Cip baharu Samsung untuk membolehkan kamera 200MP pada telefon Galaxy jarak pertengahan

9
© NextPit

Walaupun Samsung telah bergantung pada Qualcomm untuk peranti utamanya tahun ini, telefon Android jarak pertengahannya terus dikuasakan oleh pemproses Exynosnya sendiri. Hari ini, orang Korea secara rasmi mengumumkan Exynos 1380, yang mendapat peningkatan kelajuan sederhana tetapi kini menyokong sehingga 200 penderia kamera MP. Galaxy A54 yang akan datang dijangka berjalan pada cip baharu.

SoC Exynos 1380 Samsung menggunakan proses 5nm yang sama seperti Exynos 1280 yang lebih lama. Perbezaan utama dalam susunan pemprosesnya ialah penggunaan empat ARM Cortex-A78 yang mencatatkan masa pada 2.4GHz bersama-sama dengan empat Cortex-A55 pada 2GHz berbanding pendahulu yang menggunakan konfigurasi 2+6 untuk teras yang sepadan.

  • Jangan terlepas: Cara menyemak status kesihatan bateri pada Android

Samsung mengekalkan GPU Mali-G68 serta spesifikasi paparan 120Hz FHD+ dalam silikon 5G jarak pertengahan tahun ini. Tetapi selain daripada persediaan CPU yang diperbaharui, Exynos 1380 kini serasi dengan memori LPDDR5 yang lebih pantas, storan UFS 3.1 dan sambungan Wi-Fi 6.

Render Samsung Galaxy A54

Paparan Samsung Galaxy A54. / © Samsung / Android Headlines

Kamera 200 MP pada telefon Samsung Galaxy jarak pertengahan

Satu lagi perubahan ketara dengan pemproses isyarat imej (ISP) yang terdapat di dalam set cip ialah ia kini boleh mengendalikan penderia pengimejan 200 MP. Ini membuka kemungkinan bahawa sensor 200 MP buatan Samsung mungkin menemui jalan ke siri Galaxy A juga. Walau bagaimanapun, ia lebih berkemungkinan pada Galaxy A55 atau telefon kamera Samsung jarak pertengahan masa depan kerana Galaxy A54 sudah pun dispekulasi untuk menggunakan kamera utama 50 MP.

Pengenalan cipset Exynos baharu Samsung bermakna pelancaran Galaxy A54 mungkin sedang dijalankan. Pendahulunya, Galaxy A53 5G yang kami semak, telah dibuat secara rasmi pada Mac tahun lepas. Dan mengenai ciri-ciri peranti yang selebihnya, ia dijangka membawa sekurang-kurangnya 8 GB RAM, storan sehingga 256 GB, dan paparan OLED 6.4 inci.

Adakah anda fikir mempunyai kamera 200MP pada peranti Android jarak pertengahan akan membantu anda mempertimbangkan untuk membelinya pada masa hadapan? Biar kami mendengar fikiran anda.