Cara Menyembunyikan Saluran dalam Discord

7

Apabila menyediakan saluran pada pelayan anda, mungkin bagus untuk mengurangkan kekeliruan kepada ahli baharu. Mempunyai terlalu banyak saluran tetapi hanya membolehkan pemula memasuki segelintir mungkin pada mulanya menggembirakan. Penyelesaian untuk ini adalah untuk menyembunyikan semua saluran daripada peranan tertentu dan menyediakan beberapa saluran eksklusif peranan.

“Kedengarannya seperti banyak kerja.”

Ia sebenarnya tidak begitu rumit. Selain itu, melakukan kerja awal memastikan operasi yang lebih lancar sebaik sahaja pelayan menjadi komuniti yang berkembang pesat. Terdapat beberapa perkara yang anda mungkin ingin elakkan daripada mengintip yang tidak melibatkan ahli tertentu pada pelayan. Anda mungkin perlu menjalankan sedikit perniagaan antara anda dan mereka yang paling dipercayai dan ini akan menjadi cara terbaik untuk melakukannya.

Saluran Tersembunyi & Eksklusif Peranan

Menyediakan saluran eksklusif peranan dan keupayaan untuk menyembunyikan saluran tertentu adalah proses yang jauh lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Mencipta saluran eksklusif peranan ialah cara terbaik untuk memisahkan peranan dengan rasa keistimewaan tertentu. Menyembunyikan saluran tambahan daripada senarai memastikan perkara itu cantik dan kemas.

Kedua-dua pilihan memastikan perkara mudah untuk semua ahli yang terlibat.

Mencipta Saluran Eksklusif Peranan

Untuk memulakan proses ini, anda perlu mencipta peranan tertentu untuk akses khas yang diberikan kepada saluran tersebut. Kami akan menganggap bahawa anda telah mencipta satu untuk meneruskan topik perbincangan. Pastikan kebenaran untuk peranan selaras dengan kebenaran untuk saluran.

Kedua, anda perlu memberikan peranan itu kepada ahli yang anda mahu berikan akses khas kepada saluran sahaja. Perkara ini tidak perlu diperkatakan tetapi saya ingin teliti supaya tiada apa yang dilangkau. Anda boleh menunggu untuk melakukan ini sehingga selepas anda membuat saluran kerana ia terpulang kepada anda. Sesetengah pengguna hanya memilih untuk mengeluarkannya lebih awal kerana dengan cara ini anda boleh mengujinya serta-merta selepas menciptanya.

Kini kami boleh meneruskan dan mencipta saluran “ahli sahaja” untuk pelayan anda. Ini boleh sama ada (atau kedua-duanya) saluran teks dan saluran suara. Sesuatu seperti ‘Ruang Pentadbiran’ atau ‘Bilik Mesyuarat’ di mana hanya mereka yang mempunyai sedikit tarikan boleh hadir. Anda juga boleh membuat saluran yang berbeza untuk setiap peringkat hierarki pelayan anda tetapi itu semakin maju sedikit. Buat masa ini, kami akan menumpukan pada satu daripada setiap Teks dan Suara.

Mencipta Saluran Teks Eksklusif Peranan:

 1. Klik pada nama pelayan anda betul-betul di atas senarai saluran.
 2. Daripada menu pilih “Buat Saluran.”
 3. Masukkan nama untuk saluran ke dalam kotak berlabel “NAMA SALURAN”.
 4. Cari “Saluran Peribadi” dan togol suis ke HIDUP kemudian klik “Seterusnya.”
 5. Pada skrin seterusnya, anda akan mempunyai pilihan untuk memilih peranan atau ahli yang akan mempunyai akses kepada saluran. Untuk memilih, tandai kotak di sebelah setiap satu daripadanya.
 6. Apabila semua ahli atau peranan yang dikehendaki telah dipilih, klik pada butang “Buat Saluran”.

Kini hanya ahli yang mempunyai peranan tertentu yang didayakan akan mempunyai akses kepada saluran. Mereka yang tidak mempunyai akses tidak akan melihatnya dalam senarai mereka. Anda telah membuat saluran tersembunyi.

Mencipta Saluran Suara Eksklusif Peranan:

Prosedur untuk mencipta saluran suara eksklusif peranan adalah sama seperti untuk saluran teks. Satu-satunya perbezaan ialah anda akan memilih jejari untuk Saluran Suara dan bukan Saluran Teks dalam bahagian “JENIS SALURAN”.

Menetapkan Kebenaran Saluran

Kebenaran lalai untuk saluran disambungkan terus ke peranan tertinggi yang telah anda dayakan masuk. Dengan melakukan ini, ia menjadikan kehidupan sedikit lebih mudah apabila perlu menyediakan sekatan saluran tanpa perlu menyediakan sekatan saluran secara langsung.

Jika anda ingin melihat kebenaran yang dilaraskan untuk saluran, anda boleh:

 1. Klik pada Cog ikon di sebelah saluran yang baru dibuat.
 2. Daripada menu sebelah kiri, pilih tab “Kebenaran”.

  • Di sini anda boleh melihat bahawa peranan @everyone telah dinafikan kebenaran untuk “Lihat Saluran.” Hanya peranan yang didayakan semasa membuat saluran mempunyai kebenaran ini pada masa ini.
  • Untuk saluran Suara, kebenaran untuk “Sambung” juga dinafikan secara lalai.

Satu lagi sedikit variasi daripada saluran Teks kepada saluran Suara ialah hanya saluran Teks akan disembunyikan sepenuhnya daripada saluran tanpa akses. Saluran Suara eksklusif peranan masih akan kelihatan tetapi apabila dituding ke atas, akan memaparkan bulatan dengan tanda garis miring dinafikan akses.

Menyembunyikan Saluran Redam

Permata khusus ini adalah eksklusif untuk setiap ahli dan cara mereka melihat saluran dalam senarai. Nah, mereka mempunyai akses untuk melihat pula. Satu-satunya kaveat dengan ciri ini ialah ia hanya berfungsi untuk saluran yang telah diredamkan.

Pada dasarnya, ini hanyalah cara yang bagus untuk menjadikan senarai saluran pelayan lebih padat dan hanya menampilkan saluran yang anda benar-benar mengambil berat. Anda boleh meredam saluran dalam beberapa cara.

Meredamkan Saluran

Untuk meredamkan saluran secara langsung, anda boleh mengklik pada loceng ikon di penjuru kanan sebelah atas. Ia akan berada di sebelah kiri Mesej Disemat ikon dan Senarai Ahli ikon.

Cara lain ialah melalui pelayan Tetapan Pemberitahuan:

 1. Anda perlu mengklik nama pelayan di atas senarai saluran dan memilihnya daripada menu yang disediakan.
 2. Tatal ke bawah menu dan klik pada lungsur turun betul-betul di bawah “PEMBERITAHUAN MENGGANTIKAN.”
 3. Tambahkan saluran yang anda ingin redamkan. Mereka akan ditambah sebagai senarai di kawasan di bawah.
 4. Untuk setiap saluran yang anda ingin redamkan, klik pada kotak di bawah “BISU” yang terdapat di hujung kanan.
 5. Klik pada Selesai butang apabila selesai.

Menyembunyikan Saluran Diredamkan

Sebaik sahaja anda telah memilih semua saluran yang anda mahu diredamkan, anda perlu mengklik pada nama pelayan sekali lagi. Di bahagian bawah menu, anda akan melihat “Sembunyikan Saluran Diredamkan”. Klik ini untuk membuat semua saluran yang diredam hilang daripada senarai anda.

Untuk membolehkannya muncul semula, klik pilihan yang sama dan nyahtanda “Sembunyikan Saluran yang Diredamkan”.

Cara Membuat Kategori Peribadi

Satu ciri hebat yang boleh membantu anda menyembunyikan saluran daripada orang lain ialah dengan mencipta Kategori Peribadi. Sudah tentu, anda juga boleh membuat kategori awam yang mengatur saluran pelayan anda dengan lebih baik, tetapi untuk tujuan artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menjadikannya boleh dilihat hanya oleh peranan tertentu.

 1. Klik pada anak panah di penjuru kanan sebelah atas, kemudian pilih ‘Buat Kategori.’
 2. Namakan kategori anda dan hidupkan butang ‘Kategori Persendirian’. Kemudian, klik ‘Seterusnya.’
 3. Sekarang, pilih peranan yang ingin anda tambahkan.
 4. Akhir sekali, kembali ke halaman Pelayan dan klik pada kategori peribadi baharu yang anda buat. Kemudian, namakan saluran dan tambahkan parameter yang betul.

Ini adalah salah satu cara yang lebih pantas untuk mencipta saluran tersembunyi dalam Discord. Anda boleh menambah hanya mereka yang anda mahu melihat kandungan seperti saluran untuk Pentadbir sahaja.

Selain itu, memandangkan ini adalah kategori, anda boleh menambah berbilang saluran termasuk saluran suara untuk menyimpan maklumat proprietari penting semuanya di satu tempat dan dilindungi daripada pengguna yang tidak berada di dalamnya.