Galaxy Z Fold 5 dan Flip 5 Samsung untuk Mendapatkan Penggantian Bateri yang Lebih Mudah

28
© NextPit

Samsung bukan sahaja memfokuskan untuk menjadikan perantinya mampan, tetapi ia juga telah mula meningkatkan kebolehbaikan juga. Sebagai contoh, ia telah menjadikan bateri Galaxy S23 (Ultra) lebih mudah untuk diganti dengan menggunakan jalur tarik atau tab. Berdasarkan penyenaraian baharu, ini akan dikongsi pada Galaxy Z Fold 5 dan Flip 5 yang akan datang juga.

Dokumentasi bateri baharu yang muncul di Korea Selatan telah dikesan oleh Galaxy Club. Menurut penemuan, telefon boleh lipat Samsung generasi seterusnya akan terus mempunyai reka bentuk dwi bateri yang akan dibahagikan kepada dua blok dan terletak secara individu pada setiap sisi lipat.

Kebolehbaikan Bateri yang Lebih Baik pada Galaxy Z Fold 5 dan Flip 5

Apa yang menarik ialah dua pasang bateri nampaknya menggunakan tab tarik baharu yang serupa dengan Galaxy S23 Ultra tahun ini yang disemak beberapa minggu lalu. Kaedah ini mengurangkan kerumitan menanggalkan komponen berbanding bateri yang digam dengan pelekat yang kemudiannya memerlukan penyelesaian tambahan semasa servis atau penggantian.

Tab Samsung Galaxy S23 Plus dan Ultra Battery Tarik

Samsung Galaxy S23 Plus dan Ultra menampilkan tab tarik bateri. / © iFixit

Samsung bukanlah jenama terkemuka pertama yang menawarkan tab khas bateri. Seperti yang dinyatakan oleh iFixit dalam video pembongkaran Galaxy S23 Ultra, iPhone 4 dari 2010 mempunyai proses yang lebih mudah untuk memunggah bateri bersepadu apabila dibuka. Walau bagaimanapun, gergasi Cupertino akhirnya mengembangkannya menjadi tab tarik jenis pelekat dalam model iPhone kemudian.

Kapasiti Bateri Samsung Galaxy Z Flip 5

Mengenai kapasiti, gambar yang disertakan mempunyai butiran yang sukar dibezakan untuk dibuat. Tetapi seperti laporan sebelum ini, bateri sekunder Galaxy Z Flip 5 mempunyai kapasiti penarafan yang dikurangkan sebanyak 971 mAh berbanding dengan saiz 1040 mAh pendahulunya. Sebaliknya, masih mungkin Samsung masih boleh memilih versi yang lebih besar seperti yang dilakukan pada Galaxy Z Flip 4 tahun lepas yang boleh dilipat.

Bateri Dwi Samsung Galaxy Z Flip 5 dengan Tab Tarik

Bateri Dwi Samsung Galaxy Z Flip 5 dengan pelekat tab tarik. / © Kelab Galaxy

Sebagai tambahan kepada bateri, Galaxy Z Fold 5 dan Flip 5 dirancang untuk dikuasakan oleh versi overclock Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Kedua-duanya juga ditetapkan untuk menggunakan engsel berbentuk titisan air mata memberikan bentuk lipatan rata sepenuhnya dan kurang. lipatan yang kelihatan. Samsung dijangka mengumumkan peranti boleh lipat perdana pada bulan Ogos bersama tablet Galaxy Tab S9 (Ultra) dan Galaxy Watch 6.

Apakah idea anda yang lain yang boleh membantu meningkatkan kebolehbaikan pada peranti selain daripada tab tarik bateri ini? Biar kami mendengar cadangan anda di bahagian komen di bawah.