ke akaun DocuSign anda.
 2. Klik pada ikon pengguna.
 3. Pilih “Urus Profil.”
 4. Klik “Tandatangan.”
 5. Pilih “Tukar,” “Padam” atau “Tambah Baharu” untuk mengubah suai tandatangan akaun anda.

Ingat bahawa anda boleh melaraskan gaya dan lukisan tandatangan sebelum memuat naiknya ke akaun anda.

Gunakan Tandatangan Baharu dalam DocuSign

Anda sentiasa boleh menggunakan tandatangan baharu jika anda ingin menukar tandatangan semasa menandatangani dokumen. Walaupun ia adalah proses yang panjang, ia agak mudah untuk kebanyakan pengguna.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

 1. Gunakan DocuSign untuk pergi ke dokumen yang dikehendaki.
 2. Tandakan kotak “Rekod Elektronik dan Pendedahan Tandatangan”.
 3. Tekan “Teruskan” untuk membuka dokumen.
 4. Tekan “Mula” untuk beralih ke medan tandatangan pertama.
 5. Klik pada medan “Diperlukan – Tandatangan Di Sini” untuk membuka kotak “Adopt Your Signature”.
 6. Buat perubahan anda.
 7. Klik butang “Adopsi dan Tandatangani”.
 8. Tekan “Selesai.”

Anda mempunyai empat pilihan apabila menukar dan menerima pakai tandatangan.

Mula-mula, anda boleh menukar gaya untuk melaraskan rupa parap dan tandatangan secara keseluruhan. Kedua, anda boleh memilih untuk melukis tandatangan baharu untuk digunakan dalam dokumen anda.

“Gunakan Pad Tandatangan” ialah satu lagi pilihan yang kukuh.

Anda boleh menangkap tandatangan dalam masa nyata daripada pad tandatangan. Tetapi tidak semua orang mempunyai pad tandatangan atau kemahiran melukis.

Jika itu anda, ada alternatif. Pilihan “Muat naik” membolehkan anda memuat naik fail imej tandatangan. Hanya ingat untuk mengesahkan nama penuh dan inisial anda dalam medan masing-masing sebelum menggunakan tandatangan baharu dan menandatangani fail.

Cara Mengubah Suai Sampul dalam DocuSign

Tandatangan dokumen mungkin bukan satu-satunya elemen yang memerlukan satu atau dua pembetulan. Berita baiknya ialah anda boleh membetulkan sampul surat dalam DocuSign. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh melakukannya jika sampul surat telah siap.

Jika anda menjumpai sampul surat dengan kesilapan dengan status “menunggu orang lain”, inilah perkara yang perlu anda lakukan untuk membuat pembetulan.

 1. Log masuk ke Akaun DocuSign anda.
 2. Navigasi ke tab “Sampul surat”.
 3. Klik sampul surat yang ditandakan sebagai “menunggu orang lain” dan tekan “Betul.”
 4. Edit sampul surat untuk membetulkan kesilapan dan Klik butang “Hantar” untuk mengesahkan pembetulan.

Apabila mengedit sampul surat, anda boleh membetulkan berbilang medan, seperti:

 • Dokumen yang dimuat naik
 • Maklumat penerima
 • Nama sampul surat
 • Mesej e-mel untuk penerima
 • Medan tandatangan

Anda juga boleh menambah lebih banyak penerima pada sampul surat dengan mengklik butang “Tambah Penerima”.

Sebab Anda Tidak Boleh Menukar Tandatangan dalam DocuSign

Hanya kerana anda boleh menukar tandatangan dalam DocuSign tidak bermakna anda sentiasa boleh melakukannya. Sesetengah senario menghalang pengguna daripada menukar tandatangan.

Nama Penerima Dikunci

Pengirim mempunyai pilihan untuk mengunci nama penerima dalam DocuSign. Apabila mereka berbuat demikian, anda tidak boleh menukar tandatangan sesuka hati. Adalah lebih baik untuk menyemak dengan pentadbir akaun untuk mengetahui sama ada ini masalahnya.

Kadangkala tidak mungkin untuk melepasi nama penerima yang dikunci untuk menukar tandatangan anda, terutamanya apabila terdapat berbilang penerima. Dalam kes itu, sebaiknya batalkan sampul surat, tukar tandatangan dan buat sampul surat baharu.

Menggunakan Apl Mudah Alih

Jika anda menggunakan DocuSign untuk Android dan iOS, anda akan mendapati bahawa apl mudah alih mempunyai fungsi terhad. Walaupun keserasian DocuSign dengan iPad, iPhone, telefon Android dan peranti Windows, anda tidak boleh menukar tandatangan dengan cepat.

Hanya versi desktop DocuSign membenarkan pengguna menambah tandatangan baharu. Beralih kepada versi desktop dan lihat jika masalah berterusan. Jika tidak, gunakan proses standard untuk mengedit atau menerima pakai tandatangan baharu. Pengubahsuaian akan disegerakkan merentas peranti anda dan anda akan dapat menggunakan tandatangan baharu daripada apl mudah alih DocuSign anda.

Anda Satu-satunya Penandatangan

Kadangkala anda mungkin mahu menambah tandatangan yang disimpan dalam DocuSign. Malangnya, ini tidak akan berfungsi secara lalai jika anda satu-satunya penandatangan.

Untuk mengatasi masalah ini, anda mesti menghantar sampul surat baharu kepada diri anda terlebih dahulu dan menjadikan diri anda sebagai penerima tunggal. Ini terpakai pada tandatangan lalai anda. Walau bagaimanapun, anda mempunyai pilihan untuk memilih tandatangan DocuSign yang disimpan yang berbeza.

Akaun Tidak Aktif

Pengguna tanpa akaun DocuSign aktif tidak boleh menukar tandatangan yang dipilih. Pastikan akaun anda aktif sebelum menukar tandatangan. Jika akaun anda aktif, anda mungkin mengalami isu yang berbeza.

Masalah perubahan tandatangan lain mungkin termasuk yang berikut:

 • Fail itu mengandungi Tandatangan Universal seperti yang terdapat dalam Dokumen Didayakan Modul Sign Part 11.
 • Dokumen anda telah ditandatangani dan dikembalikan.
 • Anda menggunakan tandatangan secara peribadi.

Nama Penuh Sudah Ada Tandatangan

DocuSign hanya membenarkan satu tandatangan untuk setiap nama penuh. Untuk menukar tandatangan pakai untuk nama penuh dengan tandatangan sedia ada, anda mesti memadamkan tandatangan lama dan mencipta tandatangan baharu dari awal.

Jika itu berlaku, prosesnya agak mudah. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Log masuk ke akaun DocuSign anda.
 2. Klik ikon pengguna.
 3. Pilih “Urus Profil.”
 4. Klik “Tandatangan.”
 5. Pergi ke “Padam” dan alih keluar tandatangan daripada akaun anda.
 6. Tekan butang “Tambah Baharu” untuk mencipta tandatangan baharu untuk nama penuh tertentu.

Mengapa Pengguna Perlu Menukar Tandatangan dalam DocuSign

Banyak senario boleh meminta perubahan tandatangan, sama ada dengan segera atau di seluruh akaun. Beberapa yang paling biasa termasuk yang berikut:

 • Nama yang salah eja perlu ditukar.
 • Pengguna menukar nama mereka sejak kali terakhir mereka menandatangani.
 • Tandatangan memerlukan saiz semula agar sesuai dengan dokumen.
 • Penerima berkongsi alamat e-mel tetapi mempunyai tandatangan yang berbeza.

Sudah tentu, pengguna juga mungkin ingin menukar tandatangan DocuSign mereka atas sebab keutamaan peribadi dan gaya.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya mengedit dokumen DocuSign selepas menghantarnya?

Sampul DocuSign yang ditanda dengan teg “Selesai” tidak lagi boleh diubah suai. Satu-satunya cara untuk membetulkan kesilapan sebelum penerima menandatangani sampul surat adalah dengan membatalkan sampul lama dan mencipta sampul baharu.

Bolehkah saya menarik balik tandatangan pada DocuSign?

Selepas menandatangani dokumen melalui DocuSign, sampul surat pergi ke penerima seterusnya dalam senarai untuk mereka tandatangani. Oleh itu, anda tidak boleh menarik balik tandatangan secara peribadi.

Walau bagaimanapun, pengirim asal boleh membantu anda menyemak tandatangan anda sama ada untuk mengubah suai atau mengeluarkannya sepenuhnya daripada sampul surat. Penerima dengan keistimewaan pengubahsuaian sampul surat juga boleh membantu anda menarik balik tandatangan.

Bagaimanakah saya boleh membatalkan dokumen DocuSign yang lengkap dan ditandatangani?

Anda tidak boleh membetulkan atau membatalkan (membatalkan) dokumen atau sampul surat “Selesai” dalam DocuSign. Satu-satunya dokumen yang boleh anda edit, untuk menukar tandatangan, sebagai contoh, adalah yang ditandakan sebagai “Dicipta,” “Dihantar” atau “Dihantar”. Walaupun begitu, anda mesti mempunyai keistimewaan untuk berbuat demikian.

Bagaimana untuk mendayakan suntingan penerima dalam DocuSign

Sebagai penghantar, anda boleh membuat dokumen atau sampul DocuSign boleh diedit oleh penerima. Sebelum menghantar sampul surat, pergi ke menu “Pilihan Lanjutan”. Dari sana, pergi ke “Edit” dan tandakan kotak di sebelah “Benarkan” untuk membolehkan penerima mengedit sampul surat.

Ini membantu pengguna lain mengubah suai tandatangan mereka atau membuat pembetulan pada fail, mesej e-mel, maklumat hubungan, dsb.

Jadikan Tandatangan Anda Unik dan Dapat Dikenali Serta-merta

Seperti yang anda lihat, DocuSign menawarkan fleksibiliti yang cukup apabila ia berkaitan dengan tandatangan. Anda boleh melukis, menangkap dan menukar gaya sesuka hati. Aplikasi ini membolehkan anda mengalih keluar, mengubah suai dan menambah tandatangan baharu ke akaun anda dengan mudah dan mengedit medan tandatangan dalam sampul surat.

Satu-satunya isu ialah memastikan anda memenuhi kriteria perubahan tandatangan seperti yang ditetapkan oleh dasar DocuSign dan pentadbir akaun. Selagi anda memenuhi syarat, menukar tandatangan perlu mengambil masa lebih daripada beberapa minit.

Apakah pendapat anda tentang sistem pengurusan tandatangan DocuSign? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.