Google 3D Animals: Cara menggunakan ciri Google AR dengan telefon anda

11
© NextPit

Realiti diperkukuh tidak terhad kepada hanya menangkap Pokémon atau cuba lari kering mengatur perabot di rumah anda tanpa perlu mengeluarkan peluh. Salah satu penggunaan teknologi ini yang paling menyeronokkan ialah membawa haiwan peliharaan, atlet terkenal dan juga dinosaur ke dalam keselesaan rumah anda menggunakan carian Google. Ketahui cara memaksimumkan ciri ini dalam tutorial ini.

  • Google Lens: Cara menyalin dan menampal nota tulisan tangan

Carian realiti tambahan Google memanfaatkan kamera, pecutan dan pemproses telefon pintar anda untuk mensimulasikan objek bersaiz sebenar dalam persekitaran anda. Alat ini tersedia pada kedua-dua peranti Android dan iPhone serta iPad, dan juga digunakan dalam Apl Google Arts & Culture untuk karya seni.

Lompat ke:

Sebelum awak bermula

Untuk melihat objek 3D dengan ciri realiti tambahan Google, anda memerlukan telefon pintar atau tablet yang menyokong ARCore (Android 7 atau lebih tinggi) terlebih dahulu atau ARKit (iOS/iPadOS 11 atau lebih tinggi).

Senarai peranti yang serasi boleh dilihat pada muka surat ini, yang dikemas kini dari semasa ke semasa. Untuk peranti Android terpilih, anda mungkin perlu pasang atau kemas kini apl AR daripada Gedung Google Play.

Menggunakan semua pelbagai pemproses telefon pintar secara serentak memang memakan banyak bateri dan memanaskan peranti – ia agak serupa dengan bermain permainan dengan semua loceng dan wisel dihidupkan. Oleh itu, sebelum menggunakan ciri ini, adalah sangat disyorkan untuk mengecas peranti anda sehingga ia penuh dan tidak menggunakan ciri realiti tambahan jika telefon pintar/tablet panas untuk disentuh.

Untuk menunjukkan cara menggunakan ciri realiti tambahan Google, mari kita lihat kucing sebagai contoh. Nampaknya, ini adalah istilah carian yang sangat popular di Internet…

Cara melihat kucing dalam 3D di rumah anda

Buka penyemak imbas Chrome (Android | iOS) atau apl Google (Android | iOS) pada telefon pintar atau tablet anda dan ikuti langkah di bawah:

Google AR EN 1

Paparan 3D boleh dibuka dalam Chrome atau apl carian Google / © NextPit

  1. Cari “kucing” atau gunakan istilah carian yang serasi (lihat senarai di bawah).
  2. Dalam skrin hasil, ketik butang Lihat dalam 3D.
  3. Dalam paparan 3D, ketik butang Lihat dalam ruang anda.
  4. Benarkan akses untuk kamera peranti dan ikut arahan yang diberikan semasa anda menyorot merentasi persekitaran semasa anda.
Google AR EN 2

Kad maklumat (kanan) mencadangkan istilah carian tambahan dalam paparan realiti tambahan / © NextPit

Paparan realiti tambahan membolehkan anda menangkap foto atau merakam video dengan berinteraksi dengan animasi 3D, sama seperti cara apl kamera biasa. Selain itu, beberapa istilah carian menawarkan pilihan untuk melihat subjek berkaitan dalam 3D – seperti “Lebih Banyak Haiwan” dalam contoh di atas. Ingin mempunyai panda gergasi di ruang tamu anda?

Istilah carian lain yang serasi dengan visualisasi 3D Google

Haiwan peliharaan

Pomeranian, Golden Retriever, Labrador Retriever, Rottweiler, French Bulldog, Pug, dan baka kucing yang berbeza.

Haiwan Darat

Harimau, panda gergasi, harimau bintang, kambing, cheetah, kuda poni, beruang grizzly, serigala, kuda Shetland, ular sawa, kuda Arab, rakun, landak dan rusa.

Dinosaur

Tyrannosaurus Rex, Velociraptor, Triceratops, Spinosaurus, Stegosaurus, Brachiosaurus, Ankylosaurus, Dilophosaurus, Pteranodon, dan Parasaurolophus.

Contoh AR Google 1

Dinosaur dan haiwan liar ialah beberapa sorotan carian dengan AR / © Google

Haiwan Akuatik

Mallard, buaya, jerung putih, sotong, ikan pemancing, dan penyu laut.

burung

Macaw, penguin maharaja, dan helang.

Atlet

Simone Biles, Leticia Bufoni, Caleb Dressler, Naomi Osaka, dan Megan Rapinoe.

Anatomi manusia

Sistem penghadaman, sistem pernafasan, sistem endokrin, sistem pembiakan wanita, sistem saraf, sistem limfa, sistem pembiakan lelaki, sistem integumen, sistem perkumuhan, sistem saraf periferal, sistem kencing, sistem rangka, sistem otot, dan sistem peredaran darah.

Istilah biologi

Monokot, dikotil, struktur kromosom eukariotik, sel darah merah, monosit, neutrofil, basofil, dan eosinofil.

Istilah fizik dan kimia

Solenoid, Fungsi organik, kimia organik, metil asetat, propanol, asid salisilik, 1-bromobutana, hidrokarbon, alkana, elektrolit, ikatan ion ion bondo, ikatan kovalen, ikatan kimia, ikatan logam, sebatian kimia, etena, hibridisasi, dan mekanikal kuantum model.

Warisan budaya dan objek

Chichén Itzá, Brandenburg Gate, Thomas Jefferson Memorial, Gateway to India, Chauvet Cave, Ahu Nau Nau, dan modul arahan Apollo 11.

Contoh AR Google 2

Evangelion (tengah) dan Ultraman (kanan) tidak sesuai di rumah / © Google

Budaya pop Jepun

Ultraman , Ultraman Zero, Ultraman Belial, Gomora, Evangelion, Gundam(Gundam Odysseus, Gundam XI, Gundam Penelope), Cogimyun, Taiko no Tatsujin, Pac-man, Hello Kitty, Pompompurin, dan Kiki dan Lala.

Adakah anda tahu tentang ciri realiti tambahan Google sebelum ini? Adakah anda suka bermain-main dengannya? Apakah ciri tambahan atau realiti maya lain yang sering anda gunakan pada telefon pintar atau tablet anda?