Cara Semak Sama ada Anda Mempunyai VPN Aktif pada Amazon Fire Stick Anda

22

Firestick Amazon adalah antara peranti penstriman yang paling popular di luar sana. Ia mampu menstrim pelbagai rangkaian dan turut menyokong kawalan suara, bermakna anda boleh memasangkannya dengan Alexa.

Walau bagaimanapun, hakikat bahawa Firesticks sangat mudah tidak bermakna anda tidak perlu menggunakan VPN (Rangkaian Peribadi Maya) untuk perkhidmatan penstriman tertentu. Bergantung pada keperluan anda, memilih perkhidmatan VPN yang sesuai boleh membantu anda menstrim dengan selamat.

Generasi Pertama

Berikut ialah penafian malang untuk memulakan perkara: jika anda menstrim dengan peranti Firestick generasi pertama, anda boleh melupakan VPN. Peranti ini tidak menyokong perkhidmatan VPN.

Jika anda tertanya-tanya sama ada anda mempunyai Firestick generasi pertama atau tidak, lihat dengan teliti alat kawalan jauh. Firesticks awal tidak menyokong arahan suara Alexa. Pada alat kawalan jauh peranti Firestick yang lebih baharu, anda boleh melihat dengan jelas butang kawalan suara di bahagian atas (butang mikrofon kecil). Jika anda melihat butang mikrofon pada alat kawalan jauh anda, Firestick anda ialah model yang lebih baharu dan, oleh itu, serasi dengan VPN.

Perlu diingat bahawa anda mungkin boleh memasang dan menjalankan perkhidmatan itu, dan ia mungkin ditunjukkan sebagai Disambungkan pada peranti Gen 1 anda. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan kaedah dari bawah, anda akan melihat bahawa lokasi sebenar dan alamat IP anda dipaparkan. Firesticks Generasi 1 tidak berfungsi dengan VPN.

vpn

Adakah Ia Berfungsi?

Jika anda mempunyai Firestick yang lebih baharu, mari teruskan.

Tawaran Terhad: 3 bulan PERCUMA!
Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra penstriman.

Jaminan wang dikembalikan 30 hari

Sebelum memasang VPN, mari lihat sama ada ia berfungsi. Ringkasnya, jika anda telah membeli Firestick baharu, ia tidak akan mempunyai perkhidmatan VPN yang telah diprapasang. Sekiranya anda telah membeli Firestick terpakai anda, kaedah ini juga boleh membantu anda melihat sama ada pemilik sebelumnya memasang VPN pada peranti atau tidak.

kayu api

Jika anda mempunyai sebarang keraguan tentang VPN anda, cara terbaik untuk melihat sama ada semuanya berfungsi dengan baik adalah dengan menyemak statusnya.

Muat turun Apl Firefox untuk Firestick

Pertama, anda perlu memasang apl Firefox. Untuk melakukan ini, pergi ke menu Firestick dan pilih ikon carian, yang terletak berhampiran ikon Laman Utama. Taipkan “Firefox” ke dalam bar carian, navigasi ke ikon Pelayar Firefox, dan pilihnya. Sekarang, pilih Firefox untuk Fire TV untuk memasang apl percuma.

Uji VPN Anda

Setelah apl dimuat turun dan dipasang, tekan butang Laman Utama, dan aktifkan apl Firefox. Dalam apl, pergi ke bar carian dan taip “http://iplookup.flagfox.net”. Tekan Seterusnya dan tunggu sehingga laman web dimuatkan. Anda akan melihat peta yang memaparkan lokasi anda, serta alamat IP anda dan negara anda dalam tetingkap baharu.

Secara ringkas, jika lokasi yang dipaparkan pada peta ini betul, maka VPN pada Firestick anda tidak berfungsi. Jika lokasi pelayan VPN anda dan alamat IP dipaparkan, Firestick disambungkan kepada perkhidmatan VPN.

Memilih Perkhidmatan VPN

Ramai orang memilih untuk memasang apl VPN pada Firesticks mereka untuk memintas geo-sekatan dan menstrim tanpa rasa takut untuk ditangkap. Sekiranya peta yang disebutkan di atas memaparkan lokasi sebenar anda, anda mungkin mahu memasang VPN.

Walau bagaimanapun, sebelum memasang VPN, anda perlu memilih yang paling sesuai untuk anda. Berikut ialah tiga perkhidmatan VPN paling popular di kalangan pengguna Firestick.

CyberGhost

Pendapat umum tidak pernah berbohong, dan CyberGhost ialah VPN yang mendapat penilaian tertinggi untuk peranti Firestick. Ia menawarkan rangkaian besar pelayan di seluruh dunia, tetapi yang paling penting, CyberGhost dilengkapi dengan aplikasi asli yang hebat untuk Firestick yang tersedia terus dari Amazon Store.

Ia boleh menyahsekat Hulu, Netflix, kebanyakan saluran kabel AS dan pelbagai perkhidmatan lain, menyediakan sambungan pantas dan keselamatan terkemuka. Satu lagi faedah hebat di sini: anda boleh menyambungkan sebanyak 7 peranti pada masa yang sama.

NordVPN

NordVPN mungkin bukan pilihan nombor satu untuk peranti Firestick, tetapi ia pastinya salah satu penyedia VPN menyeluruh yang paling popular. Ia mempunyai lebih banyak pelayan daripada perkhidmatan VPN lain. Ia juga disertakan dengan aplikasi asli yang tersedia di Amazon Store.

Walaupun begitu, ia mungkin tidak berfungsi dengan baik dengan peranti Firestick yang lebih lama. Jika anda mempunyai salah satu model generasi baru, ia sepatutnya berjalan lancar untuk anda.

ExpressVPN

Jika ada satu perkara ExpressVPN terkenal kerana keupayaannya untuk memintas tapak penstriman yang telah disekat secara geo. ExpressVPN berfungsi dengan pelbagai jenis perkhidmatan penstriman dan datang dengan aplikasi Firestick khusus juga.

Walau bagaimanapun, apl ini tersedia daripada Gedung Google Play, yang mungkin merumitkan keadaan dan mungkin tidak boleh diakses pada peranti tertentu. Jika ia boleh berfungsi pada peranti anda, bagaimanapun, pertimbangkan untuk menggunakannya ExpressVPN.

Memasang VPN pada Firestick Anda

Mari kita ambil CyberGhost sebagai contoh (walaupun proses ini berfungsi untuk NordVPN, juga). Pergi ke skrin Utama Firestick anda. Navigasi ke bar carian – ikon yang kelihatan seperti kaca pembesar – dan taip “CyberGhost”. Daripada senarai yang berikut, cari dan pilih CyberGhost.

Sekarang, klik Dapatkan dan tunggu untuk memuat turun dan memasang pada peranti Firestick anda. Masukkan apl dan hidupkannya. Pilih negara dan pelayan yang anda ingin sambungkan. Sekarang, semak peta yang disebutkan di atas untuk melihat sama ada VPN anda aktif.

Walaupun NordVPN boleh dipasang dengan cara yang sama, proses pemasangan untuk aplikasi khusus ExpressVPN adalah lebih kompleks dan memerlukan anda mengakses Gedung Google Play. Ini, seperti yang dinyatakan sebelum ini, mungkin tidak berfungsi pada semua peranti.

Adakah saya Memerlukan VPN?

Kebanyakan pengguna memasang VPN apabila menggunakan torrents untuk menonton kandungan yang mereka belum bayar dan walaupun tidak semua orang melakukannya, anda pasti memerlukan VPN untuk melakukannya. Orang lain mungkin menggunakan VPN untuk kandungan yang lebih baik. Contohnya, Netflix, Hulu dan semua perkhidmatan kegemaran anda yang lain menunjukkan kandungan berdasarkan lokasi anda. Tetapi bagaimana jika anda ingin menonton rancangan dan filem dari negara atau wilayah lain? Anda memerlukan VPN untuk melakukan ini.

Bergantung pada kerajaan tempatan anda, sesetengah kandungan sebenarnya disekat. Ya, anda boleh menggunakan VPN untuk memintas ini.

Anda juga boleh menggunakan VPN untuk menghalang pendikitan ISP (penyedia internet anda memperlahankan internet anda selepas anda menggunakan jumlah tertentu semasa kitaran bil anda).

Akhir sekali, VPN bagus untuk privasi dan keselamatan. Walaupun tidak mungkin jiran anda mengintip penggunaan internet anda, VPN menjadikannya lebih sukar.

Firesticks dan VPN

Melainkan anda mempunyai Firestick Generasi 1, anda boleh memasang VPN pada peranti anda dengan mudah. Perlu diingat bahawa anda harus menyemak sama ada VPN disambungkan atau tidak sekali-sekala, hanya untuk selamat.

VPN manakah yang anda pilih atau pilih? Adakah anda menghadapi masalah memasangnya? Jangan takut untuk menekan bahagian komen dengan soalan, fikiran, nasihat, atau apa-apa lagi.