Doro memperkenalkan jam tangan pintar dan tablet untuk warga emas

3

© Doro

Syarikat Sweden Doro telah menetapkan sendiri matlamat untuk membangunkan produk yang khusus memenuhi kumpulan pengguna yang lebih tua. Sebagai tambahan kepada dua telefon pintar berkuasa Android Doro 8050 dan Doro 8100, pengeluar turut mendedahkan Doro Watch dan Doro Tablet di IFA 2022.

TL;DR

  • Doro mempersembahkan jam tangan pintar dan tablet sulungnya yang pertama, yang kedua-duanya telah dioptimumkan untuk warga emas.
  • Jam Tangan Doro akan tersedia mulai Oktober dengan harga €119.
  • Tablet Doro akan tersedia mulai November pada harga €339 (memiliki papan kekunci akan dikenakan bayaran €389).
  • Syarikat itu masih belum memberikan harga dolar atau sama ada peranti ini akan tersedia di pasaran AS dan Kanada.

Doro: Akhir sekali, jam tangan pintar dan tablet untuk warga emas

Talian tetap dan telefon bimbit yang dioptimumkan untuk kanan telah lama wujud. Dalam pada itu, bagaimanapun, beberapa pengeluar seperti Bea-fon, Emporia, Gigaset, Olympia, dan syarikat Sweden Doro juga mula memasukkan telefon pintar dalam portfolio produk mereka. Doro baru-baru ini mempersembahkan jam tangan pintar dan tablet pertama di IFA 2022 di Berlin. Kami melihat kedua-duanya, dan inilah pemikiran kami mengenainya.

Jam Tangan Doro

Doro-Smartwatch dan einem Männerhandgelenk

Doro mempersembahkan jam tangan pintar pertamanya untuk warga emas. / © NextPit

Pada pandangan pertama, Jam Tangan Doro tidak dapat dibezakan daripada jam tangan pintar biasa. Jika anda melihat dengan lebih dekat, anda akan mengenali butang kecemasan yang diletakkan di bahagian bawah sebelah kanan. Walau bagaimanapun, ia hanya berfungsi dengan telefon pintar berpasangan (the Doro 8100 atau lebih baik) dan tidak boleh diprogramkan semula untuk fungsi lain.

Sekiranya bantuan diperlukan, ia akan mencetuskan penggera melalui “Apl Balas oleh Doro” dan menghubungi orang yang ditakrifkan sebelum ini. Sebaik sahaja ini diterima, peranti secara automatik memasuki mod bebas tangan.

Jam Tangan Doro yang diperakui IP68 akan tersedia dalam warna hitam, hijau dan merah jambu mulai Oktober dengan harga €119 sahaja, sebagai balasan untuk paparan sentuh 1.28 inci kontras tinggi dengan resolusi 240 x 240 piksel. Navigasi menu adalah melalui butang kanan atas dan kemudian dengan gerak isyarat leret mudah pada paparan ke kanan atau kiri.

Aplikasi pramuat tidak boleh dikembangkan. Ini pada dasarnya tidak perlu, kerana aktiviti sukan, kadar denyutan jantung, kiraan langkah, ketepuan oksigen dan tidur dijejaki. Apl pendamping, yang tersedia untuk Android dan iOS, kemudiannya boleh menilai dan memaparkan ini dioptimumkan pada skrin yang lebih besar.

Jam Tangan Doro, yang berukuran 45 x 45 milimeter dan berat 45 gram, mempunyai bateri 300 mAh yang dipasang dan sepatutnya bertahan selama seminggu, menurut pengeluar. Stesen pengecasan yang disertakan memastikan kapasiti bateri penuh sekali lagi dalam masa dua jam.

Tablet Doro

Tablet Doro am Messestand von Doro

Doro melancarkan tablet pertamanya untuk warga emas. / © NextPit

Dengan paparan IPS bersaiz 10.4-inci, Tablet Doro menonjolkan dirinya terus untuk digunakan oleh warga emas. Di sini juga, pengeluar Sweden menawarkan antara muka pengguna intuitif yang dipanggil “EVA” yang dioptimumkan untuk peringkat umur terbaik. Ia membenarkan akses kepada Gedung Google Play. Resolusi skrin ialah 2,000 x 1,200 piksel. Tablet Doro menawarkan pembiakan bunyi yang kuat melalui empat pembesar suara terbina dalam jika mahu.

Doro menggunakan Unisoc T618 SoC (System on a Chip), yang daripada Nokia, untuk tabletnya. Selain itu, terdapat 4 GB RAM dan 32 GB ruang storan dalaman. Ini boleh dikembangkan dengan 256 GB lagi melalui kad mikroSD jika diperlukan. Baterinya mempunyai kapasiti 6,000 mAh. Kamera 5 megapiksel tersedia di bahagian hadapan untuk WhatsApp dan aplikasi videotelefoni lain. Gambar anak cucu pula boleh diambil dengan kamera 8 megapiksel di bahagian belakang.

Tablet Doro mempunyai penimbang kurang daripada 500 gram dan oleh itu, mudah digunakan walaupun oleh warga emas. Doro memberikan penggunanya arahan yang mudah difahami. Sekiranya masih terdapat masalah, TeamViewer turut diprapasang dengan “apl QuickSupport”.

Tablet Doro boleh didapati dalam warna kelabu dan hijau pada harga €339 dari awal November. Pendirian praktikal sudah termasuk dalam skop penyampaian. Papan kekunci pilihan juga tersedia jika anda berminat untuk mengambilnya, yang mana pakej sedemikian akan berharga €389. Syarikat itu masih belum memberikan harga dolar atau sama ada peranti ini akan tersedia di pasaran AS dan Kanada.

Kami dalam pasukan editorial NextPit telah memikirkan untuk memaklumkan anda lebih lanjut tentang telefon pintar, tablet dan juga jam tangan pintar untuk warga emas buat seketika sekarang. Apa pendapat anda tentang langkah ini? Adakah ini topik yang menarik untuk anda atau untuk warga emas dalam keluarga anda? Adakah terdapat mana-mana peminat NextPit “60 Plus” yang membaca ini? Sila ambil bahagian dalam tinjauan kami dan kongsi pendapat anda dalam ulasan.


Patutkah kita melaporkan lebih banyak berita tentang produk pintar untuk warga emas?