Cara menyambungkan pemacu luaran ke telefon anda melalui USB

15
© NextPit

Sama ada anda menggunakan telefon pintar Android anda sebagai konsol permainan, pelayan multimedia atau kamera, kebanyakan kita akan, pada satu ketika, mungkin perlu menyambungkannya ke peranti luaran seperti pemacu keras, stik USB atau papan kekunci/tetikus. . Untuk kebanyakan fungsi ini berfungsi, telefon pintar anda perlu menyokong standard yang dikenali sebagai USB OTG. Dalam artikel ini, kami menerangkan cara menggunakan USB OTG pada peranti Android anda.

Lompat ke:

Sekiranya anda tidak sedar, standard USB OTG telah wujud sejak sekian lama. Sebagai standard USB, ia membenarkan telefon pintar anda menyambung ke beberapa peranti. Selama bertahun-tahun, USB OTG telah digunakan untuk beberapa tujuan seperti ROM berkelip yang disimpan pada pemacu USB, atau cuba menyambungkan pemacu keras luaran ke telefon pintar anda.

USB OTG juga membenarkan aksesori seperti tetikus dan papan kekunci disambungkan ke telefon anda. Ini mungkin berguna dalam senario di mana skrin anda menjadi tidak responsif dan anda mungkin dikehendaki menyambungkan telefon anda ke paparan luaran.

Adakah telefon pintar anda USB OTG serasi?

Untuk menyambungkan cakera keras atau batang USB ke tablet atau peranti Android, ia mestilah serasi USB OTG (On The Go). Tetapi bagaimana anda tahu jika ia serasi? Mudah sahaja, cuma semak tapak web pengilang atau kotak peranti anda.

AndroidPIT usb semasa dalam perjalanan 8596

Menyambungkan peranti USB ke telefon pintar anda adalah mudah dengan peralatan yang betul. / © NextPit

Jika telefon pintar anda benar-benar lama, jika anda tidak mempunyai kotak itu lagi, atau jika anda tidak pasti nombor modelnya, anda boleh menggunakan aplikasi USB OTG Checker untuk perkara yang sama. Walaupun begitu, USB OTG hadir secara asli pada Android sejak Honeycomb (3.1) jadi kemungkinan besar peranti anda sudah serasi daripada tidak.

Aplikasi yang dicadangkan oleh Nextpit untuk mengesahkan Sokongan USB OTG dipanggil USB OTG Checker. Ia adalah aplikasi percuma dan anda boleh muat turun dari Gedung Google Play

Satu perkataan tentang kuasa untuk pemacu kapasiti yang lebih besar

Apabila anda menyambungkan pemacu keras luaran ke komputer riba atau PC anda, pemacu itu sendiri dikuasakan oleh komputer anda. Perkara yang sama berlaku apabila anda menyambungkan storan anda ke telefon Android anda. Walau bagaimanapun, kebanyakan telefon pintar tidak mampu mengeluarkan kuasa sebanyak komputer, dan ini boleh membawa kepada masalah.

Kebanyakan telefon pintar hanya boleh menyediakan kira-kira 0.5A kuasa. Jika pemacu luaran anda memerlukan lebih daripada ini, ia tidak akan berfungsi. Pemacu keras memerlukan lebih sedikit jus semasa memulakan. Ini kerana motor di dalam. Jika anda mendapati pemacu 1TB anda terus terputus sambungan, ini mungkin masalah anda.

kuasa usb otg

Anda mungkin memerlukan USB OTG yang membolehkan anda menyambungkan bank kuasa. / © Amazon

Anda boleh menyelesaikan masalah ini dengan menambah sumber kuasa tambahan. Anda perlu mendapatkan penyesuai yang membolehkan anda menyambungkan bank kuasa serta sambungan ke peranti anda. Lakukan ini, dan anda sepatutnya tiada masalah menyambungkan storan luaran anda ke telefon pintar Android anda. Cuma pastikan anda menyambungkan bank kuasa dan telefon dahulu, kemudian pemacu luaran terakhir.

Kelebihan dan kekurangan USB OTG

Anda mungkin sudah biasa dengan USB OTG tanpa mengetahui namanya. Pada bila-bila masa anda menyambungkan papan kekunci atau tetikus ke telefon pintar Android anda, anda menggunakan teknologi OTG, dan ia tidak lebih rumit untuk menyambungkan cakera keras ke telefon pintar anda daripada menyambungkan tetikus kepadanya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa syarat untuk memastikan pemacu luaran anda akan dikenali.

Semua peranti serasi USB boleh digunakan selagi ia tidak memerlukan bekalan kuasa luaran. Selain itu, peranti storan anda (cakera keras atau USB stick) mestilah dalam format FAT32. Media NTFS tidak akan dikenali. Jika cakera/kunci anda tidak dalam format ini, anda boleh, sudah tentu, memformatnya dan memasukkannya ke dalam FAT32 tetapi anda akan kehilangan sebarang data padanya sebelum pemformatan semula, jadi pastikan anda menyimpannya di tempat lain terlebih dahulu.

Beli kabel USB OTG

Sebaik sahaja anda telah menentukan bahawa peranti anda serasi dengan OTG, anda boleh meneruskan dan pergi ke kedai pilihan anda dan membeli kabel USB OTG. Cuba beli kabel OTG yang berkualiti. Adalah idea yang baik untuk membaca beberapa ulasan sebelum anda membelinya dalam talian. Berhati-hati dengan produk berkualiti murah dan elakkan seboleh-bolehnya.

Sebaik-baiknya, anda harus memilih kabel bersudut seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah. Sila ambil perhatian bahawa anda juga harus memberi perhatian kepada jenis kabel USB semasa membeli: jika telefon anda menggunakan port USB Jenis-C, kabel OTG juga harus menggunakan jenis yang sama.

komen brancher usb otg tablette telefon pintar

Kabel bersudut lebih sesuai untuk kebanyakan telefon pintar. Juga, semak jenis port anda sebelum membeli satu / © Amazon

Sambungkan pemacu USB atau aksesori anda ke tablet anda

Menyambungkan Pemacu USB atau pemacu keras mudah alih adalah perkara yang sangat mudah untuk dilakukan. Sambungkan kabel OTG ke telefon pintar anda dan pasangkan pemacu kilat atau cakera keras ke hujung yang lain. Dalam kes cakera keras, kebanyakan telefon sepatutnya tidak mempunyai masalah untuk mengenalinya. Jika anda akhirnya menghadapi masalah, ini mungkin kerana telefon tidak membekalkan kuasa yang mencukupi kepada pemacu. Dalam senario sedemikian, sila cuba teknik bank kuasa yang disebutkan di atas dan cuba lagi.

Untuk mengurus fail pada cakera keras atau batang USB yang disambungkan ke telefon pintar anda, hanya gunakan penjelajah fail. Apabila peranti dipalamkan, folder baharu muncul. Ia dipanggil USBDriveA secara umum, tetapi ini mungkin berbeza-beza bergantung pada telefon yang anda gunakan. Anda juga mungkin diminta memberikan kebenaran sekali untuk mengakses cakera keras.

usb c ke pai android OTG

Setelah disambungkan, anda boleh mengalihkan fail ke dan dari peranti anda dengan mudah. / © NextPit

Jika anda menghadapi masalah mencarinya, hanya ketik butang slash (“https://www.nextpit.com/”) untuk kembali ke akar telefon pintar anda. Apakah perbezaan daripada awan, anda mungkin berkata? Tidak perlu sambungan internet, untuk satu.

Apakah perkara lain yang boleh saya lakukan dengan USB OTG?

Sambungkan tetikus atau papan kekunci

Ini adalah salah satu cara paling tipikal untuk menggunakan USB OTG. Anda boleh menggandingkan telefon pintar atau tablet anda dengan peranti persisian, seperti tetikus atau papan kekunci, yang kemudiannya boleh anda gunakan untuk mengawalnya. Terdapat beberapa sekatan – contohnya, tetikus permainan dengan satu bilion butang mungkin tidak serasi sepenuhnya – tetapi untuk sebahagian besar, operasi asas didayakan.

  • Bagaimana untuk memindahkan sembang WhatsApp ke telefon baharu

Cuma palamkan tetikus USB dan anda akan melihat kursornya secara automatik muncul pada paparan anda. Ini juga merupakan cara terbaik untuk menggunakan peranti anda jika skrin sentuh rosak. Sebagai alternatif, sambungkan papan kekunci luaran untuk menukar tablet menjadi komputer riba.

AndroidPIT usb semasa dalam perjalanan 8580

Sambungkan tetikus untuk tindakan kursor pasang dan main. / © ANDROIDPIT

Sambungkan papan kekunci MIDI

Jika anda suka membuat muzik pada Android, USB OTG membolehkan anda menyambungkan peranti seperti papan kekunci dan pengawal MIDI, input audio untuk instrumen dan vokal, dan pelbagai pengawal yang boleh menjadikan telefon atau tablet anda menjadi mesin pembuat muzik yang serius.

Sambungkan pengawal permainan

Nikmati permainan mudah alih tetapi inginkan kawalan yang lebih sedikit? Mengapa tidak menyambungkan pad permainan ke telefon pintar anda? Menggunakan pengawal Xbox 360 berwayar ialah cara mudah untuk melakukan ini: hanya sambungkannya ke telefon anda dengan kabel USB OTG, lancarkan permainan dan ia akan berfungsi serta-merta, tiada konfigurasi diperlukan.

Apakah kegunaan kegemaran anda untuk USB OTG? Beritahu kami dalam ulasan.