Cara Semak sama ada Akaun Twitter Adalah Bot

6

Walaupun anda tidak pasti tentang definisi bot Twitter, anda mungkin pernah mendengar seseorang mengadu tentangnya. Bot ialah akaun Twitter automatik yang berpura-pura menjadi orang sebenar yang suka dan tweet kandungan yang berbeza. Mereka dikawal oleh perisian.

Sukar untuk menyatakan jumlah bot Twitter yang ada pada masa ini, tetapi dianggarkan 5%-20% daripada semua profil Twitter mungkin bot.

Jadi, bagaimana anda boleh memastikan anda tidak mempunyai pengikut bot? Anda boleh bergantung pada beberapa petanda untuk mengenali bot atau menggunakan alat pihak ketiga yang sangat baik untuk menghapuskan bot Twitter.

Cara Mengenali Bot Twitter

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa bot Twitter menjadi masalah sedemikian. Walaupun kebanyakannya mereka suka, tweet atau tweet semula kandungan, mereka direka untuk menyiarkan kandungan tertentu. Sesungguhnya, bot boleh membantu apabila ia penting untuk acara seperti menolak berita tentang kecemasan cuaca dalam masa nyata.

Walau bagaimanapun, bot Twitter terutamanya dikaitkan dengan idea berkongsi kandungan untuk tujuan berniat jahat. Ia digunakan secara meluas untuk manipulasi khalayak, menghantar spam dan menyebarkan maklumat salah. Bot Twitter mungkin tidak sering menyebabkan kerosakan yang besar, tetapi ia berlaku dengan banyak usaha.

Bagaimanakah anda boleh mengenali bahawa akaun Twitter, sebenarnya, bot? Satu contoh ialah jika akaun Twitter tidak mempunyai ramai pengikut tetapi mengikuti banyak akaun dan mengetweet semula kandungan dengan sangat pantas.

Kekurangan gambar profil atau biografi selalunya bermakna akaun tersebut adalah spam. Selain itu, tweet dan tweet semula pada masa tertentu dalam sehari sahaja dan hanya memberi tumpuan kepada satu jenis kandungan adalah satu lagi tanda.

Menyemak Bot Twitter Dengan Circleboom

Jika anda tidak mempunyai masa untuk menyiasat setiap pengikut Twitter dan aktiviti mereka di platform, Circleboom boleh membantu. Alat pengurusan Twitter yang boleh dipercayai ini membolehkan pengguna mendapatkan pandangan tentang pengikut dan rakan mereka dan melihat bilangan akaun palsu.

Mengetahui anda mempunyai bot Twitter yang mengikuti akaun anda tidak sepatutnya membimbangkan anda. Begitulah cara perkara berfungsi di Twitter. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna anda perlu menerima status quo. Anda boleh mengesan akaun Twitter palsu dengan Circleboom dan mengalih keluarnya dengan segera.

Mula-mula, mari lihat cara menyemak akaun Twitter anda untuk bot:

 1. Pergi ke Circleboom Alat pengurusan Twitter dan log masuk ke akaun anda.
 2. Navigasi ke menu utama di sebelah kiri skrin.
 3. Pilih pilihan “Bulatan”.
 4. Daripada menu lungsur, pilih pilihan “Palsu/Spam”.

Circleboom akan memaparkan senarai lengkap akaun Twitter palsu pada papan pemuka dalam beberapa saat. Ia juga akan memberitahu anda jumlah sebenar akaun palsu yang mengikuti anda. Jika anda ingin menyemak setiap profil secara berasingan, klik butang “Lawati” di sebelah nama pengguna mereka.

Akaun Twitter mereka akan dibuka dan anda boleh melihat butiran lanjut tentang profil, termasuk bilangan pengikut dan rakan yang mereka ada dan senarai penuh tweet mereka.

Cara Alih Keluar Bot Twitter Dengan Circleboom

Anda tidak perlu memadamkan bot Twitter, tetapi ini adalah tindakan yang dinasihatkan. Bot ini mungkin tidak membahayakan akaun Twitter anda secara aktif sekarang, tetapi kehadirannya pada profil anda berkemungkinan membuat anda berasa tidak senang. Nasib baik, anda boleh memadamkan semua akaun spam secara pukal menggunakan Circleboom.

Berikut adalah semua langkah yang perlu anda lakukan:

 1. Pergi ke Circleboom Alat pengurusan Twitter dan log masuk menggunakan kelayakan anda.
 2. Gerakkan kursor ke sebelah kiri skrin dan buka menu utama.
 3. Pilih pilihan “Cari” diikuti dengan “Semua Pengikut Saya.”
 4. Apabila alat penapis Circleboom muncul pada papan pemuka, semak pilihan “Tunjukkan Akaun Palsu/Spam”.
 5. Apabila Circleboom menyenaraikan semua akaun palsu, tandai kotak “Pilih Semua” di atas senarai.
 6. Klik butang merah “Alih Keluar Pengikut Terpilih”.
 7. Tetingkap baharu akan muncul, meminta anda mengesahkan pilihan anda. Klik butang “Alih Keluar Pengikut” di bahagian bawah.

Circleboom akan mengalih keluar semua akaun Twitter secara automatik daripada papan pemuka. Walau bagaimanapun, Circleboom tidak akan mengalih keluar bot Twitter daripada akaun anda secara pukal, kerana ia bertentangan dengan garis panduan pengguna Twitter. Sebaliknya, ia akan beratur nama pengguna yang dipilih dan mengalih keluarnya satu demi satu mengikut peraturan Twitter.

Selain itu, anda boleh menggunakan alat penapis Circleboom untuk mengalih keluar “Eggheads” dan spam. Akaun tanpa gambar profil ini juga mungkin memaparkan tingkah laku seperti bot, dan mengalih keluarnya daripada senarai pengikut anda adalah yang terbaik.

Apa yang anda perlu lakukan ialah tandakan “Tunjukkan Akaun Egghead (tanpa gambar profil)” tambahan di sepanjang kotak “Tunjukkan Akaun Palsu/Spam”.

Satu lagi Pilihan untuk Dipertimbangkan

Anda mungkin tidak mahu mengalih keluar bot Twitter dengan segera tetapi ingin mengatur dan menjejaki akaun ini. Di situlah Senarai Twitter berguna.

Anda boleh memindahkan semua akaun palsu atau spam ke dalam satu Senarai Twitter dan menyemak aktiviti mereka secara berkala dan bukannya melihat perkara yang mereka lakukan pada garis masa Twitter anda.

Ini proses yang agak mudah, dan berikut ialah langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Lancarkan Circleboom Alat pengurusan Twitter dan log masuk ke akaun anda.
 2. Pilih “Cari” diikuti dengan pilihan “Semua Pengikut Saya”.
 3. Semak “Tunjukkan Akaun Palsu/Spam” dan “Tunjukkan Akaun Egghead (tanpa gambar profil).
 4. Pilih akaun yang anda ingin letakkan pada Senarai Twitter, atau pilih semuanya.
 5. Klik butang “Tambah ke Senarai Twitter”.
 6. Tetingkap baharu akan muncul meminta anda membuat Senarai baharu atau menambah akaun Twitter ke Senarai sedia ada.
 7. Anda boleh membuat senarai baharu daripada Circleboom secara terus atau pergi ke akaun Twitter anda dan buatnya di sana.
 8. Klik “Tambah pilihan pada senarai ini.”

Jika anda ingin menyemak bot, pergi ke akaun Twitter anda dan pilih “Senarai” daripada halaman Utama.

Berurusan Dengan Bot Twitter Seperti Pro

Ia mungkin membingungkan fikiran memikirkan mengapa bot Twitter begitu berleluasa, walaupun kadangkala ia mempunyai aplikasi yang positif. Organisasi, syarikat, kerajaan dan individu membayar untuk perisian yang mengeluarkan akaun ini kepada pengguna Twitter yang sederhana dengan matlamat tertentu.

Usaha ini kadangkala berjaya, tetapi pengguna Twitter yang bijak mengesan akaun spam dengan lebih cekap berbanding sebelum ini. Namun, untuk berada di bahagian yang selamat, sebaiknya gunakan alat seperti Circleboom untuk mengesan dan mengalih keluar akaun Twitter palsu.

Berapa banyak bot yang anda fikir akaun Twitter anda mempunyai? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.