Google Keluarkan Android 14 Beta 2: Lebih Banyak Pembetulan dan Ciri Baharu

14
© NextPit

Bersama-sama dengan pengumuman Pixel 7a (ulasan), Pixel Fold dan Pixel Tablet di Google I/O 2023, syarikat Mountain View turut mengeluarkan Android 14 Beta 2 untuk peranti Pixel yang disokong dan memperkenalkan ciri baharu untuk Android 14. Sekali gus, ia telah mengembangkan program beta perisian untuk lebih banyak pengeluar menguji pada peranti mereka. Ini termasuk OnePlus, Nothing, Xiaomi, dan Oppo, antara lain.

Walaupun beta pertama Android 14 untuk telefon pintar Pixel memperkenalkan serangkaian ciri baharu untuk dicuba oleh penguji dan pembangun, perisian tegar itu juga menghadapi pelbagai komplikasi dan pepijat. Google dapat menangani beberapa masalah melalui kemas kini Beta 1.1 kecemasan.

Meneruskan inisiatif itu ialah Android 14 Beta 2, yang kini dilancarkan ke Pixels. Kemas kini terbaharu bukan sahaja harus menghapuskan baki isu menjengkelkan daripada beta pertama, tetapi ia harus menambah beberapa ciri dan perubahan yang boleh dilihat oleh pengguna akhir juga.

  • Baca juga: Semua yang perlu anda ketahui tentang OS Android 14

Android 14 Beta 2 untuk Pixel: Gerak isyarat belakang ramalan, tetapan yang diubah suai dan banyak lagi

Salah satu peningkatan yang paling ketara dalam Beta 2 ialah pada gerak isyarat belakang ramalan. Sebelum ini, ciri tersebut hanya dilihat dalam sistem dan aplikasi rasmi. Pada masa ini, ia membenarkan pembangun mendayakan gerak isyarat dalam apl mereka dan menggunakan animasi tersuai yang diperlukan padanya.

Apabila ia datang kepada item berkaitan animasi lain, kesan yang digunakan pada Kertas Dinding dan Gaya dikemas kini. Tambahan pula, togol saiz fon ditambah pada menu lungsur turun pantas sementara menekan lama mana-mana aplikasi dari skrin utama akan menghasilkan maklumat dan pilihan yang diperkemas.

Pengguna Pixel yang mendaftar dalam beta harus menyedari bahawa bahagian Papan Kekunci kini dipisahkan daripada Bahasa dan Input. Anda akan dapati daripada tetapan bahawa Bahasa dan Papan Kekunci ditunjukkan secara individu.

Gerak isyarat ramalan OS Android 14 dan keselamatan data yang diperluas

Google mendayakan gerak isyarat ramalan (tangkapan skrin pertama) kepada lebih banyak apl pada Android 14. Keselamatan data diperluas dan lebih kelihatan juga. / © Google, Edit oleh NextPit

Ciri baharu OS Android 14: Ultra HDR, Grafik yang lebih baik, Format USB audio tanpa rugi

Selain Beta 2, Android 14 menerima ciri baharu secara umum. Terdapat sokongan untuk imej HDR 10-bit yang dipanggil Ultra HDR. Ia memerlukan perkakasan kamera yang serasi untuk mendayakan format ini. Selain itu, pengguna harus mengharapkan foto cahaya malap yang lebih baik dalam Android 14 juga. Sambungan kamera seperti fokus dan masa pemprosesan juga dipertingkatkan.

Google juga memberi penekanan pada ciri grafik tambahan dengan sistem pengendalian mudah alihnya yang seterusnya. Ia kini memanfaatkan keupayaan yang dibina dengan perkakasan GPU. Dari segi audio, format audio tanpa kerugian untuk set kepala USB juga akan disokong. Akhir sekali, ia menjadikan apl Health Connect dipramuat dengan Android 14 manakala keselamatan Data akan lebih kelihatan kepada pengguna.

Apl Google Android 14 Health Connect dan perkhidmatannya

Google sedang prapasang apl Health Connect pada Android 14 OS. / © Google, Edit oleh NextPit

Bilakah anda boleh memuat turun Android 14 Beta dan telefon Android yang serasi

Android 14 Beta 2 sudah tersedia untuk memuatkan sisi atau memasang melalui kemas kini OTA untuk telefon Google Pixel yang berjalan pada Beta 1. Peranti yang serasi dengan ini termasuk Pixel 4a dan model terdahulu seperti Pixel 7 dan Pixel 7 Pro (semakan).

Bagi telefon bimbit bukan Pixel, ia bergantung pada OEM anda apabila mereka akan memulakan program beta Android 14 mereka. Sebagai contoh, OnePlus telah membuka betanya untuk OnePlus 11 (semakan). Butiran tentang cara memasang dan memuat turun Android 14 pada model bersama-sama dengan amaran dibentangkan pada mereka forum komuniti.

Apakah ciri Android 14 yang anda teruja untuk menguji? Dan adakah anda merancang untuk memasang versi beta OS? Kami ingin mendengar jawapan anda dalam ulasan.