Cara Semak sama ada Orang Lain menggunakan Akaun Netflix anda

4

Jika anda bimbang tentang seseorang mengakses akaun Netflix anda tanpa kebenaran, kami sedia membantu. Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara untuk menyemak sama ada orang lain menggunakan akaun Netflix anda dan tindakan yang perlu dilakukan sekiranya mereka menggunakannya.

Cara Semak sama ada Orang Lain Menggunakan Akaun Netflix Anda

Perkara pertama dahulu: bagaimana anda tahu sama ada seseorang menggunakan akaun Netflix anda tanpa kebenaran atau tidak?

Neflix hanya membenarkan begitu banyak aliran sekali gus. Jika anda cuba menonton rancangan kegemaran anda dan menerima mesej bahawa terdapat terlalu ramai orang yang menonton, orang lain sedang menggunakan akaun anda.

Jika anda melihat ‘Teruskan menonton…’ untuk rancangan yang anda tidak pernah lihat atau melihat mesej ‘Tiada lagi strim tersedia’, sesuatu mungkin berlaku. Tajuk yang anda tidak kenali mungkin muncul dalam bahagian Teruskan Menonton anda jika orang lain mempunyai akses kepada akaun anda.

Satu lagi aktiviti yang mencurigakan ialah profil baharu. Jika profil baharu muncul pada akaun anda, orang lain mempunyai akses.

Akhir sekali, anda boleh dikunci akaun anda sama sekali. Mungkin anda terlupa kata laluan anda. Atau, akaun anda tidak diperbaharui secara automatik. Tetapi, kadangkala, penggodam akan mendapat akses ke akaun Netflix anda dan menukar maklumat log masuk anda.

Nasib baik, anda tidak perlu menunggu untuk mengetahui sama ada orang lain menggunakan akaun Netflix anda. Terdapat beberapa cara untuk memastikan akaun anda selamat dan bebas daripada penceroboh.

Semak Peranti Log masuk

Netflix akan menunjukkan kepada anda lokasi semua peranti yang dilog masuk ke akaun anda. Log masuk ke Netflix dan pilih ikon akaun anda di bahagian atas sebelah kanan. Kemudian, ikuti langkah berikut:

  1. Pilih ikon Profil anda dan klik Akaun.
  2. Pilih Aktiviti penstriman peranti terbaharu.
  3. Semak mana-mana peranti yang bukan milik anda.

Semak Sejarah Tontonan anda

Jika anda tidak pasti sama ada peranti itu milik anda atau tidak, anda juga boleh menyemak Sejarah Tontonan Netflix. Dari skrin akaun, ikut arahan ini:

  1. Klik anak panah ke bawah di sebelah profil anda.
  2. Klik Lihat di sebelah Melihat Aktiviti.

Aktiviti Penstriman Peranti Terbaharu seharusnya menunjukkan kepada anda peranti yang digunakan, termasuk Penyemak Imbas Web, TV Pintar dan apl telefon. Penyenaraian juga akan termasuk alamat IP peranti, lokasi, masa dan tarikh peranti yang tidak diketahui mengakses akaun Netflix anda.

Semak senarai ini untuk sebarang entri yang anda tidak kenali. Jika terdapat tajuk di sini yang anda tidak kenali, orang lain mungkin menggunakan akaun Netflix anda. Contohnya, jika anda tinggal di California dan melihat seseorang melog masuk ke akaun anda dari Wisconsin, kemungkinan besar akaun anda telah terjejas.

Perbualan mungkin teratur jika anda mengenali peranti atau alamat IP sebagai seseorang yang anda kenali tetapi yang tidak sepatutnya menggunakan akaun anda. Jika tidak, tendang mereka keluar dari akaun Netflix anda dan kuncinya.

Nasib baik, tiada cara untuk tetamu yang tidak diundang untuk memadamkan maklumat ini, jadi setelah mereka log masuk, anda akan melihatnya di sini.

Melindungi Akaun Netflix Anda

Sebaik sahaja anda menentukan bahawa orang lain menggunakan akaun Netflix anda tanpa kebenaran, anda mesti mulakan mereka dan selamatkan akaun anda.

Mengamankan akaun Netflix anda memerlukan sedikit penyelarasan, tetapi ia mengambil masa kurang daripada seminit selagi anda boleh menggunakan penyemakan imbas tab. Anda boleh menukar kata laluan anda pada tab pertama dan segera log keluar daripada semua peranti pada tab yang lain.

Walaupun ini adalah cara paling teliti untuk memastikan keselamatan Netflix, melakukan perkara ini dengan cara ini menghalang seseorang yang menggunakan akaun anda pada masa itu daripada log masuk semula sebelum penukaran kata laluan anda selesai disimpan. Ia adalah perkara kecil tetapi ia boleh membuat perubahan yang besar. Netflix memberi amaran bahawa ia boleh mengambil masa sehingga lapan jam untuk mengeluarkan semua peranti dari akaun anda, tetapi secara amnya, ia berfungsi dengan lebih pantas.

  1. Log masuk ke Netflix menggunakan penyemak imbas desktop anda.
  2. Pilih Akaun.
  3. Tatal ke Keahlian & Pengebilan.
  4. Pilih Tukar Kata Laluan.
  5. Masukkan kata laluan semasa dan masa hadapan anda. Jangan selamatkan mereka lagi.
  6. Di bawah tempat anda menaip kata laluan anda, tandai kotak berlabel “Memerlukan semua peranti untuk log masuk semula dengan kata laluan baharu.”
  7. Simpan perubahan kata laluan anda.

Melalui semua ini mungkin kelihatan berlebihan, tetapi jika seseorang menggunakan akaun Netflix anda pada masa itu, mereka secara teorinya boleh log masuk semula menggunakan kata laluan sedia ada sebelum menyimpan perubahan. Dengan cara ini, tiada masa untuk sesiapa sahaja untuk log masuk, jadi mereka sepatutnya tidak boleh mengakses akaun anda.

Selepas mengikuti langkah ini, akaun anda harus selamat. Semak aktiviti akaun anda secara berkala untuk memastikan tiada orang lain menggunakan akaun anda tanpa kebenaran anda.

Keselamatan Akaun Netflix

Netflix masih belum melaksanakan pengesahan dua faktor walaupun mereka berkata mereka akhirnya akan dan telah dilobi keras oleh pengguna dan pakar keselamatan untuk memperkenalkannya. Khabar angin mengatakan bahawa Netflix akan bertindak keras terhadap perkongsian kata laluan, tetapi tidak ada butiran mengenai perkara yang benar-benar diperlukan. Sementara itu, terpulang kepada kita untuk membangunkan kata laluan yang kukuh dan menjaganya dengan teliti.

Satu perkara yang Netflix lakukan ialah memantau internet secara aktif untuk akaun retak, senarai akaun Netflix untuk dijual dan sebagainya. Jadi sementara kami masih menunggu 2FA, syarikat sedang berusaha untuk melindungi akaun anda di belakang tabir.

Koleksi perkataan, ayat, tajuk filem atau lagu kegemaran anda, atau sesuatu yang lain. Lebih rumit anda boleh membuat kata laluan anda, lebih selamat ia akan menjadi. Frasa laluan tidak akan terlepas daripada serangan kamus, tetapi ia akan mengambil masa lebih lama daripada satu perkataan untuk pecah.

Jika anda bimbang seseorang menggunakan akaun Netflix anda, cuma ikut langkah pantas ini untuk menyemak butiran akaun anda dan mengunci akaun anda jika perlu.

Soalan Lazim

Bahagian ini termasuk jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang perkongsian akaun Netflix.

Adakah Netflix akan memberitahu saya jika seseorang melog masuk ke akaun saya?

ya. Dengan mengandaikan e-mel anda dikemas kini pada akaun anda, anda sepatutnya menerima pemberitahuan yang menasihati anda untuk log masuk. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memastikan maklumat hubungan ini dikemas kini. Anda tidak akan menerima pemberitahuan jika anda mendapat alamat e-mel baharu atau seseorang menukar alamat e-mel pada akaun anda.

Adakah Netflix akan memberitahu saya jika orang lain menonton?

Anda tidak akan tahu sama ada orang lain sedang menonton filem pada akaun Netflix anda melainkan semua strim anda digunakan serentak. Bergantung pada rancangan anda, anda hanya boleh menonton pada 2-4 peranti pada satu masa. Netflix akan memberitahu anda bahawa anda mesti mengosongkan strim untuk terus menonton. Di luar itu, satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada orang lain telah log masuk adalah dengan mengikuti langkah di atas.

Apakah yang boleh saya lakukan untuk menghalang seseorang daripada log masuk?

Selain daripada kaedah yang diterangkan di atas, pengguna boleh melaporkan aktiviti menggunakan halaman Hubungi Kami Netflix. Pasukan sokongan Netflix akan membalas dengan e-mel untuk membantu anda selanjutnya.

Apabila menghubungi Netflix, pastikan anda memasukkan tangkapan skrin dan bersedia dengan maklumat akaun anda untuk mendapatkan bantuan yang lebih baik.