Google Akan Mendayakan Android Find My Tracking untuk Peranti Luar Talian

15
© NextPit

I/O 2023 telah dimuatkan dengan pengumuman yang terdiri daripada ciri baharu Android 14 kepada barisan perkakasan Pixel yang serba baharu. Google juga berjaya memberikan kemas kini kepada beberapa perkhidmatannya, termasuk Cari Peranti Saya. Mereka kini mengesahkan bahawa penjejakan yang tidak diingini akan dilancarkan dalam beberapa bulan akan datang bersama-sama kemas kini perisian yang akan membolehkan pengesanan peranti luar talian.

Sama seperti sistem penjejak lain, Cari Peranti Saya pada Android beroperasi dengan peranti dan aksesori yang mempunyai ciri pemetaan dan sambungan yang dinaik taraf seperti UWB (jalur ultra lebar) dan Bluetooth LE. Di samping itu, perkakasan perlu dihidupkan sepanjang masa agar rangkaian penjejak sumber ramai dapat mengesan koordinatnya pada peta.

  • Baca juga: Kajian Apple AirTag – Apa yang mampu dilakukan oleh penjejak Apple baharu

Penjejakan teg dan peranti Bluetooth luar talian

Google mendedahkan dalam catatan blog bahawa mereka membolehkan apl menjejaki peranti ini walaupun ia berada di luar talian atau tidak mempunyai keupayaan lokasi. Ini bermakna anda masih mempunyai peluang untuk menentukan dengan tepat barang-barang anda yang ditag, telefon atau barang boleh pakai walaupun ia kehabisan jus. Syarikat itu berkata ini boleh dilakukan melalui penggunaan jarak Bluetooth dan dengan cip kekal aktif selepas telefon atau fon kepala dimatikan.

Ia menambah bahawa mereka mengembangkan sokongan untuk penjejak Bluetooth jenama lain. Jika anda menggunakan mana-mana teg daripada Tile, Pebblebee dan Chipolo, anda boleh menambahkannya pada apl kemudian. Pada masa yang sama, Google merancang untuk menghantar perisian tegar baharu untuk fon kepala Pixel Buds, jadi ini akan berfungsi pada Cari Peranti Saya. Keserasian dengan fon kepala wayarles JBL dan Sony juga disahkan.

Penjejak Tile Pro 2022 untuk Android dan iOS

Tile Pro dan penjejak berjenama Tile lain akan serasi dengan apl Cari Peranti Saya selepas kemas kini. / © Jubin

Google untuk mengaktifkan penjejakan yang tidak diingini pada Cari Peranti Saya

Firma Mountain View juga memberikan kemas kini tentang cadangan penjejakan tidak diingini merentas platform yang sedang bekerjasama dengan Apple. Google dikatakan akan mengaktifkan ciri tersebut bersama-sama dengan versi aplikasi Cari Peranti Saya yang akan datang, yang sepatutnya tiba antara Jun hingga Ogos berdasarkan jadual musim panas yang diberikan.

Sebagai permulaan, ciri ini akan membolehkan pengesanan teg Bluetooth yang tidak dibenarkan berdekatan dengan pengguna tidak kira sama ada ia AirTag atau jenama lain. Selepas itu, apl iPhone atau Android Find My akan memaklumkan dan memberikan arahan kepada pengguna tentang cara menyahaktifkan penjejak.

Google menggandakan perkara privasi dan keselamatan juga. Menurut mereka, data lokasi yang digunakan oleh rangkaian akan menggunakan penyulitan hujung ke hujung dan syarikat tidak akan dapat melihat dan menggunakan maklumat sensitif tersebut.

Apakah pendapat anda tentang inisiatif Google dan Apple untuk penjejakan yang tidak diingini merentas platform? Adakah anda mempercayai mereka dari segi privasi pengguna? Beritahu kami pendapat anda dalam ulasan.

Sumber:
Blog Google