Google Kini Memberitahu Pengguna Maklumat Sensitif Mereka dalam Hasil Carian

6
Paparan Google Pixel 7 NextPit
© nextpit

Google mula-mula memperkenalkan ‘Alih keluar tentang anda’ sebagai alat privasi carian tahun lepas. Dalam kemas kini baharu, mereka menambah baik ciri tersebut, yang kini dipanggil ‘Keputusan tentang anda’, dengan memberitahu pengguna secara automatik jika maklumat dan butiran peribadi mereka muncul dalam hasil carian. Terdapat juga dua peningkatan bersama dengan keluaran ini.

  • Baca juga: Cara mengalih keluar maklumat sensitif daripada Carian Google

Dapatkan pemberitahuan apabila hasil carian mempunyai maklumat peribadi anda

Inisiatif Google dengan Keputusan tentang anda adalah untuk membantu penggunanya melindungi privasi mereka semasa berada di World Wide Web. Dan dengan kemas kini baharu, gergasi carian internet memudahkan lagi mencari dan mengurus maklumat peribadi.

Tersedia dahulu untuk pengguna di Amerika Syarikat dalam bahasa Inggeris, fungsi carian beta akan memberitahu anda apabila butiran sensitif anda dikesan dan disertakan dalam hasil web. Ini termasuk ID sulit, imej, nombor telefon dan alamat rumah, antara lain. Selepas itu, anda boleh meminta pengalihan keluar data ini.

Hasil Google Mengenai Ciri Carian Anda

Untuk mengalih keluar hasil carian dengan maklumat peribadi sensitif anda, anda boleh pergi ke tetapan Akaun Google anda dan ketik bahagian Keputusan tentang anda. / © Google

Cara memadam maklumat peribadi anda daripada web menggunakan alat baharu

Proses dan alat boleh diakses dari papan pemuka apl Google anda pada peranti mudah alih. Terus dalam tetapan akaun Google anda, anda boleh mengetik pada gambar profil anda dan tatal ke bawah dan pilih ‘Keputusan tentang anda’. Ini masih dalam versi beta dan akan dilancarkan ke lebih banyak negara dalam bahasa lain tidak lama lagi menurut Google.

Pengaburan automatik kandungan dewasa baharu Google dalam hasil carian

Hasil carian baharu Google kini akan mengaburkan kandungan dewasa atau grafik yang melanggar dalam hasil carian web untuk pengguna bawah umur dan kanak-kanak. / © Google

Satu lagi ciri keselamatan web yang ditambahkan oleh syarikat ialah pengaburan automatik kandungan dewasa atau grafik yang ganas. Ia terpakai pada imej dan lakaran kecil video, yang merupakan perlindungan yang baik untuk kanak-kanak di bawah umur dan kanak-kanak. Google akan mengeluarkan mod tersebut secara global lewat bulan ini dan akan ada pilihan untuk melumpuhkannya atau diurus oleh pentadbir di pertubuhan dan sekolah.

  • Jangan ketinggalan: Panduan langkah demi langkah tentang cara memadam atau mengedit kata laluan akaun Google anda yang disimpan

Sebaliknya, Google berkata mereka membolehkan pengguna mengalih keluar imej eksplisit peribadi mereka dengan mudah yang mereka tidak lagi berniat untuk ditunjukkan dalam hasil atau digunakan tanpa kebenaran mereka. Mereka boleh meminta melalui borang dalam talian yang dipermudahkan. Perubahan ini berdasarkan polisi sedia ada syarikat.

Apakah pendapat anda tentang beberapa peningkatan keselamatan dalam talian dalam carian dan web Google? Ciri lain yang manakah yang anda ingin tambahkan pada masa hadapan? Kongsi dengan kami jawapan anda di bahagian komen di bawah.

Sumber:
Blog Google