Google kini membenarkan anda membetulkan kamera dan bateri Pixel 7 (Pro)

13

© NextPit

Google mengumumkan program pembaikan sendiri awal tahun ini meliputi kebanyakan model Pixel dan juga beberapa telefon pintar Nexus. Minggu ini, gergasi carian mengembangkannya untuk menyokong Pixel 7 dan Pixel 7 Pro. Jadi, jika peranti terbaharu anda mendapat satu atau dua bahagian yang rosak, anda bernasib baik untuk membaikinya.

Tidak seperti Apple di mana anda perlu memesan terus dari kedai layan diri mereka. Google bekerjasama sepenuhnya dengan iFixit. Semua bahagian tulen dan panduan DIY disediakan oleh iFixit dan dengan pilihan untuk hanya membeli komponen yang diperlukan atau dengan kit alat. Pada masa yang sama, membaiki Pixel 7 (Pro) tidak memerlukan radas besar berbanding program iPhone.

  • Bagaimana untuk: Petua untuk menyesuaikan skrin utama Samsung Galaxy anda

Berapakah kos untuk menggantikan atau membetulkan paparan atau bateri Pixel 7

Bahagian paling mahal yang disenaraikan ialah skrin atau pendigitalan kaca hadapan yang bermula pada $130 untuk bukan pro dan $200 untuk Pixel 7 Pro. Pengguna juga boleh membetulkan modul kamera sekiranya berlaku kerosakan atau kerosakan. Bergantung pada sensor yang mana, yang paling murah ialah yang ultrawide, yang berharga $43 untuk Pixel yang lebih kecil. Begitu juga, bateri dijual oleh iFixit pada harga $43 pada kedua-dua model.

Bateri gantian Google Pixel 7 Pro

Bateri gantian Google Pixel 7 Pro dijual oleh iFixit / © iFixit

Pada masa ini, ini kini boleh dipesan untuk pengguna di AS. Tidak jelas bila kit dan alat ganti Pixel 7 DIY akan tersedia di wilayah lain. Sementara itu, alat ganti untuk Pixel 6a dan model yang lebih lama juga tersedia di negara lain seperti Perancis, Kanada, Jerman, UK dan Australia.

Samsung mendayakan pembaikan sendiri untuk Galaxy Watch dan Budsnya

Selain daripada Google dan Apple, Samsung menjalankan program pembaikan diri yang serupa juga. Firma Korea Selatan itu dikhabarkan akan menambah sokongan untuk barang boleh pakai seperti membaiki jam tangan pintar dan fon kepala Galaxy, tetapi mereka tidak mengumumkan tarikh bila ia akan dilancarkan.

Lebih banyak nama dijangka akan diikuti memandangkan undang-undang baharu yang ditubuhkan di EU memaksa syarikat untuk menjadikan perkakasan mereka mudah dibaiki dan boleh dinaik taraf. Begitu juga, kami ingin tahu komponen telefon pintar yang anda ingin Google tambahkan?

Melalui: 9to5Google