Cara Muat Turun PDF daripada Scribd

13

Dengan lebih satu juta tajuk, Scribd ialah platform langganan e-buku popular yang menawarkan pelbagai jenis e-buku, buku audio, majalah, helaian muzik dan jenis dokumen lain. Scribd juga sesuai untuk pelajar kolej.

Walau bagaimanapun, jika anda lebih suka membaca buku atau menyemak dokumen pada peranti anda dan bukannya di tapak web Scribd, jangan risau. Scribd membolehkan anda memuat turun fail TXT dan PDF pada peranti anda dalam beberapa langkah pantas. Mengetahui cara memuat turun fail PDF daripada Scribd boleh menjadi sangat berguna dan praktikal, menjimatkan banyak masa anda.

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memuat turun fail PDF daripada Scribd merentas peranti yang berbeza. Kami juga akan menjawab beberapa soalan lazim mengenai pilihan muat turun Scribd.

Muat turun PDF Scribd Dari Laman Web

Untuk menggunakan banyak perkhidmatan Scribd, anda perlu membuat akaun. Dengan mendaftar untuk akaun, anda akan mendapat 30 hari pertama secara percuma. Selepas percubaan 30 hari tamat, anda perlu membayar $8.99 sebulan untuk akaun Premium, yang menawarkan anda bilangan buku dan dokumen tanpa had.

Selain daripada pilihan untuk mengakses pelbagai kandungan, Scribd membenarkan anda memuat turun fail PDF dan TXT ke peranti anda. Perlu diingat bahawa anda tidak akan dapat memuat turun fail tertentu semasa percubaan percuma 30 hari anda. Fail tersebut hanya akan tersedia kepada anda setelah anda menjadi pengguna Premium.

Untuk memuat turun fail PDF daripada Scribd pada komputer anda, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka Scribd.
 2. Log masuk ke akaun anda jika anda belum melakukannya.
 3. Cari dokumen yang ingin anda muat turun. Anda boleh sama ada mencarinya dalam pustaka dokumen komuniti atau dengan menaip nama fail, nama pengarang atau mana-mana kata kunci, dalam bar carian.
 4. Apabila anda menemui dokumen yang ingin anda muat turun, klik padanya.
 5. Anda akan dibawa ke halaman baharu di mana anda boleh melihat semua butiran fail.
 6. Klik pada butang Muat Turun.
 7. Tetapkan jenis fail anda kepada PDF – Anda juga boleh memuat turun fail TXT.
 8. Pilih Muat turun dokumen.

Itu sahaja yang ada. Fail akan dimuat turun secara automatik ke komputer anda, dan anda boleh melihatnya dengan serta-merta.

Anda hanya akan mengetahui bahawa fail tertentu tidak tersedia untuk dimuat turun apabila anda mencapai langkah terakhir. Pada ketika itu, Scribd akan memberitahu anda bahawa dokumen tertentu itu hanya tersedia untuk pengguna Premium. Jika anda membuka halaman pratonton fail dan anda tidak melihat butang muat turun, ini bermakna pengarang dokumen itu tidak membenarkan fail mereka dimuat turun, walaupun dengan akaun Premium.

Muat turun Scribd PDFs Daripada Apl Android

Apabila bercakap tentang versi mudah alih Scribd, anda sebenarnya tidak boleh memuat turun fail terus ke peranti anda. Sebaliknya, Scribd memberi anda pilihan untuk memuat turun fail dan menyimpannya dalam pustaka Skrip anda. Anda boleh mengakses dan membaca dokumen yang dimuat turun, walaupun semasa anda berada di luar talian (yang merupakan pilihan yang tidak tersedia pada versi web).

Untuk memuat turun fail pada peranti Android, ikut langkah di bawah:

 1. Buka apl Scribd pada telefon anda.
 2. Log masuk ke apl jika anda belum melakukannya.
 3. Cari buku atau dokumen yang ingin anda muat turun.
  Nota: Terdapat beberapa cara anda boleh mencari dokumen di Scribd. Pertama, anda boleh mengetik pada kaca pembesar di bahagian bawah skrin anda dan taip nama pengarang, tajuk dokumen atau kata kunci. Jika anda telah menyimpan dokumen sebelum ini, anda boleh menemuinya dengan mengakses ikon Disimpan yang betul-betul bersebelahan dengan pilihan Carian. Akhir sekali, anda boleh mencari dokumen dengan pergi ke “Buku” di bahagian atas skrin anda atau “Carta Teratas” di bahagian bawah skrin.
 4. Apabila anda menemui dokumen yang ingin anda muat turun, ketik padanya.
 5. Ketik Muat turun.

Dokumen yang anda muat turun akan berada dalam tab “Disimpan”. Perbezaan antara item yang anda simpan dan item yang anda muat turun ialah anda akan dapat mengakses item yang dimuat turun walaupun semasa anda berada di luar talian.

Muat turun PDF Scribd Daripada Apl iOS

Peraturan yang sama digunakan pada peranti iOS, sama ada iPhone atau iPad. Anda tidak boleh memuat turun sebarang jenis fail daripada Scribd pada peranti anda; anda hanya boleh memuat turunnya ke senarai anda yang disimpan dan membacanya di luar talian. Begini cara ia dilakukan pada Apl iOS:

 1. Buka Scribd pada peranti iOS anda.
 2. Log masuk ke akaun anda jika anda belum melakukannya.
 3. Cari dokumen yang ingin anda muat turun.
 4. Ketik pada fail.
 5. Pergi ke butang Muat turun.

Nota: Jangan lupa togol suis “Dimuat turun” di penjuru kanan sebelah atas halaman Disimpan anda. Jika anda mengabaikan langkah ini, anda tidak akan dapat mengakses fail anda apabila anda berada di luar talian.

Soalan Lazim

Adakah Terdapat Cara untuk Muat Turun Kandungan Premium secara Percuma?

Seperti yang kami nyatakan sebelum ini, terdapat fail tertentu yang anda hanya boleh muat turun jika anda mempunyai akaun Premium. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk mengatasinya, dan kami akan menunjukkan kepada anda caranya.

Kaedah pertama memuat turun kandungan premium secara percuma ialah dengan memuat naik fail. Inilah yang patut anda lakukan:

1. Buka Scribd pada komputer anda

.

2. Log masuk ke akaun anda jika anda belum melakukannya.

3. Pergi ke pilihan Muat Naik berhampiran penjuru kanan sebelah atas skrin anda.

4. Klik pada butang Pilih Dokumen untuk Muat Naik.

5. Taipkan nama fail anda dan huraian.

6. Tandakan kotak Jadikan dokumen ini peribadi jika anda mahu.

7. Klik Selesai.

Anda telah berjaya memuat naik fail ke Scribd. Pastikan anda memuat semula halaman dan anda boleh pergi. Kini tiada had kepada jumlah dan jenis fail yang boleh anda muat turun. Ciri tersembunyi ini sangat mudah jika anda tidak mahu membayar untuk akaun Premium.

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda ambil kira semasa memuat naik dokumen ke Scribd:

· Scribd menyokong format fail berikut: PDF, TXT, DOC, PPT, XLS, DOCX dan banyak lagi.

· Anda tidak boleh memuat naik dokumen kosong. Ia mesti mengandungi beberapa jenis teks.

· Pastikan anda menyerahkan kerja anda sendiri – Ia boleh berupa pembentangan, kertas penyelidikan, projek, dsb. Cuma pastikan anda tidak menyerahkan kerja orang lain.

Jika anda tidak mahu menerbitkan apa-apa, ada pilihan lain. Anda boleh menggunakan Pengunduh Scribd Dalam Talian Percuma yang boleh memuat turun kandungan Premium secara percuma. Apa yang anda perlukan ialah URL dokumen. Anda tidak perlu log masuk ke akaun Scribd anda untuk pilihan ini.

Berikut ialah beberapa tapak web yang boleh anda gunakan untuk memuat turun kandungan Premium tanpa perlu membayarnya:

· DocDownloader

· Pemuat turun skru

· DLSCIB

Apa yang anda perlu lakukan ialah menyalin URL dokumen dari halaman Scribd dan tampalkannya ke dalam salah satu tapak web ini. Buku anda akan dimuat turun dalam beberapa saat.

Bolehkah saya Muat Turun Buku yang Tiada Pilihan Muat Turun?

Pilihan muat turun dilumpuhkan untuk fail tertentu pada Scribd. Anda akan tahu bahawa pilihan ini tidak wujud jika anda tidak dapat melihat butang “Muat turun” atau jika anda mendapat mesej ini “Dokumen ini tidak tersedia untuk dimuat turun”.

Walau bagaimanapun, masih boleh memuat turun jenis fail ini, walaupun tanpa butang muat turun.

Pilihan pertama ialah menggunakan tapak web pihak ketiga untuk memuat turun fail Scribd secara percuma. Apa yang anda perlu lakukan ialah menyalin URL fail dari bar alamat dan tampalkannya ke salah satu tapak web muat turun Scribd yang kami senaraikan dalam soalan sebelumnya.

Terdapat satu lagi cara untuk memuat turun fail yang tidak mempunyai butang muat turun pada Scribd. Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan pemalam Chrome untuk menyimpan halaman web sebagai fail PDF. Salah satu pilihan yang paling boleh dipercayai untuk ini ialah PDF Mage.

Walau bagaimanapun, pilihan ini hanya membenarkan anda menukar halaman web seperti Scribd kepada fail PDF. Ia tidak membenarkan anda memuat turun fail secara keseluruhan.

Sebaik sahaja anda menambah pemalam pada Chrome anda, anda hanya perlu pergi ke dokumen Scribd anda dan klik pada ikon pemalam di penjuru kanan sebelah atas skrin anda. Anda boleh memilih sama ada anda mahu fail PDF anda disimpan sebagai satu halaman atau lebih.

Nikmati Semua Buku Scribd Anda secara Percuma

Kini anda tahu cara memuat turun fail PDF dan buku daripada Scribd pada semua peranti anda. Anda juga tahu cara menambah fail pada Scribd, memuat turun fail Premium secara percuma dan memuat turun fail yang tidak tersedia pada halaman Scribd. Memuat turun fail PDF pada peranti anda memberi anda lebih banyak pilihan daripada sekadar mengakses fail di web.

Pernahkah anda memuat turun fail PDF daripada Scribd ke peranti anda? Adakah anda menggunakan mana-mana kaedah yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.