Dapatkan Gaji Sama Seperti Sewa Baharu

11

© Lelaki pengembara / Shutterstock.com

Anda mungkin pernah mendengar perkara tentang pemberhentian dan pemberhentian kerja, dan sementara sesetengah syarikat kehilangan kakitangan, banyak lagi yang mengambil pekerja. Kakitangan pakar seperti pemaju dan jurutera mendapat permintaan tinggi di seluruh dunia, dan itu meningkatkan gaji.

Malah, menurut Negara Pencari Kerja baru-baru ini Laporan, hanya 37% daripada kami percaya kami dibayar dengan adil, dan hampir separuh percaya kami boleh memperoleh lebih banyak wang dengan menukar pekerjaan. Jika anda telah berkhidmat untuk seketika, anda mungkin membayar apa yang dikenali sebagai cukai kesetiaan kerana menjadi pekerja yang baik.

Anda mungkin sudah biasa dengan konsep ini: anda mendapat tawaran hebat daripada TV atau syarikat elektrik anda yang menawarkan anda kadar pilihan pada pakej anda, tetapi apabila anda menyiasat, ternyata ia hanya tersedia kepada pelanggan baharu. Anda secara berkesan diberi ganjaran untuk kesetiaan anda dengan membayar premium atau caj bulanan yang lebih besar.

Perkara yang sama boleh berlaku di tempat kerja; pekerja baru menyertai dan mereka memperoleh pendapatan yang lebih besar daripada anda, untuk peranan yang sama. Keadaan menjadi lebih buruk oleh “pertempuran untuk bakat” semasa di mana perekrut menawarkan jumlah yang semakin meningkat kepada pekerja dalam permintaan. Dalam syarikat yang tidak mempunyai skala gaji formal – selalunya berlaku untuk permulaan dan peningkatan teknologi – ini membawa kepada perbezaan yang besar antara gaji pekerja sedia ada dan pekerja baharu.

Begini cara anda tahu jika anda kurang gaji – dan perkara yang perlu dilakukan mengenainya.

1 Anda tidak pernah mendapat kenaikan gaji

Jika anda melakukan lebih banyak kerja, atau telah memikul tanggungjawab tambahan – contohnya tugas seseorang yang telah pergi – maka sudah tiba masanya untuk perbualan tentang pampasan. Jangan lupa bahawa kos sara hidup juga meningkat, dan telah berlaku sejak 2021.

2 Anda mendapat kurang daripada purata industri

Daftar masuk dengan rakan sekerja atau kenalan industri dan semak berapa gaji untuk peranan yang sama di syarikat mereka.

3 Lawati tapak web semakan

Tapak seperti Glassdoor dan Indeed’s Salary Calculator wujud untuk membolehkan anda menyemak ulasan pekerja sebenar dan menemui maklumat pampasan dan gaji. Dengan mencari jawatan dan lokasi kerja anda, anda sepatutnya boleh mendapatkan gambaran yang agak tepat tentang apa yang anda boleh perolehi.

Jika anda mendapati anda dibayar di bawah kadar pasaran, anda harus berbincang dengan pengurus anda tentang jangkaan anda. Jika kerja baharu kelihatan lebih menarik kepada anda, kami mempunyai tiga untuk menyemak di bawah.

Kemudahan Ruang X

Space X sedang mencari Jurutera Integrasi. / © Khairil Azhar Junos / Shutterstock.com

Jurutera Integrasi (Starlink), SpaceX

SpaceX diasaskan di bawah kepercayaan bahawa masa depan di mana manusia menerokai bintang pada asasnya lebih menarik daripada masa depan di mana kita tidak berada. Sebagai sebuah Jurutera Integrasi dalam pasukan penyepaduan dan ujian, anda akan memainkan peranan penting dalam menyepadukan, menguji dan menilai prestasi fungsi, kebolehpercayaan dan keteguhan rangkaian komunikasi satelit yang kompleks. Anda akan memastikan bahawa satelit dan rangkaian darat memberikan prestasi sistem komunikasi yang terbaik di samping memastikan pematuhan dengan lesen operasi. Anda memerlukan Ijazah Sarjana Muda dalam sains komputer, kejuruteraan komputer atau kejuruteraan elektrik dan satu tahun pengalaman ujian dan penyepaduan secara langsung. Berminat? Mohon sekarang.

Jurutera Perisian (Timbunan Penuh), Tock, Squarespace

Pasukan Tock Engineering sedang mencari a Jurutera Perisian Kanan (Timbunan Penuh) untuk membantunya membina sistem tiket restoran generasi akan datang. Anda akan bekerja dengan gabungan alat pembangunan web hadapan dan belakang dan akan membina aplikasi web generasi seterusnya yang pantas dan responsif. Anda akan dapat membina ciri atau peningkatan, bermula dengan reka bentuk kejuruteraan dan membawanya sehingga ke pengeluaran, sambil menyumbang kepada budaya pasukan teras dan menyumbang kod kepada usaha merentas syarikat yang berkembang pesat. Anda memerlukan sekurang-kurangnya tiga tahun pengalaman membina perisian. Pengalaman menjadi peneraju teknologi adalah satu kelebihan, dan anda akan memahami semua bahagian susunan aplikasi berasaskan web moden dari bahagian hadapan, bahagian belakang hingga pengeluaran. Mohon sekarang.

Pengurus FP&A, PayPal

Sebagai Pengurus FP&A bagi peneraju global dalam pembayaran dalam talian, anda akan memberikan panduan kewangan dan pandangan kepada pemimpin perniagaan untuk membantu membuka kunci nilai bagi perusahaan dan pelanggan. Anda akan bekerjasama rapat dengan kepimpinan kejuruteraan, produk dan operasi perniagaan serta pasukan mereka untuk membangunkan pengetahuan yang mendalam tentang struktur kos masing-masing, pemacu nilai utama dan keutamaan strategik. Anda akan mempunyai kemahiran menyelesaikan masalah dan pemodelan kewangan yang kukuh, ingin tahu secara intelek dengan kemahiran menghubungkan titik-titik tersebut, dan rekod prestasi yang terbukti membantu memudahkan penciptaan nilai melalui perkongsian perniagaan peringkat seterusnya. Anda memerlukan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang kewangan, perakaunan atau ekonomi serta empat tahun tambah pengalaman kewangan profesional dalam persekitaran dinamik yang pantas. Mohon sekarang.

Mencari cabaran kerjaya besar anda yang seterusnya? Mulakan carian anda di NextPit Job Board


Artikel ini ditulis oleh Kirstie McDermott dan merupakan sebahagian daripada kerjasama antara NextPit dan Jobbio. Ketahui lebih lanjut mengenai perkongsian antara NextPit dan Jobbio di sini.


Jurutera Sistem (m/b/d) Infrastruktur, Kumpulan EWERK

Sebagai Jurutera Sistem (m/f/d) Infrastruktur anda bertanggungjawab untuk menyediakan dan mengendalikan infrastruktur IT. Tumpuan anda adalah pada operasi dan pembangunan selanjutnya penyelesaian virtualisasi dan sistem storan. Anda akan bertanggungjawab untuk pemasangan dan pengendalian persekitaran IT dan sistem storan maya, penyelenggaraan dan sokongan teknologi dalam pusat data, penciptaan dan penyelenggaraan dokumentasi teknikal dan pelaksanaan perkhidmatan atas panggilan. Anda perlu berjaya melengkapkan kelayakan IT dan pengalaman kerja, mempunyai pengetahuan mendalam tentang sistem pengendalian, penyelesaian virtualisasi dan HCI pilihan, idealnya VMware vSphere, KVM, Nutanix dan mempunyai pengetahuan tentang sistem dan rangkaian storan. Mohon sekarang.

Scrum Master (f/m/d) untuk Penyelesaian Analitik, Vattenfall

Menyertai pasukan Penyelesaian Analitik sebagai sebahagian daripada Vattenfall IT, Scrum Master (f/m/d) untuk Penyelesaian Analitik boleh berpusat di Amsterdam, Berlin, Hamburg, Luleå, Trollhättan atau Stockholm/ Solna. Anda akan mereka bentuk, membangun dan mengendalikan penyelesaian IT untuk pelbagai jenis jabatan kejuruteraan di seluruh Vattenfall untuk menjadikan data tersedia, mudah diakses dan boleh digunakan untuk pelbagai tujuan analitik dan risikan perniagaan. Anda memerlukan tiga tahun pengalaman kerja yang berkaitan sebagai master scrum, pemilik produk atau Pengurus projek, dan pengalaman terbukti dalam bekerja tangkas (Scrum, SAFe, Kanban, DevOps, dll.). Mohon sekarang.

Jurutera Android, Platform Pengguna, Spotify

Spotify sedang mencari yang ingin tahu, bertunang Jurutera Android untuk menyertai Platform Pengguna dan membantu memberikan pengalaman pembangun yang hebat untuk jurutera yang bekerja dengan sifat konfigurasi jauh dan keadaan produk. Anda akan membina dan mengekalkan infrastruktur yang membolehkan pelancaran dan percubaan dijalankan dalam platform percubaan melalui SDK yang ditulis sepenuhnya dalam kotlin yang mengandungi banyak peluang untuk belajar. Dalam peranan ini, anda akan membina SDK Android terobosan yang membawa kegembiraan muzik kepada berjuta-juta pengguna. Ingin memohon? Anda memerlukan satu tahun pengalaman dengan pembangunan Android menggunakan kotlin, dan kebiasaan dengan amalan ujian, ujian A/B atau CI/CD. Mohon sekarang.

Mencari cabaran kerjaya besar anda yang seterusnya? Mulakan carian anda di NextPit Job Board