Facebook Marketplace – Inilah Sebab Anda Tidak Dapat Menemuinya

6

Facebook Marketplace ialah cara yang kemas untuk membeli dan menjual barangan terpakai atau buatan tangan secara tempatan dalam komuniti anda. Sama ada anda sedang mencari basikal terpakai atau sofa yang digunakan secara lembut, anda boleh menemui perkara yang anda perlukan di Facebook Marketplace. Malangnya, ia boleh menjadi sangat menyusahkan jika anda tidak dapat mengaksesnya. Nasib baik, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan isu tersebut dan kembali membeli-belah.

Tidak Boleh Mengakses Facebook Marketplace? Ini Mungkin Sebabnya

Terdapat beberapa sebab biasa anda mungkin tidak dapat mengakses Facebook Marketplace. Berikut adalah beberapa sebab yang mungkin:

 • Marketplace sedang mengalami masalah teknikal.
 • Akaun anda terlalu baharu.
 • Anda telah kehilangan akses kepada Marketplace kerana pelanggaran dasar.
 • Anda tidak berada di negara atau wilayah yang disokong.
 • Bahasa anda tidak disokong.
 • Anda berumur di bawah 18 tahun.
 • Penyemak imbas anda tidak serasi.
 • Apl Facebook anda sudah lapuk.
 • Terdapat aktiviti yang mencurigakan pada akaun anda.

Penyelesaian untuk Tidak Dapat Mengakses Facebook Marketplace

Jika anda tidak dapat mengakses Facebook Marketplace, berikut ialah beberapa penyelesaian untuk dicuba:

 • Cuba akses Marketplace secara langsung.
 • Semak untuk memastikan akaun Facebook anda disediakan dengan betul.
 • Pastikan anda berada di lokasi yang betul.
 • Semak untuk memastikan penyemak imbas anda serasi dengan Marketplace.
 • Lumpuhkan sambungan penyekat iklan jika anda menggunakannya.
 • Kosongkan cache dan kuki anda.
 • Cuba pelayar lain.
 • Log masuk semula ke akaun Facebook anda.
 • Pasang semula apl Facebook.
 • Tukar tetapan serantau anda.
 • Hubungi pasukan sokongan Facebook untuk mendapatkan bantuan.

Mengelakkan Isu Dengan Facebook Marketplace

Untuk mengelakkan sebarang isu dengan Facebook Marketplace, adalah idea yang baik untuk mengikuti perkembangan terkini tentang sebarang perubahan pada Marketplace. Ia juga penting untuk mengingati beberapa peraturan dan sekatan yang perlu yang mungkin dikenakan kepada anda. Akhir sekali, baca Syarat Perkhidmatan Facebook dengan teliti untuk mengelakkan masalah dan kehilangan akses kepada Marketplace.

Mari kita lihat dengan lebih dekat beberapa sebab yang menonjol untuk Marketplace yang tidak boleh diakses:

Lokasi Pengguna

Facebook Marketplace tidak menyokong semua negara atau wilayah. Setakat ini, Facebook Marketplace menawarkan sokongan untuk hampir 70 negara, dan jumlah ini terus meningkat. Bagaimanapun, banyak lokasi masih hilang. Jika anda tinggal di kawasan yang tidak disokong, anda tidak akan dapat mengakses Marketplace dan perlu menunggu Facebook Marketplace sampai ke kawasan anda.

Umur Akaun

Akaun anda mungkin terlalu baharu jika anda tidak melihat pilihan untuk menggunakan Facebook Marketplace. Had ini mungkin kelihatan rawak, tetapi melindungi bakal pembeli daripada penipuan dan pihak berniat jahat adalah perlu. Jika anda membuat akaun anda baru-baru ini, anda mungkin tidak dapat menggunakan Marketplace sehingga akaun anda telah aktif sekurang-kurangnya beberapa bulan.

Mengehadkan akses kepada Pasaran Facebook kepada akaun yang telah disahkan mengurangkan peluang untuk mendedahkan orang yang terdedah kepada aktiviti penipuan. Ia memastikan bahawa pengguna yang ingin menjual di Marketplace adalah orang sebenar yang mahu menumpukan masa mereka untuk menggunakan Facebook. Ia juga menghalang pengguna yang dilarang kerana melanggar peraturan Marketplace daripada membuat akaun baharu serta-merta untuk meneruskan aktiviti berniat jahat itu.

Ini penting kerana aktiviti penipuan boleh menyebabkan kerugian kewangan atau risiko lain, seperti kecurian identiti. Satu lagi faedah sekatan ini ialah ia boleh membantu memperlahankan penyebaran maklumat palsu atau kandungan berniat jahat yang mungkin dikongsi oleh penipu di platform. Akhir sekali, ia juga membantu menyediakan persekitaran yang lebih selamat untuk pengguna menjalankan transaksi mereka, dengan itu melindungi mereka daripada sebarang kemungkinan bahaya.

Pelanggaran Syarat Perkhidmatan

Mematuhi Syarat Perkhidmatan Facebook adalah penting untuk mengekalkan akaun dan akses anda kepada Marketplace.

Sebelum pengguna boleh menyenaraikan item untuk dijual di Marketplace, mereka mesti bersetuju dengan ToS. Mengikuti Syarat Perkhidmatan termasuk bersetuju untuk hanya menyiarkan artikel undang-undang dan mematuhi peraturan Facebook untuk membeli dan menjual. Pengguna juga mesti mematuhi Piawaian Komuniti Facebook untuk melindungi keselamatan semua orang yang menggunakan platform.

Banyak istilah yang sama juga digunakan untuk penggunaan Facebook umum, dan memecahkannya di bahagian media sosial Facebook mungkin mempunyai kesan riak pada akses Marketplace anda. Jika anda melanggar syarat ini, anda mungkin disekat daripada menggunakan Marketplace, dikenakan sekatan pada akaun Facebook sosial anda, malah akan diharamkan sama sekali.

Sokongan Bahasa

Tetapan bahasa ialah isu lain dengan Marketplace yang mungkin anda hadapi. Isu ini berkaitan dengan sokongan serantau, yang berbeza dari satu lokasi ke lokasi lain. Jika Facebook Marketplace tidak menyokong bahasa anda, anda tidak akan dapat mengakses pasaran.

Akaun Terkompromi

Jika akaun Facebook anda telah dikompromi atau kelayakan anda telah dicuri, anda mungkin tidak dapat mengakses Facebook Marketplace. Akses tanpa kebenaran boleh mengakibatkan perubahan pada maklumat profil atau alamat e-mel dan kata laluan anda, e-mel yang tidak diingini dan permintaan rakan kepada orang yang anda tidak kenali serta mesej atau siaran yang telah dihantar atau dibuat tanpa pengetahuan anda.

Aktiviti yang mencurigakan pada akaun anda boleh mengakibatkan sekatan seperti ketidakupayaan untuk menghantar mesej peribadi atau mengakses Marketplace. Ingat untuk terus berwaspada dan kerap menyemak akaun anda untuk memastikan keselamatan dan privasi.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah Facebook Marketplace tersedia di lokasi saya?

Anda boleh menyemak sama ada Facebook Marketplace tersedia di lokasi anda dengan melawati halaman “Where is Marketplace Available”.

Adakah terdapat syarat umur untuk menggunakan Facebook Marketplace?

Anda mesti berumur sekurang-kurangnya 18 tahun atau lebih untuk menggunakan Facebook Marketplace.

Apakah penyemak imbas yang serasi dengan Facebook Marketplace?

Facebook Marketplace serasi dengan versi Chrome, Firefox, Edge dan Safari terkini. Anda juga boleh mengaksesnya melalui aplikasi mudah alih Facebook khusus.

Jangan Berhenti Sekarang

Facebook Marketplace boleh menjadi sangat mudah untuk mencari item yang anda perlukan pada harga yang hebat. Jika anda menghadapi masalah untuk mengakses Marketplace, anda harus menyemak untuk memastikan akaun anda layak dan lokasi serta penyemak imbas anda serasi. Selain itu, adalah idea yang baik untuk mengikuti perkembangan terkini dengan perubahan pada Marketplace dan mengosongkan cache dan kuki anda dari semasa ke semasa untuk mengelakkan sebarang isu. Tetapi, jika tiada satu pun daripada langkah ini berkesan, kadangkala sekutu terbesar anda ialah masa – dan menunggu dengan sabar.

Adakah anda menemui penyelesaian mudah untuk mengakses Facebook Marketplace? Penyelesaian yang manakah anda gunakan? Beritahu kami tentang pengalaman anda dalam ulasan.