Cara Menyekat Iklan Pop Timbul pada Android

7

Pada masa kini, kebanyakan penyemak imbas desktop menyekat tetingkap timbul dan iklan yang tidak diingini, tetapi bagaimana pula dengan menyekat pada Android? Walaupun anda menggunakan telefon pintar, terdapat cara untuk menghentikan iklan pop timbul yang menjengkelkan dan kadangkala berbahaya.

Menyekat iklan adalah mudah jika anda tahu cara melakukannya. Terdapat perbezaan yang ketara dalam menyekat iklan bergantung pada pelayar web yang anda gunakan, jadi berikut ialah panduan langkah demi langkah untuk setiap satu.

Cara Menyekat Iklan Pop Timbul pada Pelayar Android

Terdapat banyak cara untuk menyekat pop timbul pada peranti Android anda. Anda boleh menyekatnya pada penyemak imbas web kegemaran anda atau telefon itu sendiri. Dalam bahagian ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyekat pop timbul pada penyemak imbas Android asli peranti anda.

 1. Buka penyemak imbas web Android. Nota: Jika anda tidak pasti yang mana satu penyemak imbas Android itu, gunakan bar carian dalam laci apl anda dan taip Internet.
 2. Buka Tetapan apl. Ini biasanya dilakukan dengan mengetik butang menu tiga titik (⋮) tetapi akan berbeza mengikut pengeluar.
 3. Tekan Advanced.
 4. Ketik butang togol berlabel Sekat pop timbul atau Penyekat iklan.

Cara Menyekat Iklan Pop Timbul pada Pelayar Samsung

Sesetengah pelayar web memerlukan muat turun tambahan untuk menyekat pop timbul. Internet Samsung, sebagai contoh, memberikan pengguna pelbagai pilihan yang boleh dipercayai. Walau bagaimanapun, tidak semua pelayar Android menyokong alat tambah. Jika penyemak imbas lalai anda melakukannya, ikut arahan di bawah. Ambil perhatian bahawa imej di bawah bukan daripada Chrome; mereka dari Internet Samsung di halaman Google.

 1. Buka apl Internet dan ketik pada tiga garisan mendatar di sudut kanan bawah.
 2. Ketik pada Alat tambah.
 3. Ketik ikon muat turun di sebelah salah satu penyekat pop timbul. Anda juga boleh mendayakan Ad-Block untuk Samsung.

Selepas pemasangan, penyekat pop timbul akan didayakan, dan anda sepatutnya tidak mempunyai masalah lagi dengan iklan yang menjengkelkan.

Cara Menyekat Iklan Pop Timbul pada Chrome untuk Android

Penyemak imbas Chrome Google mungkin merupakan pelayar web yang paling popular untuk pengguna Android. Sudah tentu, ia bukan tanpa bahagian pop timbulnya. Jika anda menggunakan penyemak imbas Chrome pada peranti Android anda, ikut langkah berikut:

 1. Buka Chrome pada Android.
 2. Buka Tetapan Chrome dengan mengetik ikon tiga titik (⋮) di bahagian atas sebelah kanan dan kemudian mengetik Tetapan.

 3. Pada skrin yang terbuka, tatal ke bawah ke Tetapan tapak dan tekan padanya.
 4. Tatal ke bawah ke Pop-up atau Pop-up dan ubah hala dan tekan untuk mendayakan atau melumpuhkan pop-up.

Sebagai alternatif, Opera untuk Android datang dengan penyekatan pop timbul terbina dalam dan dihidupkan sebagai lalai. Ia juga mempunyai cara yang agak bijak untuk memampatkan halaman untuk memastikan elaun data anda tidak “dimamah” apabila anda berada di luar rumah.

Cara Menyekat Iklan di Mozilla

Mungkin anda menikmati Mozilla Firefox berbanding beberapa pilihan lain. Anda boleh menyekat iklan di sana juga.

 1. Buka apl Firefox dan ketik pada tiga garisan menegak di sudut kiri bawah.
 2. Ketik Tetapan.
 3. Navigasi ke Perlindungan Penjejakan Dipertingkat dan pilih Ketat.

Memilih pilihan Ketat berbanding Standard bermakna lebih banyak iklan disekat, tetapi ia menjejaskan beberapa fungsi dalam penyemak imbas.

Aplikasi Pihak Ketiga untuk Menyekat Iklan pada Android

Tiada apa-apa yang lebih menjengkelkan daripada membuka artikel yang anda ingin baca, dan pop timbul akan muncul memberitahu anda bahawa anda telah memenangi beberapa hadiah besar. Satu-satunya cara untuk menyingkirkannya adalah dengan keluar sepenuhnya dari halaman web dan mencari artikel lain.

Nasib baik, beberapa aplikasi pihak ketiga yang dipercayai wujud yang boleh anda muat turun secara percuma dari Gedung Google Play. Mereka membantu meminimumkan bilangan iklan pop timbul.

1. Adblock Plus

Adblock Plus ialah aplikasi yang direka khusus untuk menyesuaikan pengalaman dalam talian anda mengenai iklan dan pop timbul. Dengan ulasan bercampur, apl ini nampaknya melakukan kerja yang hebat dalam menyekat iklan berbahaya, dan ia membenarkan anda mematikan pilihan untuk membenarkan beberapa iklan yang tidak mengganggu.

Setelah dimuat turun dari Gedung Google Play, anda perlu mengikut langkah-langkah untuk menambahkan ini sebagai sambungan kepada apl Internet Samsung anda. Pilih (dan jenis) tapak web yang anda ingin sekat iklan.

2. AdBlock untuk Android

AdBlock untuk Android tersedia secara percuma di Gedung Google Play dan merupakan aplikasi yang dipercayai yang membantu menghalang iklan pop timbul di pelbagai tapak dan platform media sosial.

Muat turun aplikasi dan ikut arahan untuk bermula. Apl ini akan bertindak sebagai sambungan untuk penyemak imbas web telefon anda, sama seperti pada komputer meja.

Ia juga mempunyai pilihan penyesuaian di mana anda boleh menyekat walaupun iklan yang tidak mengganggu. Anda juga boleh membenarkan iklan daripada tapak web tertentu sambil menyekat semua yang lain.

Sekat Iklan pada Skrin Utama Anda

Sesetengah aplikasi yang tersedia di Gedung Google Play menghantar spam pada telefon anda dengan iklan, menjadikannya sukar untuk menjawab panggilan atau menggunakan apl lain. Muat turun ini harus dialih keluar. Sudah tentu, jika apl itu percuma, ia memerlukan iklan tersebut dipaparkan untuk menghasilkan wang dan terus menawarkan apl itu secara percuma.

Pop timbul skrin utama adalah berasingan sepenuhnya daripada iklan yang dinyatakan di atas kerana ia hanya muncul semasa anda menyemak imbas internet. Iklan ini muncul tanpa mengira apa yang anda lakukan pada telefon anda.

Iklan mula muncul apabila anda telah memuat turun aplikasi dan meluluskan kebenaran khusus untuk menghantar spam telefon anda. Penunjuk utama bahawa ini adalah masalah anda termasuk menukar reka letak skrin utama anda, iklan muncul semasa anda menavigasi melalui telefon anda atau menggunakan apl yang dipercayai (seperti Facebook).

Selalunya tiada pilihan untuk menyekat iklan; anda perlu mengalih keluar aplikasi buruk daripada telefon anda.

Untuk melakukan ini, mula-mula, kecilkan apl yang menyebabkan masalah dengan:

 • Semak apl yang telah anda muat turun baru-baru ini. Anda boleh melawati Gedung Google Play dan klik pada tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas. Klik Permainan & Apl Saya untuk melihat senarai kronologi apl yang telah anda muat turun.
 • Semak apl yang bukan daripada pembangun yang dipercayai. Lebih khusus lagi, cari apl utiliti (kalkulator, lampu suluh dan juga apl penyekat panggilan).
 • Cari mana-mana “Pelancar” yang mungkin anda muat turun. Pelancar boleh menjadi bagus untuk menyesuaikan telefon anda, tetapi ia selalunya dipenuhi dengan iklan.

Bergantung pada perkara yang menghantar spam pada telefon anda, anda perlu mengambil pendekatan yang berbeza untuk mengalih keluar telefon anda.

Cara Alih Keluar Apl Spam

 1. Leret ke bawah dari bahagian atas telefon anda dan akses cog Tetapan.
 2. Tatal ke bawah dan ketik pada Apl.
 3. Tatal melalui senarai apl dan ketik pada apl yang ingin anda padamkan, kemudian ketik Nyahpasang untuk setiap apl bermasalah.
  Tetapan Apl - Nyahpasang

Kadangkala perkara ini amat sukar dilakukan kerana iklan memperlahankan telefon anda atau ia terus muncul semasa anda mengetik. Untuk mengelakkan perkara ini, letakkan telefon anda dalam Mod Selamat dengan menahan butang kuasa fizikal, kemudian tekan lama pilihan Kuasa pada skrin telefon anda. Pilihan akan muncul untuk Mod Selamat, membolehkan anda melakukan langkah-langkah yang disenaraikan di atas tanpa gangguan.

Cara Mengalih Keluar Pelancar

Jika reka letak skrin utama anda telah berubah secara drastik, ia mungkin bukan kemas kini Android; anda telah memuat turun pelancar. Dengan mengandaikan ini yang menyebabkan masalah anda, anda perlu melakukan ini sebelum menyahpasang apl:

 1. Navigasi ke Tetapan telefon anda dan ketik pada Apl seperti yang kami lakukan di atas.
 2. Di penjuru kanan sebelah atas, ketik tiga titik menegak dan pilih Apl Lalai.
 3. Pilih Skrin Utama dan klik pada skrin utama asal peranti anda.

Selepas melakukan ini, kembali ke bahagian Apl dalam Tetapan dan alih keluar pelancar.

Mengetahui aplikasi yang menyebabkan iklan dan pop timbul boleh menjadi sukar. Apl ini biasanya pelancar, apl utiliti seperti lampu suluh dan aplikasi menyekat panggilan. Mengalih keluar jenis aplikasi ini bukan sahaja akan mengalih keluar pop timbul yang menjengkelkan, tetapi anda mungkin perasan telefon anda berjalan lebih pantas dengan hayat bateri yang lebih lama.

Soalan Lazim Penyekatan Iklan Android

Adakah iklan berbahaya?

Elemen terbaik dalam keselamatan dalam talian ialah elemen manusia. Kenyataan ini bermakna anda adalah aset terbaik atau paling teruk dalam melindungi data anda.

Salah satu cara yang paling biasa untuk menghadapi masalah dengan iklan ialah dengan mengklik dan berinteraksi dengan yang tidak diketahui.

Sebagai contoh, ramai pengguna menerima iklan amaran bahawa komputer atau telefon mereka terjejas. Iklan ini menimbulkan rasa terdesak dan memainkan ketakutan pengguna, menjadikan mereka lebih cenderung untuk membuka iklan, memberikan butiran perbankan dan juga membenarkan akses jauh untuk menyelesaikan masalah yang tidak wujud.

Demi keselamatan, iklan itu sendiri berkemungkinan tidak akan melakukan apa-apa selain melambatkan halaman web. Anda dinasihatkan untuk tidak mengklik padanya untuk mengelakkan sebarang masalah.

Bagaimanakah saya boleh mengenal pasti apl spam?

Nasib baik, Gedung Google Play mempunyai ciri kemas yang dikenali sebagai “Google Play Protect.” Fungsi ini membolehkan anda mengimbas telefon anda untuk mencari aplikasi daripada pembangun yang tidak dipercayai atau apl yang menyebabkan masalah. Perlu diingat bahawa ciri ini tidak menghapuskan apl yang menyediakan iklan—ia hanya menyekat apl yang digunakan untuk tujuan berniat jahat.

Klik tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas Gedung Google Play dan ketik pada ‘Play Protect’ untuk menjalankan imbasan apl yang dimuat turun telefon anda.

Anda juga boleh menetapkan Play Protect untuk menjalankan imbasan secara automatik dengan membuka Play Protect dan mengetik cog tetapan di penjuru kanan sebelah atas. Togol pilihan hidup dan Gedung Google Play akan terus mengimbas aplikasi yang anda muat turun.