Cara menyemak bila Chromebook anda akan berhenti mendapat kemas kini

11

© NextPit

Tahukah anda bahawa semua peranti OS Chrome seperti Chromebook dan Chromebox mempunyai kitaran hayat yang telah ditetapkan? Akhirnya, Google akan berhenti mengemas kini peranti anda pada dasarnya menandakan tamat hayatnya. Begini cara untuk mengetahui masa Chromebook atau peranti Chrome OS anda akan mati.

Salah satu perkara terbaik tentang Chromebook ialah hakikat bahawa ia sentiasa dikemas kini secara automatik. Anda tidak perlu risau tentang memuat turun kemas kini secara manual atau menunggu ping dengan pemberitahuan berterusan bahawa kemas kini tersedia daripada gedung aplikasi sistem anda (adakah anda mendengar, Apple?).

Walau bagaimanapun, suatu hari nanti, kemas kini tersebut akan menjadi kering dan Chromebook anda akan digunakan hampir sama seperti teko coklat. Atas sebab ini, tarikh Tamat Tempoh Kemas Kini Auto (AUE) adalah sangat penting.

Apakah tarikh Tamat Kemas Kini Auto?

Tarikh Tamat Tempoh Kemas Kini Auto (AUE) ialah hari kematian Chromebook anda. Ia adalah hari Google akan berhenti menghantar kemas kini automatik kepada peranti. Setiap Chromebook atau Chromebox yang dilahirkan mempunyai tarikh kematian yang telah ditetapkan. Nasibnya dimeterai dari hari pertama.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Chromebook anda masih akan berfungsi selepas tarikh AUE dan anda tidak akan kehilangan sebarang data yang anda ada pada peranti atau dalam awan. Ini hanya bermakna bahawa anda tidak akan mendapat sebarang ciri baharu atau kemas kini keselamatan dari masa ini.

Papan kekunci AndroidPIT Acer Chromebook Spin 13

Semua Chromebook dilahirkan dengan mengetahui dengan tepat bila ia akan mati. / © NextPit

Cara menyemak bila kemas kini Chromebook akan tamat

Nasib baik, adalah sangat mudah untuk mencari tarikh tamat hayat Chromebook pada mesin itu sendiri. Hanya ikuti langkah berikut:

  1. Di bahagian bawah sebelah kanan skrin anda, klik pada masa.
  2. Pilih Tetapan
  3. Pada panel kiri, di bahagian bawah, pilih Perihal OS Chrome.
  4. Pilih Butiran tambahan.
  5. Dalam bahagian Jadual kemas kini, anda akan mendapati masa Chromebook anda akan menerima kemas kini terakhirnya.

Sebagai alternatif, jika anda ingin mengetahui tarikh AUE bagi Chromebook yang bukan milik anda, untuk mengetahui berapa lama ia akan bertahan sebelum anda membelinya, contohnya, ikut langkah berikut:

  1. Pergi ke halaman dasar Kemas Kini Auto Google oleh klik di sini.
  2. Tatal ke bawah ke senarai pengeluar Peranti Chrome yang Diluluskan Google.
  3. Pilih pengilang untuk membuka senarai panjang peranti OS Chrome.
  4. Anda akan melihat tarikh Tamat Kemas Kini Auto dipaparkan di lajur kanan, dipaparkan sebagai bulan diikuti dengan tahun.

Adakah anda pernah mencuba Chromebook? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.