Dengan Android Oreo kini anda boleh menukar tema tanpa akar

7

© NextPit

Salah satu sebab utama pengguna menyukai Android ialah mereka boleh menyesuaikan telefon pintar mereka, daripada pelancar, kepada rupa ikon, kepada perubahan penuh tema. Jenis penyesuaian ini mencapai tahap baharu dengan Android 8.0 Oreo, sejak sekarang, anda tidak perlu mengakar peranti itu!

  • Apl terbaik untuk menyesuaikan Android
  • 9 petua dan kiat yang anda tidak tahu tentang Nova Launcher

Pada masa ini, jika anda ingin menyesuaikan telefon anda menggunakan tema, maka anda sama ada perlu mengakar dan menggunakan kebenaran ROM tersuai, atau mempunyai telefon yang disertakan dengan fungsi terbina dalam pada UI pengilang. Tetapi kini, pembangun Substratum telah diumumkan di forum Pembangun XDA bahawa mereka mempunyai cara untuk menggunakan Android Oreo (tanpa akar) untuk menggunakan tema.

Overlay Manager Service (OMS) berkembang daripada enjin tema Sony, dipanggil RRO (Runtime Resource Overlay), yang telah disepadukan dalam Android sejak 6.0 Marshmallow. Terima kasih kepada OMS bahawa pembangun Substratum boleh membuat tema berlaku pada Oreo tanpa akar.

enjin tema huawei p9

Sesetengah pengeluar seperti Samsung dan Huawei sudah mempunyai pengurus tema! / © ANDROIDPIT

Terdapat dua kelemahan yang perlu diingat. Mula-mula, anda perlu palamkan telefon anda ke PC anda, pasang aplikasi PC, dan dapatkan Substratum untuk telefon anda daripada Gedung Play. Kedua, apabila anda mematikan dan menghidupkan telefon anda sekali lagi, anda akan kehilangan perubahan yang telah anda buat, yang biasanya tidak berlaku dengan but semula lembut atau dimulakan semula.

Kedua-dua kelemahan kecil ini mungkin menghalang sesetengah daripada mencuba tema tanpa akar. Namun begitu, ia merupakan perkembangan menarik bagi penyesuaian Android pada masa ini, dan bersempena dengan Projek Trebleia sepatutnya mengurangkan beban kerja untuk OEM, membolehkan mereka menolak kemas kini dengan lebih pantas dengan aspek tema keluar dari jalan.

Adakah anda akan mencubanya? Beritahu kami bagaimana ia berlaku dalam ulasan di bawah.