Cara Muat Turun Fail Dari GitHub

13

GitHub ialah repositori dalam talian untuk pembangun menyiarkan kod dan program. Terdapat banyak fail berguna dalam repositori, tetapi ia bukan perisian yang paling mesra pengguna. Terutamanya orang yang tidak celik teknologi akan bergelut dengan mencari fail dan memuat turunnya.

Jadi, jika anda tidak pasti sepenuhnya cara anda boleh memuat turun fail daripada projek (atau keseluruhan projek) daripada GitHub, kami akan menunjukkan kepada anda caranya. Mari kita mulakan.

Memuat turun Fail Dari GitHub

Kebanyakan repositori awam boleh dimuat turun secara percuma tanpa akaun pengguna. Ini kerana repositori awam ialah pangkalan kod yang merupakan sumber terbuka. Walau bagaimanapun, melainkan pemilik pangkalan kod itu menyemak kotak sebaliknya, pangkalan kod mereka boleh dimuat turun ke komputer anda dan dimasukkan ke dalam fail .zip.

 1. Jika anda sudah mempunyai pautan — seperti ini Kalkulator Petua — anda akan perasan bahawa di penjuru kanan sebelah atas terdapat butang hijau yang tertera Kod; klik pada butang.
 2. Kemudian, dalam menu lungsur, pilih Muat Turun ZIP. Semua fail akan mula dimuat turun ke komputer anda, biasanya dalam folder Muat Turun anda.
 3. Kemudian, buka folder Muat Turun anda pada komputer anda dan cari fail ZIP. Anda perlu klik kanan padanya dan pilih pilihan yang menyatakan Ekstrak Semua…, Nyahzip atau Nyahmampat, dan kemudian pilih folder yang anda mahu fail itu berakhir.
  Tetapan fail
 4. Akhir sekali, navigasi ke folder yang dipilih itu, dan anda akan menemui semua fail Github yang kami muat turun di sana!

Itulah pangkalan kod yang agak kecil, dengan hanya beberapa fail di dalamnya. Jika anda pergi ke Repositori JavaScript 30 Wes Bos di Githubanda akan perasan bahawa — kerana ia adalah repositori awam — ia boleh dimuat turun dengan cara yang sama.

Memuat turun Fail GitHub Menggunakan Perintah

Sebagai alternatif, anda boleh mengklon fail atau repositori dengan mudah menggunakan beberapa arahan mudah pada GitHub. Untuk ini berfungsi, anda perlu memasang alat Git. Kami akan memasang kalkulator tip yang sama dari baris arahan dalam demo ini.

 1. Salin URL dari bar alamat anda atau dari menu yang sama tempat anda memuat turun fail zip.
  Repo GitHub
 2. Buka Git Bash, taip “cd Downloads,” dan tekan Enter. Ini akan membawa anda ke folder Muat Turun dalam tetingkap arahan; anda juga boleh menaip apa sahaja lokasi fail yang anda ingin simpan fail tersebut. arahan prompt
 3. Sekarang, taip “klon git https://github.com/bdward16/tip-calculator.git” dan tekan Enter.gesaan arahan 2
 4. Dengan menggunakan kaedah ini, fail akan dibuka secara automatik apabila dimuat turun.

Terdapat Cara Lebih Baik untuk Muat Turun Fail

Walaupun cara yang kami gariskan adalah mudah dan mudah, ia adalah paling optimum untuk melihat fail kod sahaja, bukan bereksperimen. Jika anda bercadang untuk memuat turun fail GitHub untuk bereksperimen, cara terbaik adalah dengan “membuat garpu” projek. Garpu hanyalah salinan repositori anda sendiri.

Forking repositori datang dengan beberapa faedah. Ia memberi anda salinan anda sendiri pada akaun GitHub anda, yang membolehkan anda mencuba perubahan secara bebas tanpa menjejaskan projek asal. Sebagai contoh, anda boleh menemui pepijat dalam Kalkulator Petua saya atau ingin menambah ciri anda sendiri. Jadi, anda boleh “membuat” Kalkulator Petua saya, membuat salinan pada akaun GitHub anda. Di sini, anda boleh mengacaukannya kod dan percubaan dengannya tanpa menjejaskan projek asal kerana ini akan menjadi salinan atau “garpu” anda.

Selalunya, garpu digunakan untuk mencadangkan perubahan pada projek orang lain, seperti membetulkan pepijat atau menambah ciri, seperti yang kami sebutkan.

Jadi, bagaimanakah anda memotong repositori awam? Ia agak mudah. Sebelum kita mula, anda perlu membuat akaun GitHub percuma, kerana anda memerlukan tempat untuk menyimpan garpu anda. Anda boleh menuju ke www.github.com dan lakukan ini sekarang.

Setelah akaun anda dibuat, anda boleh menyimpan repositori awam ke akaun anda.

 1. Sebagai contoh, anda boleh pergi ke repositori awam untuk 30 Hari JavaScript Wes Bos kursus latihan dan di penjuru kanan sebelah atas, anda akan melihat butang yang tertera Fork. Klik butang.
 2. Ia mungkin mengambil masa beberapa saat hingga beberapa minit, tetapi GitHub kemudiannya akan mengklon atau “membuat garpu” projek itu ke akaun GitHub anda sendiri. Setelah selesai, ia akan segera menunjukkan kepada anda projek di bawah nama pengguna GitHub anda.
 3. Untuk mengesahkan, anda boleh mengklik pada ikon profil anda dalam bar navigasi di bahagian atas sebelah kanan dan kemudian pilih pilihan yang menyatakan Repositori Anda. Anda sepatutnya melihat pangkalan kod 30 kursus JavaScript dalam senarai repositori anda.

Kini, anda boleh menukar dan bereksperimen dengan kod yang anda mahukan dan ia tidak akan menjejaskan fail projek asal pemilik asal. Jika anda menukar beberapa kod, membetulkan pepijat atau menambah ciri baharu, anda boleh membuat sesuatu yang dipanggil “Permintaan Tarik”, di mana perubahan itu boleh dibincangkan. Jika pemilik projek asal menyukai perubahan itu — dan ia berfungsi dengan betul — ia boleh digabungkan ke dalam pangkalan kod asal sebagai kod pengeluaran.

Petua untuk Mencari Fail

Carian Google atau Reddit yang mudah akan membawa anda terus ke fail yang anda perlukan. Tetapi, jika anda membuka GitHub, anda boleh mencari fail untuk dimuat turun. Ini caranya:

 1. Buka GitHub dan klik Cari GitHub di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Taip nama fail, pembangun atau apa sahaja yang anda cari dan klik Enter.
 3. Tatal senarai sehingga anda menemui senarai yang ingin anda muat turun.

Petua: Gunakan pengisih di penjuru kanan sebelah atas untuk memilih yang mempunyai bintang terbaik, kemas kini terkini, dsb.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang GitHub.

Bagaimanakah saya tahu fail yang selamat untuk dimuat turun?

GitHub hanyalah repositori dalam talian yang bermaksud orang boleh memuat naik apa sahaja kod yang mereka mahu muat turun. Adalah lebih baik untuk curiga sebelum memuat turun apa-apa daripada GitHub. Tetapi terdapat beberapa petunjuk bahawa fail itu boleh dipercayai.

Semak bilangan bintang, bilangan penyumbang dan keluaran baharu. Jika penyumbang mengekalkan perisian dan ia mempunyai penilaian yang baik (daripada ramai orang), ia berkemungkinan selamat.

Saya tidak dapat mencari fail zip pemasangan. Apa yang saya buat?

Jika anda telah memasang fail dan tidak menemui yang penting, seperti fail pemasangan, kembali ke halaman GitHub tempat anda memuat turun data. Klik tab Isu dan klik Isu Baharu.

Beritahu pembangun bahawa anda kehilangan fail dan mereka harus bertindak balas.

Penutup

Seperti yang anda lihat, memuat turun fail dan keseluruhan projek dari GitHub sebenarnya agak mudah. Hanya dalam beberapa minit, anda boleh memuat turun keseluruhan projek ke komputer anda atau malah bercabang ke akaun GitHub anda sendiri. Tidak perlu terlalu banyak untuk mengacaukan kod dalam garpu anda untuk melihat perkara yang mempengaruhi perkara, dan kemudian akhirnya, anda mungkin boleh membuat permintaan tarik pertama anda! Selamat mengekod!