Cara menyembunyikan fail dan apl anda dengan selamat pada Android

18

© NextPit

Jika anda kerap mengalami sedikit rasa panik apabila anda menyerahkan telefon anda kepada seseorang dan menyedari anda mempunyai e-mel/dokumen/imej atau fail lain yang sensitif pada peranti anda, maka anda memerlukan cara untuk menyembunyikan fail tersebut daripada mengintip.

Mungkin anda mempunyai beberapa apl yang dipasang yang anda tidak benar-benar berbangga – tiada siapa yang perlu tahu tentang permainan Farming Sim yang anda mainkan. Sama ada cara, kami telah mengumpulkan senarai cara berbeza anda boleh memastikan fail peribadi dan apl anda selamat.

Jika anda benar-benar ingin mempunyai kawalan yang paling terperinci ke atas perkara yang muncul pada telefon anda, anda mungkin perlu mengakarnya. Jika anda lebih suka tidak berbuat demikian, kami telah menyertakan beberapa pilihan bukan akar juga. Selain itu, Android mempunyai beberapa ciri terbina dalam yang boleh anda gunakan untuk merahsiakan perkara rahsia.

Lompat ke:

Bagaimana untuk menyembunyikan apl anda pada stok Android

Cara paling mudah untuk menyembunyikan apl, fail dan data peribadi anda apabila menyerahkan telefon pintar Android stok anda kepada orang lain ialah menggunakan akaun tetamu. Anda boleh menyediakan pengguna tetamu pada peranti anda daripada menu tetapan. Cuma tatal ke bawah ke Sistem > Lanjutan > Berbilang pengguna untuk mengakses menu. Setelah anda menyediakan segala-galanya, anda boleh menukar antara akaun utama anda dan akaun tetamu dengan cepat daripada menu lungsur. Tetamu mendapat pengalaman yang seolah-olah telefon baru dikeluarkan dari kotak dan but buat kali pertama. Tiada apa-apa yang dilog masuk dan hanya apl prapasang dipaparkan dalam laci apl. Anda juga boleh memilih sama ada anda mahu membenarkan tetamu boleh membuat panggilan atau tidak.

tetamu pai android

Buat akaun tetamu untuk menyembunyikan semua apl dan akaun anda dengan cepat sekaligus. / © NextPit

Mempunyai akaun kedua pada telefon anda juga sesuai jika anda sering memberikan telefon pintar anda kepada orang yang sama. Contoh yang baik ialah ibu bapa yang menyerahkan telefon mereka kepada anak mereka untuk menonton video atau bermain permainan. Anda boleh menyediakan akaun berasingan yang hanya menunjukkan apl yang anda mahu anak anda lihat dan bertukar antara kedua-duanya dengan cepat dan mudah.

Asas menyembunyikan fail dan apl anda

Walaupun sesetengah pengeluar telah menambah ciri ‘bilik kebal’ untuk menyediakan ruang selamat pada telefon bimbit (Contohnya, Folder Selamat Samsung, atau Ruang Persendirian Honor), stok Android tidak begitu mahir dalam menangani keperluan untuk menunjukkan fail dan folder secara selektif dengan lalai.

Perkara yang boleh dilakukan oleh pengguna dengan mana-mana versi Android untuk pembetulan privasi yang benar-benar asas ialah mengubah nama folder yang menyimpan kandungan yang ingin anda sembunyikan. Jadi, jika anda ingin menyembunyikan imej anda, buka peneroka fail (ada yang asas terbina dalam Android Marshmallow dan lebih baharu), pilih folder dengan imej yang ingin anda sembunyikan dan ubah namanya. Kini, ia tidak akan menunjukkan imej anda dalam galeri anda atau fail dalam folder.

Sudah tentu, ia tidak terlalu tersembunyi walaupun – Android tidak secara automatik menarik maklumat ke paparan anda lagi, tetapi jika anda kehilangan telefon anda, fail masih boleh diakses sepenuhnya.

Begitu juga, anda boleh menyembunyikan apl prapasang menjengkelkan yang tiba bersama telefon anda tanpa menggunakan apl pihak ketiga. Untuk berbuat demikian, anda perlu menavigasi ke Tetapan > Apl dan kemudian pilih apl yang ingin anda sembunyikan. Sudah tentu, jika anda tidak boleh menyahpasangnya, anda biasanya boleh melumpuhkannya. Jika anda perlu belajar cara menghentikan apl daripada berjalan di latar belakang, anda boleh melakukannya terlebih dahulu.

Bantuan luar

Melainkan anda mahukan persembunyian dan ‘perlindungan’ yang paling asas daripada mengintip, anda mungkin mahu beralih kepada bantuan pihak ketiga untuk mendapatkan kawalan yang lebih baik terhadap data, fail dan apl anda. Nasib baik, terdapat banyak apl untuk membantu anda mencapai matlamat anda.

Sembunyikan apl anda

Jika anda hanya mahu menyembunyikan, bukannya melindungi, apl anda, salah satu cara paling mudah untuk melakukannya ialah dengan memasang pelancar bukan stok (dengan andaian pengilang anda tidak menyediakan pilihan asli untuk menyembunyikan apl). Terdapat banyak pilihan yang membolehkan anda menyembunyikan apl, tetapi antara yang paling popular di Gedung Play ialah Nova Launcher yang sentiasa ada.

androidpit nova launcher prime

Anda memerlukan versi berbayar Nova Launcher untuk menyembunyikan apl tetapi terdapat alternatif percuma juga. / © NextPit

Walaupun terdapat versi percuma Nova Launcher, anda memerlukan peningkatan Prime berbayar untuk membuka kunci pilihan untuk menyembunyikan apl. Jika anda membeli itu, anda perlu menavigasi ke Pelancar Nova > Tetapan Nova > Laci Apl & Widget dan kemudian tatal ke bawah ke kumpulan Laci > Sembunyikan pilihan apl.

Pelancar Apex ialah satu lagi pilihan popular yang termasuk keupayaan untuk menyembunyikan apl, kecuali ia tidak memerlukan peningkatan berbayar untuk mengakses ciri tersebut. Buka sahaja Tetapan > Tetapan Laci > Apl tersembunyi untuk mengawal yang boleh dilihat dalam laci apl anda.

Kunci apl anda

OK, jadi mungkin anda telah menyembunyikan apl anda menggunakan pilihan di atas tetapi tahu secara mendalam bahawa perkara yang anda mahukan ialah keselamatan, bukan kekeliruan. Untuk menghentikan orang membuka apl anda sama sekali, tersembunyi atau sebaliknya, anda mempunyai beberapa pilihan pihak ketiga yang tersedia. Anda mungkin ingin mencuba dan berpasangan untuk mencari yang paling anda sukai.

Salah satu pilihan percuma yang paling popular di Gedung Play untuk menambah kunci pada apl anda ialah AppLock; ia juga berfungsi untuk video dan imej, tetapi kami mempunyai lebih banyak cadangan untuk mengunci item tersebut kemudian.

Selain membolehkan anda mengunci apl dan item lain, ia juga mempunyai ciri berguna yang membolehkan anda menghalang apl dinyahpasang. Setelah Perlindungan Lanjutan ini diaktifkan, anda perlu menggunakan kata laluan yang anda tetapkan untuk menyahpasang apl. Anda juga boleh melumpuhkan Perlindungan Lanjutan apabila anda tidak perlu menggunakannya.

Satu perkara yang perlu diingat ialah terdapat versi lain yang dipanggil ‘AppLock Fingerprint,’ walaupun kedua-dua apl kini menyokong buka kunci cap jari. Ia juga membawa pilihan lain, seperti gambar swafoto sesiapa sahaja yang cuba mengakses telefon anda tanpa kebenaran dan keupayaan untuk mengunci telefon anda dari jauh. Kedua-duanya menawarkan peningkatan dalam apl berbayar juga.

Setelah dipasang, anda hanya perlu menatal senarai apl yang anda pasang dan pilih yang mana anda ingin lindungi. Kemudian, setiap kali anda membuka salah satu apl tersebut, anda akan diminta untuk mendapatkan kata laluan atau cap jari untuk membuka kuncinya.

Oh, dan jika iklan itu terlalu menjengkelkan, anda boleh membayar untuk versi premium yang mengalih keluarnya.

Pergi inkognito dengan Hide It Pro

Sehingga kini, semua apl dalam senarai ini melakukan apa yang anda harapkan untuk mereka lakukan, tetapi terdapat pilihan rahsia lain yang tersedia yang memberikan sedikit usaha untuk menyembunyikan fakta bahawa anda menahan fail dan apl daripada dipaparkan.

Contohnya, Hide It Pro menggunakan ikon yang menerangkannya sebagai ‘pengurus audio’ dan apabila anda mula-mula membuka apl, perkara yang anda lihat ialah beberapa tetapan audio. Tekan dan tahan logo dan anda boleh mengakses bahagian selamat telefon anda di mana semua fail tersembunyi anda, apl dan kandungan lain boleh ditemui.

Terdapat juga ciri lain yang dimasukkan ke dalam Hide It Pro, seperti penyulitan fail berdasarkan kes demi kes, tetapi untuk beberapa aspek (seperti pemesejan selamat atau penyemakan imbas) anda perlu memasang alat tambah secara berasingan.

androidpit hide it pro

Hide It Pro menawarkan sejumlah besar ciri percuma. / © NextPit

Ingat

Apl yang anda gunakan untuk menyembunyikan atau melindungi fail anda dan bit lain akan bergantung pada perkara yang ingin anda capai. Jika anda hanya mahu menyembunyikan fail daripada dipaparkan sama sekali, anda boleh melakukannya tanpa memasang apa-apa, tetapi ia tidak akan menawarkan banyak perlindungan jika anda mempunyai data di sana yang seseorang mahu (dan mempunyai peluang) untuk mengakses.

Dengan begitu banyak apl untuk dipilih di Gedung Play, mungkin anda mempunyai kegemaran yang tiada dalam senarai ini! Beritahu kami aplikasi yang anda suka dalam ulasan di bawah!